Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів 5.4. Порядок формування списків народних засідателів та присяжних

5.4. Порядок формування списків народних засідателів та присяжних

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
151

5.4. Порядок формування списків народних засідателів та присяжних

Під організацією суду за участі представників народу слід розуміти процедурно врегульовану діяльність уповноважених органів, відповідно до якої, по­перше, складається список громадян для виконання функцій народних засідателів та присяжних; по­друге, перевіряється відповідність цих осіб вимогам, встановленим до них у законі; по­третє, здійснюється відбір народних засідателів або присяжних для розгляду конкретної справи, і вони викликаються до суду. Крім того, у це поняття включаються всі інші організаційно­правові аспекти, що виникають у період виконання ними своїх обов’язків (надання послуг та приміщення для народних засідателів і присяжних; використання часу народних засідателів і присяжних; компенсація їхніх витрат та забезпечення безпеки).

Список народних засідателів затверджується відповідною місцевою радою за поданням голови місцевого суду. До списку включаються у кількості, зазначеній у поданні голови суду, громадяни, які постійно проживають на території юрисдикції даного суду, відповідають вимогам, встановленим у законі до народних засідателів, і дали згоду бути народними засідателями.

Список народних засідателів місцевого військового суду за поданням голови цього суду затверджується начальником відповідного гарнізону. До списку включаються у кількості, зазначеній у поданні голови суду, військовослужбовці гарнізону, які відповідають вимогам, встановленим в законі до народних засідателів.

Списки народних засідателів затверджуються на строк чотири роки і переглядаються у разі необхідності, але не рідше, ніж через два роки. Список народних засідателів публікується в друкованих засобах масової інформації відпо­відної місцевої ради.

Організація суду присяжних повинна розпочинатися з пр

оцесу відбору присяжних, що складається з декількох етапів.

На першому етапі голова відповідного апеляційного суду складає список на підставі списків виборців, складених для виборів народних депутатів України.

На другому етапі комісія з уповноважених представників суду, органів юстиції і відповідної ради, склад якої затверджується Головою Верховної Ради АР Крим, головою обласної ради, Київським та Севастопольським міськими головами, формує список присяжних.

На третьому етапі список присяжних затверджується рішенням відповідної ради — Верховної Ради АР Крим, обласної ради, Київської і Севастопольської міських рад.

Списки присяжних апеляційних військових судів за поданням голів цих судів формуються з числа військовослужбовців, рекомендованих зборами військових частин та вій­ськових установ військових гарнізонів, розташованих на території, на яку поширюється юрисдикція апеляційного вій­ськового суду.

Від кожного гарнізону до списку присяжних включаються від п’ятнадцяти до двадцяти військовослужбовців. Список присяжних апеляційного військового суду затверджується рішенням відповідної ради, на території якої розташовано гарнізон.

Списки присяжних затверджуються не пізніше одного мі­сяця з дня одержання подання голови суду і в той же строк надсилаються до суду, а також публікуються в друкованих засобах масової інформації відповідної місцевої ради.

Списки присяжних затверджуються строком на чотири ро­ки і переглядаються кожні два роки.

До списків присяжних включаються тільки громадяни, що постійно проживають у місці юрисдикції суду присяжних, шляхом випадкової вибірки зі списків виборців, складених до останніх виборів народних депутатів України по районах або містах області. Слід зазначити, що до кандидатів у присяжні висуваються більш суворі вимоги, ніж до виборців. До списків присяжних не включаються особи, не внесені до списків виборців на виборах, що передували складанню списків присяжних, а також особи, що не відповідають вимогам, визначеним законом до цих осіб.

Соціальний контроль за дотриманням цих вимог до кандидатів у народні засідателі та присяжні повинен забезпечуватися такими організаційними заходами:

1) списки публікуються в місцевій пресі для відома населення;

2) громадяни, представники підприємств, установ і органі­зацій мають право звертатися до комісії з заявами про неправильності у списку;

3) комісія повинна розглядати заяви, що надійшли, і приймати рішення, які можуть бути оскаржені в суд у порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством;

4) комісія зобов’язана регулярно перевіряти і за необхід­ності змінювати списки присяжних, виключаючи зі списків осіб, які втратили право бути присяжними.

Відповідальність за складання списків присяжних несуть комісії, що діють на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду. Списки оновлюються один раз на два роки.

Окрім загального списку, на нашу думку, слід складати запасний список присяжних. Порядок відбору кандидатів для включення до запасного списку і ознайомлення з ним громадськості аналогічний порядку, що діяв стосовно загального списку, з тим лише застереженням, що кандидати, які включаються до списку, повинні постійно проживати в обласному центрі або в іншому постійному місці знаходження апеляційного суду.

 

< Попередня   Наступна >