Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 5. Народні засідателі та присяжні // 5.1. Поняття народних засідателів та присяжних

§ 5. Народні засідателі та присяжні // 5.1. Поняття народних засідателів та присяжних

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
95

§ 5. Народні засідателі та присяжні

5.1. Поняття народних засідателів та присяжних

Народними засідателями є громадяни України, які у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядають у складі суду разом з професійними суддями справи по першій інстанції.

Під час здійснення судової влади народні засідателі користуються усіма правами судді.

У справі, яка розглядається колегіально судом у складі професійного судді та двох народних засідателів і для розгляду якої необхідний значний час, за розпорядженням головуючого у судовому засіданні з його початку можуть перебувати один чи декілька запасних народних засідателів. У разі вибуття народного засідателя зі складу суду його замінює запасний народний засідатель, про що головуючий виносить постанову.

Присяжними визнаються громадяни України, які у випадках, передбачених процесуальним законом, залучаються для розгляду по першій інстанції судових справ у складі колегії присяжних.

При судовому розгляді справи в залі судового засідання постійно знаходяться запасні присяжні. Вони до винесення вердикту можуть бути включені до складу колегії присяжних замість тих, які не можуть брати участь у подальшому розгляді справи. Якщо усі можливості щодо заміни вибулих присяжних вичерпано, головуючий оголошує судовий розгляд, що відбувся, недійсним і розпочинає повторний відбір присяжних.

Аналіз положень проектів процесуальних кодексів дозволяє зробити висновок, що в Україні присяжні залучатимуться тільки для розгляду кримінальних справ по першій ін­станції.

Представники народу відіграють важливу роль в реалізації судової влади. Вони привносять у суд життєвий досвід і ціннісні орієнтації суспільства та значною м

ірою сприяють підвищенню авторитету судової влади в суспільстві.

 

< Попередня   Наступна >