Головне меню

§ 3. Кваліфікаційна атестація суддів

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
98

§ 3. Кваліфікаційна атестація суддів

Кваліфікаційна атестація проводиться кваліфікаційними комісіями і полягає в оцінці професійного рівня судді (кандидата на посаду судді) та прийнятті комісією рішення щодо присвоєння судді відповідного кваліфіка­ційного класу, рекомендації для зайняття посади судді, у тому числі в суді вищого рівня.

Підставами для призначення кваліфікаційної атестації судді є: 1) ви­моги закону щодо присвоєння кваліфікаційного класу судді, призначеному на посаду вперше; 2) закінчення встановленого законом строку перебування судді у відпо­відному кваліфікаційному класі; 3) зайняття суддею посади в суді вищого рівня; 4) подання про дострокове присвоєння судді кваліфіка­ційного класу, про присвоєння більш високого кваліфікаційного класу, заява судді про обрання суддею безстроково або про переведення до суду вищого рівня; 5) рішення про застосування до судді дисциплінарного стягнення у ви­ді пониження кваліфікаційного класу; 6) заява судді про поновлення кваліфі­каційного класу.

Залежно від рівня професійних знань, посади, стажу та досвіду робо­ти встановлюється шість кваліфікаційних класів судді: вищий, перший, дру­гий, третій, четвертий і п’ятий класи. Кваліфікаційні класи присвоюються: суддям Верховного Суду України — вищий і перший кваліфікаційні класи; суддям вищих спеціалізованих судів — вищий, перший і другий кваліфіка­ційні класи; суддям апеляційних судів — перший, другий і третій кваліфікаційні класи; суддям місцевих судів — другий, третій, четвертий і п’ятий кваліфікаційні класи.

Мінімальний строк перебування судді у кваліфікаційному класі, який дає право на присвоєння наступного квалі­фікаційного класу, стано­вить: у п’ятому й четвертому класах — три роки, у третьому й другому класах — п’ять років. Строк перебування судді у першому кваліфікаційному класі не обмеж

ується.

Кваліфікаційна атестація проводиться у формі квалі­фікаційного іспи­ту, кваліфікаційної співбесіди або повторного (додаткового) іспиту.

Кваліфікаційний іспит — це атестування особи, яка ви­явила бажання бути рекомендованою для призначення на посаду судді вперше. Воно полягає у виявленні знань та рів­ня професійної підготовки кандидата в судді, ступеня його готовності здійснювати правосуддя з питань юрисдикції від­повідного суду. Після виконання кандидатом письмового завдання, співбесіди з ним і постановки йому запитань в усній формі кваліфікаційна комісія залежно від результатів кваліфікаційного іспиту дає висновок про складення іспи­ту, підготовленість кандидата до судової роботи і рекомендацію для призначення його на посаду судді або вмотивований ви­сновок про відмову в такій рекомендації. Хід складання кваліфікаційного іспиту повинен прото­колюватися, а всі матеріали іспиту підлягають зберіганню в архіві як офіційні документи. Результати складеного кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років.

Вирішуючи питання про рекомендацію кандидата для призначення (обрання) на посаду судді, кваліфікаційна комі­сія суддів повинна врахову­вати як рівень його професійних знань, так і особисті й моральні якості кан­дидата. Особи, які склали кваліфікаційний іспит, але не рекомендовані кан­дидатами у професійні судді за браком вакантних посад, враховуються ква­ліфікаційною комісією як кандидати на наступні вакантні посади протягом трьох років, якщо за цей час вони не відкличуть свою заяву.

Особа, яка не склала кваліфікаційного іспиту, може бути допущена до його складання повторно не раніш як через рік. Документи, передбачені процедурою добору кандидатів для призначення на посаду судді, перед скла­данням кваліфіка­ційного іспиту повторно готуються з урахуванням інформа­ції щодо особи кандидата за період, що минув після першого кваліфікацій­ного іспиту.

Чергова кваліфікаційна атестація судді проводиться не пізніше як через місяць з дня закінчення строку його перебування у присвоєному йо­му кваліфікаційному класі. До­стро­­кова кваліфікаційна атестація судді мо­же бути проведена не раніш як через два роки з дня останньої його атестації. Позачергова кваліфікаційна атестація суддів при­значається безпосередньо за готовності кваліфікаційної комісії суддів роз­глянути відповідне звернен­ня, але не пізніше як через два місяці з дня його надходження.

На суддю, що підлягає кваліфікаційній атестації, голова відповідного суду складає характеристику, в якій зазначаються ділові й моральні якості судді, надається оцінка його професійній діяльності До характеристики може бути додано рішення зборів суддів суду, у якому працює суддя. Характе­рис­тику на голову суду для кваліфікаційної атестації складає голова від­повідного суду вищого рівня. До характеристики має бути додано рішення зборів суддів даного суду. Суддя має бути ознайомлений з характеристикою та одержати її копію не пізніш як за п’ятнадцять днів до проведення квалі­фі­ка­ційної атестації. Кваліфікаційна атестація проводиться в присутності особи, яка атестується. У розгляді питання про атестацію судді можуть брати участь голова суду, який склав характеристику судді, а також представники відповідного органу суддівського самоврядування за дорученням.

Кваліфікаційна співбесіда полягає у перевірці знань професійного судді, встановленні рівня кваліфікаційної підготовки судді, його здат­ності підвищувати свій фаховий рівень і здійснювати правосуддя, у тому чи­слі в судах більш високого рівня.

Кваліфікаційна співбесіда з суддею, який претендує на присвоєння кваліфікаційного класу вперше, стосується фахової орієнтації цього судді в судовій роботі та засвоєння ним початкових навичок судді. Кваліфікаційна співбесіда проводиться в усній формі щодо положень основних галузей права з одночасним дослідженням матеріалів щодо фактичного здійснен­ня суддею правосуддя й виконання ним посадових обов’язків.

Кваліфікаційна співбесіда із суддею, який претендує на дострокове присвоєння кваліфікаційного класу, стосується питань підвищення суддею свого кваліфікаційного рівня, методів та форм удосконалення судочинства, засвоєння суддівських навичок.

Предмет кваліфікаційної співбесіди з суддею, який претендує на присвоєння більш високого кваліфікаційного класу, складає визначення успіхів, дося­гнутих суддею під час виконання своїх обов’язків, характеру та складності справ, які розглядає суддя; аналіз судової практики в межах його спеціалізації та пропозиції щодо її вдосконалення.

На кваліфікаційній співбесіді з суддею, який претендує на зайняття посади в суді вищого рівня, з’ясовуються знання у галузі законодавства, судової прак­тики і правової аналітики, рівень яких є достатнім для забезпечення на­лежного виконання суддею повноважень у суді вищого рівня.

Кваліфікаційна співбесіда із суддею, який претендує на обрання без­строково, стосується оцінки його діяльності на посаді судді впродовж п’яти­річного строку, рівня вдосконалення професійної підготовки та інших обста­вин, пов’язаних з подальшою судовою діяльністю.

Повторний (додатковий) іспит — це складання квалі­фі­каційного іс­питу особою, яка за рішенням кваліфікаційної комісії суддів не рекомендує­ться до обрання суддею безстроково.

Повторний (додатковий) іспит може бути призначений Вищою ква­ліфікаційною комісією суддів України за скаргою судді, який не згодний з рі­шенням кваліфікаційної комісії суддів про відмову в рекомендації до об­рання його суддею безстроково. Повторний (додатковий) іспит складається суддею перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України в місячний строк із дня прийняття рішення про дозвіл на складання повторного іспиту.

Якщо суддя не склав повторний (додатковий) іспит, Вища кваліфі­каційна комісія суддів України направляє до Вищої ради юстиції рекомен­дацію про його звільнення з посади судді.

Кваліфікаційна комісія суддів залежно від рівня професійних знань, стажу, посади, досвіду роботи судді, який ате­стується, приймає рішення про:

— присвоєння судді відповідного кваліфікаційного класу;

— залишення судді в раніше присвоєному кваліфікаційному класі;

— рекомендацію кандидата на посаду судді у відповідному суді або відмо­ву в рекомендації для зайняття такої посади;

— відкладення атестації (у разі недостатнього рівня професійних знань су­дді) на строк не більше шести мі­сяців.

Суддя або кандидат на посаду судді, не згодний з рішенням кваліфікацій­ної комісії суддів щодо його атестації, може оскаржити його до Вищої кваліфікаційної комісії суддів Укра­їни в п’ятнадцятиденний строк із дня одержання копії рішення. Вища кваліфікаційна комісія суддів України роз­глядає скаргу на рішення про кваліфікаційну атестацію протягом місяця з дня подання скарги та матеріалів атестації. Розгляд скарги може відбуватися з викликом на засідання комісії особи, яка подала скаргу. Рішення Вищої кваліфі­каційної комісії суддів України з питань ква­лі­фі­каційної атестації може бути оскаржено до суду лише у разі порушення встановленого законом порядку розгляду пи­тання.

 

< Попередня   Наступна >