Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів Розділ V Конституційний суд // § 1. Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні

Розділ V Конституційний суд // § 1. Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
46

Розділ V

Конституційний суд

§ 1. Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні

Для гарантування верховенства конституції як основного закону держави існує конституційна юрисдикція (конституційний контроль), сутність якої полягає в юридичній перевірці судом законів та інших нормативно­правових актів на відповідність Конституції і визнанні їх, у разі неконституційності, нечинними.

За світовою практикою конституційний контроль здійснюється або судами загальної юрисдикції, або спеціалізованими. В першому випадку конституційність нормативно­правових актів перевіряють або всі суди загальної юрисдикції за звичайною процедурою при розгляді конкретних судових справ (децентралізований контроль), або тільки найвищий суд загальної юрисдикції (централізований контроль). В другому випадку конституційний контроль здійснюють конституційні суди (централізований контроль) через процедуру конституційного судочинства.

В Україні конституційний контроль здійснює Конституційний Суд України. Згідно зі ст. 147 Конституції України Конституційний Суд України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, він вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Основи його статусу визначені Конституцією України (розділ VІІІ «Правосуддя» і розділ ХІІ «Конституційний Суд України»). Конституційний Суд України — це орган судової влади. Він має правосудну природу і за характером своєї діяльності здійснює правосуддя — конституційне правосуддя у певній, визначеній законом формі — у формі конституційного судочинства.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 16 жовтня 1996 р. «Про

Конституційний Суд України» завданням Конституційного Суду України є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.

Відповідно до Конституції в Україні визнається та діє принцип верховенства права (ч. 1 ст. 8), основою Конституції України є права і свободи людини, вони визнаються найвищою соціальною цінністю, разом з гарантіями визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження й забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (ст. 3). У зв’язку з цим основне соціальне призначення Конституційного Суду України — забезпечення верховенства права, захист прав і свобод людини, розв’язання юридичних (конституційно­правових) спорів (суперечок, конфліктів) між більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України і опози­цією, між законодавчою і виконавчою гілками влади, функ­ція правового арбітра і противаги можливому зловживанню ними своїми повноваженнями.

Конституційний Суд України здійснює судову владу у формі розгляду відповідних справ. Діяльність Конститу­ційного Суду України ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

 

 

< Попередня   Наступна >