Головне меню

§ 4. Повноваження Конституційного Суду України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
117

§ 4. Повноваження Конституційного Суду України

Повноваження Конституційного Суду України визначаються лише Конституцією України, а порядок організації й діяльності та процедура розгляду ним справ — як Конституцією, так і законами України, зокрема, Законом України від 16 жовтня 1996 р. «Про Конституційний Суд України».

Конституційний Суд України приймає акти, що регламентують організацію його внутрішньої роботи. На цей час діє Регламент Конституційного Суду України від 5 березня 1997 р. (з відповідними змінами), який визначає питання його внутрішньої діяльності.

Згідно з Конституцією України до повноважень КСУ належать:

1) вирішення питання про відповідність Конституції України (конституційність):

— законів та інших правових актів Верховної Ради України;

— актів Президента України;

— актів Кабінету Міністрів України;

— правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (п. 1 ч. 1 ст. 150);

2) надання висновку:

— про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість (ч. 1 ст. 151);

— про відповідність вимогам статей 157 і 158 Конституції України законопроектів про внесення змін до Конституції України (ст. 159);

— про порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції України або законів Укра­їни (п. 28 ч. 1 ст. 85);

3) перевірка справи про усунення Президента України з посади у порядку імпічменту і надання висновку щ

одо додержання конституційної процедури її розслідування і розгляду (ч. 6 ст. 111, ч. 2 ст. 151);

4) офіційне тлумачення Конституції України та законів України (п. 2 ч. 1 ст. 150).

Поняття законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України та правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим передбачені відповідно ст. 91, ч. 3 і ч. 4 ст. 106, ст. ст. 117, 135 і 137 Конституції України.

Згідно з підпунктом 1 пункту 3 розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Конституційний Суд України» юрисдикція КСУ з питань про відповідність Основному Закону держави (конституційність) правових актів поширюється на закони України та інші правові акти Верховної Ради України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України, правові акти Верховної Ради АР Крим, прийняті після набуття чинності Конституцією України.

Відповідно до підпункту 2 пункту 3 розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Конституційний Суд України» та Рішення Конституційного Суду України від 23 червня 1997 р. «У справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення підпункту 2 пункту 3 розділу ІV Закону України «Про Конституційний Суд України» стосовно правових актів органів Верховної Ради України» юрисдикція Конституційного Суду України з питань про відповідність Конституції України (конституційність) правових актів поширюється також і на закони та інші правові акти Верховної Ради України, нормативні акти Президії Верховної Ради України, правові акти Верховної Ради АР Крим, прийняті до набуття чинності Конституцією України (справа про акти органів Верховної Ради України).

При цьому Конституційний Суд України виходить з того, що на підставі п. 1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України правомірним є поширення юрисдикції КСУ з питань про відповідність Конституції України правових актів, прийнятих до набуття чинності Конституцією України, тільки на нормативні правові акти, враховуючи, що за своєю природою ненормативні правові акти, на відміну від нормативних, встановлюють не загальні правила поведінки, а конкретні приписи, звернені до окремого індивіда чи юридичної особи, застосовуються одноразово і після реалізації вичерпують свою дію.

Об’єктом конституційного контролю можуть бути не тільки письмові акти, але й дії або бездіяльність Верховної Ради АР Крим (наприклад, невиконання вимог ст. 138 Конституції України про призначення виборів депутатів Верховної Ради АР Крим). Термін «правовий акт» має два значення. Він охоплює як дії (бездіяльність) — юридичний факт, так і офіційний документ, в якому відбиваються й закріплюються ті чи інші дії. Такі вищевказані способи порушення Конституції України не виключаються, і тому згідно з п. 28 ч. 1 ст. 85 Конституції України за наявності висновку Конституційного Суду України про це Верховна Рада України може достроково припинити повноваження Верховної Ради АР Крим.

Перевірці відповідності Конституції України (конституційності) підлягають лише ті закони та інші правові акти, які набрали чинності, тобто оцінка законів та інших правових актів здійснюється КСУ тільки в порядку наступного (репресивного) конституційного судового контролю.

Стосовно надання висновку про відповідність Конституції України міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість, та про відповідність вимогам ст. ст. 157, 158 Конституції законопроектів про внесення змін до Конституції України конституційний контроль з боку КСУ має попередній (превентивний) характер.

Згідно зі ст. 159 Конституції України об’єктами конституційного контролю не можуть бути проекти правових актів, окрім законопроектів про внесення змін до Конституції України. Виходячи із принципу поділу влади (ст. 6 Конституції) повноваження Конституційного Суду України не дозволяють йому втручатися у стадії правотворчого (законодавчого) процесу, здійснювати попередній контроль.

Відповідно до змісту статей 150 і 152 Конституції України об’єктом конституційного контролю можуть бути тільки закони та інші правові акти, які не втратили чинності. Якщо на момент розгляду справи Конституційним Судом України правовий акт втратив чинність, цей судовий орган здійснює його перевірку на предмет конституційності лише у тих випадках, коли неможливо поновити конституційні права і свободи людини та громадянина, порушені його застосуванням.

До повноважень КСУ не належать питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади АР Крим та органів місцевого самоврядування, а також інші питання, віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.

Конституційний Суд України також не уповноважений вирішувати питання конституційності актів органів влади, не зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 150 Конституції України. Це рі­шення органів місцевого самоврядування (ст. 144 Конституції України), акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, акти органів прокуратури України, акти судів загальної юрисдикції тощо.

Конституційний Суд України перевіряє відповідність законів та інших правових актів чинній Конституції України і не уповноважений перевіряти відповідність правових актів колишній Конституції України і Конституційному договору між Верховною Радою України та Президентом України «Про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України», дія яких припинилася одночасно з набуттям чинності Конституцією України, тобто з дня її прийняття (ст. 160 Конституції України, Закон України «Про прийняття Конституції України і введення її в дію» від 28 червня 1996 р.).

Об’єктом конституційного контролю з боку КСУ є лише ті акти, що мають правове значення, стосуються права, тягнуть за собою юридичні наслідки. Отже, не можуть бути об’єктом конституційного контролю такі акти як звернення, заяви, акти політичного характеру тощо, які не мають юридичного значення, не породжують жодних юридичних наслідків.

Конституційний Суд України не вправі перевіряти конституційність положень чинної Конституції України ані за якими параметрами, і вони не можуть бути визнані неконституційними. Проте Розділ ХІІІ Конституції встановлює порядок внесення змін до Конституції України і передбачає певні обмеження щодо цієї процедури. Отже, об’єктом конституційного контролю є не тільки законопроекти про внесення змін до Конституції України (ст. 159), але й закони про внесення таких змін.

Не можуть бути об’єктом конституційного контролю закони, прийняті всеукраїнським референдумом. Але акти Верховної Ради України та акти Президента України, прийняті відповідно до їх повноважень, встановлених Конституцією України, про призначення референдуму визнаються об’єктами судового конституційного контролю.

Конституційний Суд України вирішує питання про відповідність Основному Закону держави (конституційність) правових актів у вигляді як абстрактного, так і конкретного конституційного контролю. Абстрактний контроль не по­в’язаний із застосуванням правового акту, а конкретний контроль, навпаки, здійснюється у зв’язку з конкретними випадками застосування правового акту чи з конкретною діяльністю органів держави і посадових осіб.

Окрім зазначених, КСУ вирішує також питання про відповідність Конституції України (конституційність) законів та інших правових актів як з точки зору матеріальної, тобто змістовної їх перевірки, так і формальної, тобто перевірки відповідності встановленої Конституцією України процедури їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності та дотримання конституційних повноважень при їх прийнятті.

За радянською системою влади виходячи з формального верховенства вищого представницького органу, наділеного також формально всією повнотою державної влади, право офіційного тлумачення Конституції та законів України належало Верховній Раді. Конституція України закріпила розподіл державної влади на законодавчу, виконавчу та судову (ст. 6) і з відання Верховної Ради України право офіційного тлумачення Конституції та законів України передала до самостійних повноважень Конституційного Суду України (ч. 2 ст. 147, п. 2 ч. 1 ст. 150), який визнала єдиним органом конституційної юрисдикції України (ч. 1 ст. 147). Офіційне тлумачення Конституції та законів України є виключною прерогативою Конституційного Суду України і самостійним напрямком його діяльності. Про це свідчать не тільки ч. 2 ст. 147 та п. 2 ч. 1 ст. 150 Конституції України, але й п. 6 розділу ХV «Перехідні положення», згідно з яким Верховна Рада України мала право здійснювати тлумачення законів лише до створення Конституційного Суду України.

Збереження за Верховною Радою України функції офіційного тлумачення (роз’яснення) Конституції та законів України не тільки створювало б небезпеку внесення змін до змісту цих нормативно­правових актів з метою надання їм зворотної дії, але й позбавляло б остаточності рішення Конституційного Суду України, вело б до їх перегляду та скасування, підривало б стабільність законодавства, робило б парламент суддею у своїй (власній) справі, чим порушувало б цей загальновизнаний принцип. Якщо Верховна Рада України має намір створити нові правові норми, то вона може це зробити за допомогою прийняття закону. При незгоді парламенту з рішенням Конституційного Суду України про тлумачення тих чи інших положень закону він може внести до нього поправки, щоб зробити його більш чітким або зовсім інакше (але відповідно до Конституції) врегулювати ті чи інші суспільні відносини.

Об’єктом офіційного тлумачення КСУ є чинні Конституція та закони України, прийняті як до, так і після набуття чинності Конституцією України. Закони, які не набрали чинності, та закони, які втратили силу, офіційному тлумаченню Конституційним Судом України не підлягають. Проте об’єктом офіційного тлумачення можуть бути закони або їх окремі положення, які застосовуються у зв’язку з їх переживаючою (ультраактивною) силою.

Офіційному тлумаченню підлягають закони, які відповідають Конституції України. Тому процедурі тлумачення передує з’ясування питань їх відповідності Конституції (кон­ституційності). Якщо виявиться, що закон не відповідає Конституції України, суперечить їй, він визнається некон­сти­туційним з усіма наслідками, що випливають з цього.

Якщо можливі різні інтерпретації тих чи інших положень Конституції або законів України і ці тлумачення не супере­чать Основному Закону держави, вирішувати такі питання, конкретизувати такі положення повинен парламент. У протилежному випадку своїм тлумаченням вказаних положень Конституції або законів України Конституційний Суд України обмежував би повноваження Верховної Ради України.

 

< Попередня   Наступна >