Головне меню

§ 5. Державна судова адміністрація України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
109

§ 5. Державна судова адміністрація України

Створення самостійної автономної структури організа­ційного забезпечення діяльності судів покликане створити реальні передумови для забезпечення справжньої незалежності судів і суддів. У п. 7 ст. 14 Закону України «Про судоустрій України» вказується, що однією з гарантій самостій­ності і незалежності судів є «особливий порядок фінансування і організаційного забезпечення діяльності судів поряд з належним матеріальним і соціальним забезпеченням суддів».

В Указі Президента України від 29 серпня 2002 р. про утворення Державної судової адміністрації України підкреслюється приналежність цієї структури до центральних органів виконавчої влади.

Структурно ДСА складається з двох рівнів — власне Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь в областях. Її юрисдикція в межах компетенції поширюється практично на всі суди, Академію суддів України, інші структури, окрім Конституційного і Верховного судів України, організаційне забезпечення діяльності яких здійснюється безпосередньо апаратами цих судів.

Слід зазначити, що вперше за роки існування господар­ських судів організаційне забезпечення їх діяльності здій­сню­­ється єдиною з районними і апеляційними (обласними) судами структурою.

 

< Попередня   Наступна >