Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 2. Порядок формування і структура Конституційного Суду України

§ 2. Порядок формування і структура Конституційного Суду України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
150

§ 2. Порядок формування і структура Конституційного Суду України

Відповідно до Конституції Конституційний Суд України (далі — КСУ) складається з вісімнадцяти суддів (ч. 1 ст. 148). Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають (в рівній кількості) по шість суддів Конституційного Суду України (ч. 2 ст. 148). Акти Президента України про призначення суддів Конституційного Суду України скріплюються підписами Прем’єр­міністра України і міністра, відповідального за акт та його виконання (ч. 4 ст. 106).

Порядок призначення суддів визначений Законом України «Про Конституційний Суд України» (ст. ст. 6–8). Згідно з цим законом Президент України проводить консультації з Прем’єр­міністром Ук­раїни та Міністром юстиції України щодо кандидатур на посади суддів цього суду.

Призначеною на посаду судді КСУ вва­жається особа, про призначення якої видано Указ Президента України, скріплений підписами Прем’єр­міністра України та Міністра юстиції України.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду Украї­ни, який призначався Президентом України, Президент України у місяч­ний строк призначає іншу особу на цю посаду.

Верховна Рада України призначає суддів Конституційного Суду України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Су­ду України вносить Голова Верховної Ради України. Також таке право мають не менше 1/4 народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, при цьому депутат має право поста­вити підпис під пропозицією про висунення лише однієї кандидатури, і ці підписи депутатів не відкликаються. Відповід­ний Комітет Верховної Ради України подає Верховній Раді свої висновки щодо кожної кан­дидатури на

посаду судді Конституційного Суду України, внесеної у встановленому порядку.

Призначеними на посади суддів КСУ вва­жаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів депутатів, але це повинно бути більше половини голосів депутатів від конституційного складу Вер­ховної Ради України. Якщо кілька кандидатів набрали однакову кіль­кість голосів і після їх призначення була б перевищена необхідна для призначення кількість суддів, щодо цих кандидатів проводиться повторне голосування.

У разі припинення повноважень судді, який призначався Верховною Радою України, вона у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування Головою Верховної Ради України підписуються постанови Верховної Ради України про призначення суд­дів Конституційного Суду України.

З’їзд суддів України за пропозицією делегатів з’їзду відкритим го­лосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з’їзду визначає кан­дидатури на посади суддів Конституційного Суду України для включен­ня в бюлетені для таємного голосування.

Призначеним на посаду судді КСУ вва­жається кандидат, який у результаті таємного голосування одержав більшість голосів від кількості обраних делегатів з’їзду суддів України.

Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, кіль­кість яких пере­вищує квоту для призначення на посади суддів КСУ, призначеними вважаються кандидати, які за умов, визначених у частині другій цієї статті, набрали більше голосів, ніж інші кандида­ти на ці посади.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався з’їздом суддів України, з’їзд у тримісячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування головуючим і секретарем з’їзду підписується рішення з’їзду суддів України про призначення суддів Конституційного Суду України.

Згідно з ч. 5 ст. 148 Конституції України Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні КСУ зі складу його суддів шляхом таємного голосування лише на один трирічний строк. Голова КСУ очолює Конституційний Суд України та організовує його діяльність. Він має двох заступників, які обираються за пропозицією Голови лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів у тому ж порядку, в якому відбуваються й вибори Голови Конституційного Суду України.

Порядок виборів Голови КСУ та його заступників детально врегульований Законом України «Про Конституційний Суд України» та Регламентом Конституційного Суду України.

У складі КСУ утворюються колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за консти­туційними поданнями та колегії суддів для розгляду питань щодо від­криття провадження у справах за конституційними зверненнями.

Рішення про утворення колегій суддів, затвердження складу та призначення секретарів колегій прий­мається на засіданні Конституційного Суду України протягом першого місяця кожного календарного року. Один і той самий суддя Конституційного Суду Украї­ни не може входити на постійній основі до складу двох і більше колегій. Суддя КСУ однієї Колегії може бути залучений за рішенням Конституційного Суду Украї­ни до участі у роботі іншої Колегії у разі відсутності в ній кворуму.

Секретар Колегії суддів призначається з числа суддів, які входять до складу Колегії, та очолює її.

Секретар Колегії суддів:

— очолює Колегію та організовує її роботу з питань розгляду конституційних подань та конституційних звернень, що надійшли до Колегії суддів;

— головує на засіданні Колегії суддів;

— вносить пропозицію на засіданні Конституційного Суду України про заміну судді­доповідача у справі в разі неможливості його участі у підготовці та розгляді матеріалів справи за конституційним поданням, кон­ституційним зверненням;

— вносить на розгляд КСУ пропозицію щодо тимчасового введення до складу Колегії судді Конституційного Суду Украї­ни з іншої Колегії у разі неможливості проводити протягом тривалого часу засідання Колегії через відсутність кворуму;

— звітує щоквартально про роботу Колегії суддів на засіданні Конституційного Суду Украї­ни;

— вирішує інші питання організації роботи Колегії суддів.

Конституційний Суд України може утворювати на своїх пленарних засіданнях тимчасові комісії для додаткового дослідження питань, пов’язаних з конституційним провадженням у справі, за участі фахівців у відповідних галузях права.

На засіданнях КСУ розглядаються всі питання, що потребують вирішення Конституційним Судом України, крім тих, що вирішуються на його пленарних засіданнях.

Організаційне, науково­експертне, інформаційно­довід­ко­ве та інше забезпечення діяльності КСУ покладено на Секретаріат Конституційного Суду Украї­ни на чолі з ке­рівником Секретаріату. Суддя Конституційного Суду Украї­ни має наукового консультанта та помічника, які є дер­жавними службовцями. Науковий консультант і помічник виконують доручення судді Конституційного Суду Украї­ни зі справ конституційного провадження.

Конституційний Суд України на своєму засіданні утворює з суддів КСУ постійні комісії, що є його допоміжними робочими органами з питань організації внутрішньої діяльності.

Матеріали діяльності КСУ зберігаються в Архіві Конституційного Суду Украї­ни.

Для забезпечення Конституційного Суду Украї­ни нормативно­правовими актами, науковою та іншою спеціальною літературою утворюється бібліотека Конституційного Суду Украї­ни. Друкованим органом КСУ є «Вісник Конституційного Суду Украї­ни».

Регламент КСУ передбачає створення Науково­консультативної ради при Конституційному Суді України (§ 73). Однак вона до цього часу не створена.

 

< Попередня   Наступна >