Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів 5.5. Залучення народних засідателів і присяжних до виконання обов’язків у суді

5.5. Залучення народних засідателів і присяжних до виконання обов’язків у суді

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
175

5.5. Залучення народних засідателів і присяжних до виконання обов’язків у суді

Народні засідателі залучаються до здійснення правосуддя в порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік, окрім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатої за їх участі. Народні засідателі у здійсненні правосуддя спеці­а­лізованими судами участі не беруть.

Порядок відбору присяжних для розгляду справи та принесення ними присяги визначатимуться процесуальним законом. Мета процесу відбору присяжних полягає в досягненні випадкового характеру вибору кандидатів у колегію присяжних. Відбір присяжних має здійснюватися або ручним, або автоматизованим методом випадкової вибірки кандидатів із загального списку.

Письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя має бути надіслано судом народному засідателю або присяжному не пізніше ніж за два тижні до початку судового засідання. У запрошенні зазначаються права та обов’язки відповідно народного засідателя та присяжного, перелік вимог щодо народних засідателів та присяжних, а також підстави для звіль­нення їх від виконання вказаних обов’язків.

Суд, який запрошує народного засідателя чи присяжного, повинен письмово повідомити про це керівництво підприєм­ства, установи, організації за місцем його роботи не пізніш як у двотижневий строк до початку судового засідання.

Керівник підприємства, установи, організації незалежно від форми власності зобов’язаний звільнити народного за­сідателя або присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків у суді.

Відмова у звільненні від роботи розцінюється як неповага до суду і тягне передбачену законом відповідальність винних посадових осіб.

Процедура добору

народних засідателів та присяжних у суді має вирішальне значення для формування неупередженої, об’єктивної колегії присяжних, що відповідає усім вимогам закону.

Необхідною умовою об’єктивності народних засідателів і присяжних є відсутність їх поінформованості про обставини справи. Якщо ж хтось із кандидатів у народні засідателі або присяжні виявить свою поінформованість про обставини справи або про це стане відомо з відомостей, наданих іншими особами, то суддя повинен вирішити питання про звіль­нення народного засідателя або присяжного від участі у розгляді справи.

Після того як це питання вирішено, головуючий повинен установити наявність передбачених законом причин для звільнення кого­небудь із присяжних від участі у розгляді справи. Громадяни, які з’явилися, мають право вказати на поважні причини, що перешкоджають їм виконувати обо­в’язки присяжних, а також заявити самовідвід. Кожному з присяжних, що з’явилися, прокурором, а також потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем та їх представниками, підсудним і його захисником може бути заявлено відвід.

 

< Попередня   Наступна >