Головне меню

§ 3. Статус судді Конституційного Суду України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
116

§ 3. Статус судді Конституційного Суду України

Статус судді Конституційного Суду України визначається Конституцією України, Законом України «Про Конституційний Суд України» та Законом України «Про статус суддів». Судді КСУ мають в принципі однаковий статус з суддями загальної юрисдикції з окремими особливостями, обумовленими специфікою конституційної юрисдикції.

Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менше десяти років, проживає в Україні протягом останніх двадцяти років та володіє державною мовою.

Суддя КСУ призначається на дев’ять років без права бути призначеним на повторний строк.

Судді цього суду, як й інші судді, не можуть належати до полі­тичних партій та профспілок, мати представницький мандат, брати участь у будь­якій політичній діяльності, обіймати будь­які інші оплачу­вані посади, виконувати іншу оплачувану роботу крім наукової, викла­дацької та творчої.

Заступає суддя на посаду з дня скла­дення ним присяги судді Конституційного Суду України такого змісту: «Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов’язки судді Конституційного Суду України, забезпечувати верховенство Конституції України, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина».

Складає присягу суддя на засіданні Верховної Ради України, яке відбувається за участі Президента Украї­ни, Прем’єр­міністра України, Голови Верховного Суду України або його заступника, не піз­ніш як через місяць після призначення суддею Конституційного Суду України.

Повноваження судді Конституційного Суду України та його конституційні права і свободи не можуть б

ути обмежені при введенні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Суддя КСУ здійснює попередню підго­товку питань для їх розгляду Колегією суддів, Конституційним Судом України, бере участь у розгляді справ. Окрім того, він має право ви­тре­бувати від Верховної Ради України, Президента України, Прем’єр­міністра України, Генерального прокурора України, суддів, органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самовря­дування, посадових осіб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, політичних партій та інших об’єднань громадян, окремих гро­мадян необхідні документи, матеріали та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів Конституційного Суду України, Конституцій­ним Судом України.

Ухилення від надання пояснень або відмова від надання документів, матеріалів, інформації судді Конституційного Суду України, тягне за со­бою відповідальність винних осіб згідно з законом.

Суддя КСУ має право публічно вислов­лювати свою думку з питань, що стосуються провадження у Конститу­ційному Суді України, лише щодо тих справ, у яких цим судом прийнято рішення чи наданий висновок.

Суддя­доповідач у справі вивчає порушені в конституційному поданні, конституційному зверненні питання та готує матеріали на розгляд Колегії суддів Конституційного Суду України.

Суддя­доповідач у справі:

— вирішує питання щодо витребування від суб’єктів конституційного подання, конституційного звернення, відповідних органів, посадових осіб, громадян необхідних документів, матеріалів, інших відомостей, що стосуються справи;

— дає керівникам відповідних структурних підрозділів Секретаріату Конституційного Суду України доручення та встановлює строки їх виконання;

— залучає для консультації, проведення перевірок, дослідження документів відповідних спеціалістів;

— вносить пропозиції на засідання Колегії суддів щодо призначення експертизи у справі чи залучення до учас­ті в конституційному провадженні експертів, ви­клику посадових осіб, експертів, свідків, представників за законом чи уповноважених за дорученням, громадян, участь яких повинна забезпечити об’єк­тив­ний і повний розгляд справи.

Суддя­доповідач вирішує питання про направлення копії конституційного подання, конституційного звернення, інших документів керівникові органу, посадовій особі, які видали оспорюваний правовий акт, з пропозицією викласти свої пояснення щодо порушення у поданні, зверненні питань.

Усі судді Конституційного Суду України є рівноправними під час розгляду справ на засіданні Колегії суддів, на засіданні, пленарному засіданні Конституційного Суду України.

Головуючий на засіданні Колегії суддів, на засіданні або пленарному засіданні КСУ не має права обмежувати суддів у можливості ставити запитання учасникам засідань, знімати поставлені суддям запитання, коментувати висловлювання та запитання суддів, учасників засідання, одночасно судді під час засідань повинні утримуватися від коментарів та реплік, від втручання у дії головуючого.

Судді Конституційного Суду України беруть участь у розгляді справи безпосередньо, тому лише з поважних причин вони можуть бути відсутніми на пленарному засіданні Кон­ституційного Суду України.

Суддя КСУ не може брати участь у розгляді справи, якщо є сумніви щодо об’єктивності судді у вирішенні справи унаслідок його родинних або подружніх відносин із учасниками конституційного провадження, їх представниками чи інших обставин, які дають підстави щодо сумнівів у об’єктивності судді.

За таких обставин суддя КСУ заявляє самовідвід до початку розгляду справи. Про самовідвід судді виноситься ухвала.

При справлянні своїх обов’язків суддя КСУ на пленарному засіданні, на засіданні Конституційного Суду України та в Колегії суддів повинен бути одягнений у мантію.

Голова Конституційного Суду України очолює цей судовий орган та організовує його діяльність.

До повноважень Голови КСУ належать:

— організація роботи колегій суддів Конституційного Суду України, комісій та Секретаріату Конституційного Суду України;

— скликання і проведення засідань, пленарних засідань Конституцій­ного Суду України;

— розпорядження бюджетними коштами на утримання і забезпечення діяльності Суду відповідно до кошторису, за­твердженого Конституційним Судом України;

— здійснення інших повноважень, передбачених цим Законом і акта­ми Конституційного Суду України, що регламентують організацію його внутрішньої роботи.

Голова Конституційного Суду України крім повноважень, визначених Законом України «Про Конституційний Суд України»:

— видає розпорядження;

— призначає на посади радників та помічників Голови Конституційного Суду України, наукових консультантів та помічників;

— присвоює ранги державного службовця працівникам Секретаріату КСУ;

— застосовує до працівників Секретаріату заходи заохочення та дисциплінарного стягнення;

— звітує протягом січня кожного року на пленарному засіданні Конституційного Суду України про діяльність Суду, а також щоквартально на засіданні КСУ інформує суддів про свою діяльність;

— представляє Конституційний Суд України у зносинах з органами державної влади України та органами інших держав і міжнародних організацій;

— виступає від імені Конституційного Суду України з офіційними заявами.

Текст офіційної заяви Конституційного Суду України затверджується на його засіданні з ініціативи Голови суду або не менше трьох суддів КСУ.

Голова Конституційного Суду не може ухилитись від ви­ступу з офіційною заявою Конституційного Суду України.

Судді, які залишилися у меншості при затвердженні тексту офіційної заяви, не мають права прилюдно заявляти про незгоду з нею.

Заступники Голови Конституційного Суду України виконують за дорученням Голови Суду окремі його повнова­ження. У разі відсутності Голови КСУ або неможливості здійснення ним своїх повноважень його обов’язки вико­нує заступник, який є старшим за віком.

Повноваження судді Конституційного Суду України припиняються у разі:

1) закінчення строку призначення;

2) досягнення суддею 65­річного віку;

3) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

4) порушення суддею вимог, передбачених ч. 2 ст. 16 Закону «Про Конституційний Суд України»;

5) порушення суддею присяги;

6) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

7) припинення його громадянства;

8) визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим;

9) подання суддею заяви про відставку або про звільнення з поса­ди за власним бажанням.

Рішення про припинення повноважень судді Конституційного Суду України у випадках, передбачених пунктами 1–3, 6–9, приймається на засіданні Конституційного Суду України, а у випадках, передбачених пунктами 4, 5, — Верховною Радою України.

Повноваження судді припиняються у разі його смерті.

Голова Конституційного Суду України та його заступник звільняються з посади за їх заявами Конституцій­ним Судом України.

Звільнення з посади Голови суду, його заступ­ника не позбавляє їх повноважень судді Конституційного Суду України.

Невід’ємною складовою статусу суддів Конституційного Суду України є їх незалежність і недоторканність. Конституція України не встановлює в окремих нормах гарантії незалежності та недоторканності суддів КСУ. Відповідно до ст. 149 Конституції України на суддів Конституційного Суду України поширюються гарантії незалежності та недоторканності, підстави щодо звільнення з посади, передбачені ст. 126 Конституції України, та вимоги щодо несумісності, визначені в ч. 2 ст. 127 Конституції України.

У ст. 126 Конституції України поряд з переліком найважливіших гарантій незалежності та недоторканності суддів передбачено, що такі гарантії встановлюються також й іншими нормами Конституції та законів України.

Таким чином, системне тлумачення Конституції України свідчить, що на суддів КСУ поширюються всі гарантії незалежності та недоторканності, встановлені для суддів загальної юрисдикції як Конституцією, так і законами України, зокрема, законами України «Про статус суддів», «Про судоустрій України». У зв’язку з цим на суддів Конституційного Суду України поширюється визначення незалежності і недоторканності суддів, що сформулював Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 1 грудня 2004 р. у справі № 1­1/2004 за конституційним поданням Верховного Суду України щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 126 Конституції України та частини другої статті 13 Закону України «Про статус суддів».

Поряд із зазначеними законодавець встановлює й додаткові гарантії незалежності і недоторканності лише для суддів Конституційного Суду України. Їх перелік міститься в Законі України «Про Конституційний Суд України». Так, в Законі передбачено, що судді КСУ при здійсненні своїх повноважень є незалежними і підкоряються лише Конституції України та керуються Законом України «Про Конституційний Суд України», іншими законами, крім тих законів або їх окремих положень, що є предметом розгляду Конституційного Суду України (ст. 27). Судді КСУ не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Конституційному Суді України та в його колегіях, за винятком відповідальності за образу чи наклеп при розгляді справ, прийнятті рішень та наданні висновків Конституційним Судом України (ч. 3 ст. 28).

 

< Попередня   Наступна >