Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 4. Повноваження кваліфікаційних комісій щодо дисциплінарної відповідальності суддів

§ 4. Повноваження кваліфікаційних комісій щодо дисциплінарної відповідальності суддів

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
192

§ 4. Повноваження кваліфікаційних комісій щодо дисциплінарної відповідальності суддів

Кваліфікаційні комісії окрім кваліфікаційної атестації суддів вирішу­ють також питання про їхню дисциплінарну відповідальність. Дисциплінарна відповідальність суддів регламентується законами України «Про статус суддів» (глава VI), «Про Вищу раду юстиції» (глава 4), «Про судоустрій України» (глава 4).

Суддя притягується до цього виду відповідальності за вчинення дисци­плінарного проступку, а саме за порушення: законодавства при розгляді справ; вимог, передбачених ст. 5, та обов’язків, зазначених у ст. 6 Закону України «Про статус суддів». При цьому важливим є те, що скасування або зміна су­дового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його винесенні, якщо при цьому не було навмисного порушення закону чи несумлінності, що потягло за собою істотні наслідки. Таке положення ч. 2 ст. 31 вказаного закону націлене на забезпечення свободи суддівського переконання, яка припускає неможли­вість притягнення до відповідальності за висловлену суддею правову позицію у розглянутій справі.

Суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відпові­дальності в порядку дисциплінарного провадження, яке відповідно до ст. 99 Закону України «Про судоустрій України» складається з декількох стадій: перевірка даних про наявність підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; відкриття дисциплінарної справи; розгляд дисциплінарної спра­ви та прийняття рішення. При цьому, на жаль, закон залишив поза увагою та­кі стадії як виконання рішення по справі й перегляд рішення по скарзі (фа­культативна стадія).

Дисциплінарне провадження здійснюють:

– кваліфікаційні комісії суддів — щодо суддів місцевих судів;

Вища кваліфікаційна комісія суддів України — щодо суддів апеляційних судів.

Відносно суддів вищих спеціалізованих судів та суддів Верховного Суду України дисциплінарне провадження здій­снює Вища рада юстиції України, яка також переглядає по скарзі рішення з дисциплінарних справ кваліфікаційних комісій суддів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Відповідно до ч. 2 ст. 97 Закону України «Про судоустрій України» право ініцію­вати питання про дисциплінарну відповідальність судді належить: народним депутатам України; Уповноваженому Верховної Ради України з прав люди­ни; Голові Верховного Суду України; Голові вищого спеціа­лізованого суду — щодо судді відповідного спеціалізованого суду; Міністру юстиції України; голові відповідної ради суддів; членам Ради суддів України. У той же час у ч. 1 ст. 34 Закону України «Про статус суддів» як суб’єкти ініціювання зазначе­ного питання виділені: Міністерство юстиції України та його органи на міс­цях за наслідками перевірки заяв і повідомлень громадян; голови відповідних судів, посадові особи державних органів, установ, орга­ні­за­цій, органів мі­сцевого самоврядування. Ініціювати процедуру притягнення до відпо­відальності можуть і повідомлення в засобах масової інформації.

Дисциплінарне провадження щодо судді не може бути порушено за заявою чи повідомленням, що не містять відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку судді, а також за анонімними заявами та повідо­мленнями. В інших випадках, тобто за наявності ознак дисциплінарного проступку, провадження щодо судді порушується постановою голови відповідної кваліфікаційної комісії суддів, головами вищих спеціалізованих чи апеляційних судів.

Голова кваліфікаційної комісії або за його дорученням чи за рішен­ням комісії члени комісії протягом місяця з дня надходження відомостей про дисциплінарний проступок судді проводять їхню перевірку. Перевірка відомос­тей про дисциплінарний проступок голови кваліфікаційної комісії проводи­ться трьома членами комісії.

Після закінчення перевірки матеріали справи передаються на розгляд комісії, яка повинна розглянути їх у десятиденний строк і прийняти рішення. Під час розгляду справи комісія повинна заслухати пояснення судді, котрий при­тягується до дисциплінарної відповідальності. Його неявка на засідання ко­місії без поважних причин не перешкоджає розгляду справи.

Рішення у дисциплінарній справі судді приймається більшістю голо­сів членів кваліфікаційної комісії суддів, присутніх на засіданні. Воно повин­но містити назву комісії, прізвище, ім’я, по батькові й посаду судді, який при­тягу­ється до дисциплінарної відповідальності, обставини дій, що тягнуть ди­сциплінарну відповідальність, пояснення судді й відомості, що характеризу­ють його особу, мотиви прийнятого рішення з посиланням на докази, вказів­ку на заходи дисциплінарної відповідальності, застосовані до судді, або підста­ви закриття справи, а також порядок і строк оскар­жен­ня рішення.

Якщо комісією прийнято рішення про відсутність підстав для притя­гнення судді до дисциплінарної відповідальності, голова відповідної комісії або комісія припиняють дисциплінарне провадження та повідомляють про це заінтересованих осіб. Рішення про припинення дисциплінарного проваджен­ня, прийняте головою комісії, може бути переглянуто комісією на вимогу од­ного з членів комісії.

При накладенні на суддю дисциплінарного стягнення враховуються характер проступку, його наслідки, особа судді, ступінь його вини, обстави­ни, що впливають на обрання міри дисциплінарної відповідальності. Взагалі до суддів застосовуються такі дисциплінарні стягнення як догана, пониження кваліфікаційного класу. Окрім того, за наслідками дисциплінарного прова­дження відповідна кваліфікаційна комісія суддів може прийняти рішення про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання про внесення подання про звільнення судді з посади.

Дисциплінарне стягнення до судді застосовується не пізніше як через шість мі­сяців після виявлення проступку, не враховуючи часу тимчасової непрацездат­ності судді або перебування його у відпустці. Якщо протягом року з дня на­кладення дисциплінарного стягнення суддю не буде піддано новому дисци­плінарному стягненню, він вважається таким, що не має стягнення. Понов­лення кваліфікаційного класу проводиться в загальному порядку, тобто після проходження кваліфікаційної атестації.

Дисциплінарне стягнення, накладене на суддю, може бути достро­ково зняте відповідною комісією за поданням голови суду, де працює цей су­ддя, а дисциплінарне стягнення, накладене на голову суду, — за поданням го­лови вищого суду.

 

< Попередня   Наступна >