Головне меню

4.2. Процедура припинення повноважень судді

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
110

4.2. Процедура припинення повноважень судді

Правові засади порушення та вирішення по суті питання про припинення повноважень відповідних категорій суддів передбачено законами «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України» (гл. 3), «Про статус суддів» (ст. 15), «Про Вищу раду юстиції» (ст. 31), «Про Конституційний Суд України» (ст. 23).

Так, рішення про припинення повноважень судді Конституційного Суду України у випадках закінчення строку призначення, досягнення суддею шістдесяти п’яти років, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, припинення його громадянства, визнання його без­вісно відсутнім або оголошення померлим, подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням приймається на засіданні Конституційного Суду України, а у випадках припинення повноважень за підставою порушення суддею присяги або порушення суддею вимог щодо несумісності — Верховною Радою України.

Щодо суддів судів загальної юрисдикції, то за наявності законних підстав рішення про припинення повноважень судді приймається тим органом, який призначив (Президентом України) або обрав (Верховною Радою України) суддю. Попередню процедуру припинення повноважень суддів судів загальної юрисдикції здійснює Вища рада юстиції, яка за пропозицією кваліфікаційної комісії суддів або за власною ініціативою вносить подання про звільнення суддів з посади до органу, який їх призначив або обрав. До Вищої ради юстиції з пропозицією внести подання про звільнення судді з посади можуть звернутися відповідна кваліфікаційна ко­місія суддів або член Вищої ради юстиції.

Рішення щодо пропозицій про звільнення суддів за обставин: закінчення строку, на який його обрано чи призначено; досягнен

ня суддею шістдесяти п’яти років; неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я; припинення його громадянства; визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим; подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням — приймається на засіданні Вищої ради юстиції більшістю голосів її членів, які беруть участь у засіданні.

Питання про звільнення судді з причин порушення суддею вимог щодо несумісності; порушення суддею присяги; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього Вища рада юстиції розглядає після надання кваліфікаційною комісією відповідного висновку або за власною ініціативою. Суддя, справа якого розглядається, обов’язково запрошу­ється на засідання.

Рішення щодо внесення Вищою радою юстиції подання про звільнення судді з підстав порушення вимог щодо несумісності та порушення присяги приймається не менш як двома третинами голосів членів Вищої ради юстиції, які взяли участь у засіданні, а у випадку набрання законної сили об­винувальним вироком щодо судді — більшістю голосів членів від конституційного складу Вищої ради юстиції, тобто не менше 11 голосів. Член Вищої ради юстиції, який порушив питання перед ВРЮ про звільнення з посади судді, не бере участі в голосуванні.

У разі прийняття рішення про звільнення судді з посади Вища рада юстиції надсилає своє подання з матеріалами перевірки та розгляду до органу, який уповноважений прийняти остаточне рішення.

Про наявність підстав для припинення повноважень судді голова суду або голова вищого суду повідомляє орган, що призначив або обрав суддю, протягом не більше одного місяця з дня виникнення підстав, передбачених законом. До повідомлення додаються документи, які свідчать про наявність підстав для припинення повноважень судді (ч. 2 ст. 15 Закону України «Про статус суддів»).

Суддя, якого призначено вперше на строк п’ять років, звільняється з посади Президентом України. Матеріали провадження щодо звільнення судді надсилаються до Секретаріату Президента, де вони перевіряються і за результатами цього готується проект указу про припинення повноважень судді.

Що стосується суддів, обраних на посади безстроково, то процедуру їх звільнення закріплено в Законі України «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України» та Регламенті Верховної Ради.

Ініціювання питання про звільнення з посади судді, обраного безстроково, відповідно до пунктів 1–3, 6–9 ч. 5 ст. 126 Конституції України здійснюється в наступному порядку:

1) у випадках, передбачених п. п. 1–3, 9 ч. 5 ст. 126 Конституції, суддя з відповідною заявою звертається до територіального управління Державної судової адміністрації, а судді Верховного Суду України або вищого спеціалізованого суду — до голови відповідного суду;

2) подання про звільнення з посади судді на підставах, передбачених п. п. 1–3, 6–9 ч. 5 ст. 126 Конституції, вноситься територіальним управлінням Державної судової адміні­страції до відповідної кваліфікаційної комісії суддів, а щодо судді Верховного Суду України та судді спеціалізованого суду — головами цих судів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

3) пропозиція щодо прийняття подання про звільнення з посади судді вноситься відповідною кваліфікаційною комісією суддів до Вищої ради юстиції;

4) Вища рада юстиції за пропозицією відповідної ква­ліфікаційної комісії суддів або за власною ініціативою вносить подання про звільнення з посади судді до Верховної Ради України.

Ініціювання питання про звільнення з посади судді на підставах, передбачених п. п. 4, 5 ч. 5 ст. 126 Конституції, здійснюється в наступному порядку:

1) відповідна кваліфікаційна комісія суддів, Вища рада юстиції розглядають та перевіряють звернення Комітету Верховної Ради України, депутатів, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, інших посадових осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадян, якщо вони містять відомості про наявність підстав для звільнення з посади судді, що передбачені п. 4, 5 ч. 5 ст. 126 Конституції;

2) відповідна кваліфікаційна комісія суддів або член Вищої ради юстиції вносить до Вищої ради юстиції пропозиції про прийняття подання про звільнення з посади судді;

3) Вища рада юстиції розглядає пропозицію про звільнення з посади судді в порядку, передбаченому Законом України «Про Вищу раду юстиції України»;

4) Вища рада юстиції вносить подання про звільнення з посади судді до Верховної Ради України.

Таким чином, згідно з законом процедура звільнення з посади судді, обраного безстроково, здійснюється в декілька етапів:

1) ініціювання перед Вищою радою юстиції питання про звільнення з посади судді;

2) розгляд питання Вищою радою юстиції й прийняття рішення щодо внесення подання до Верховної Ради України;

3) направлення Вищою радою юстиції до Верховної Ради України матеріалів про звільнення;

4) розгляд подання Вищої ради юстиції відповідним Комітетом Верховної Ради (до компетенції якого входить розгляд питань про звільнення суддів, обраних безстроково) та прийняття рішення по суті цього подання;

5) розгляд подання Вищої ради юстиції та висновку Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради та прийняття відповідного рішення.

Порядок розгляду Комітетом ВР України подання про звільнення з посади судді, обраного безстроково, перевірки звернень або повідомлень щодо діяльності судді аналогічний порядку при обранні його на посаду. Участь судді, стосовно якого розглядається подання про звільнення, є обов’язковою, а у випадку повторного нез’явлення без поважних причин розгляд питання щодо цього судді провадиться за його відсутності.

Кожна кандидатура на звільнення з посади судді, обраного безстроково, персонально представляється на пленарному засіданні Верховної Ради представником Комітету. У випадку, коли суддя не згодний з поданням про звільнення, його пояснення заслуховуються в обов’язковому порядку. Якщо при обговоренні виникає необхідність зробити перевірку звернень стосовно діяльності судді або витребувати додаткову інформацію, Верховна Рада доручає Комітету здійснити та­ку перевірку.

Рішення про звільнення судді, якого було обрано безстроково, приймається шляхом відкритого нефіксованого голосування більшістю голосів від конституційного складу Верховної Ради.

 

< Попередня   Наступна >