Головне меню

Передмова

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
50

Передмова

Навчальна дисципліна «Організація судових та право­охоронних органів» дає загальну, вихідну інформацію про державні та недержавні органи, що здійснюють правоохо­ронну діяльність. Коло таких органів досить широке. Тра­диційно до них належать суд, прокуратура, органи досудового роз­слідування, органи юстиції, органи внутрішніх справ, органи Служби безпеки, адвокатура, нотаріат.

Мета вивчення даної дисципліни — дати майбутнім юристам чітке уявлення про те, як формуються ці органи, яка їх система, який вони мають склад і структуру, якими є принципи їх організації, які функції вони викону­ють, яким є ста­тус осіб, як вони взаємодіють один з одним, іншими державними та громадськими організаціями, яке їх соціальне призна­чення. Особлива увага приділяється судам, оскільки вони наділені повноваженнями по здійсненню судової влади.

Навчальна дисципліна «Організація судових та правоохоронних органів» за своїм предметом є базовою, оскільки дає знання, без володіння якими неможливе якісне засвоєння матеріалів наступних навчальних курсів. Вона також є дисципліною, де викладаються матеріали, які не охоплюються предметом інших навчальних курсів.

У курсі вивчаються організаційно­правові питання функ­ціонування судів та інших правоохоронних органів. Опанування цими знаннями дозволяє більш глибоко вивчати процесуальну діяльність вказаних органів у курсах цивільного, кримінального, господарського та адміністративного процесів.

Одна з особливостей цієї дисципліни полягає в тому, що від тих, хто її вивчає, вимагається засвоєння численних нормативних актів. У цілому студенту доводиться мати справу з декількома десятками нормативних актів різно­го рівня починаючи від Конституції України, міжнародних актів та міжнародних договорів, обов’язкових для України, законів і

за­кінчуючи відомчими нормативними актами. Мабуть, тільки деякі юридичні дисципліни характеризуються та­кою особливістю. Для студента, який не має достатніх на­вичок роботи з нормативними актами, такий обсяг юри­дичної інформації являє значну проблему. Становище ускладню­ється ще й тим, що триває процес відновлення законів та інших нормативних актів, у тому числі тих, що безпосередньо стосуються організації й основ діяльності правоохоронних органів.

Підручник розрахований на студентів вищих юридичних навчальних закладів IV рівня акредитації.

 

< Попередня   Наступна >