Головне меню

§ 7. Академія суддів України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
82

§ 7. Академія суддів України

У процесі реалізації норми ст. 129 Закону України «Про судоустрій України» Указом Президента України від 19 жовтня 2002 р. за № 918/2002 було ліквідовано академію в системі Міністерства юстиції, що фактично існувала лише на папері, і утворено державний вищий учбовий заклад при Державній судовій адміністрації України.

Основними завданнями Академії суддів України є наступні.

1) Підготовка кадрів на посади суддів з числа осіб, які мають вищу юридичну освіту і відповідають вимогам, встановленим законом щодо кандидатів у судді.

Практикою підготовки таких фахівців на факультеті підготовки професійних суддів Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого вироблено правило про зарахування до слухачів осіб, котрі мають стаж практичної роботи у галузі права не менше двох років, та заліку в загальний стаж практичної роботи часу навчання на факультеті.

2) Підвищення кваліфікації суддів і працівників судів.

За три роки Академія суддів України, фактично не маючи належної матеріальної бази, накопичила певний досвід залучення суддівського корпусу до навчального процесу. З метою охоплення більшої кількості учасників згідно з рішенням Голови Державної судової адміністрації України у 2004 р. сформовано сім регіональних відділень Академії, в яких до навчального процесу, крім професійних викладачів, залучені найбільш досвідчені судді.

3) Проведення наукових досліджень з питань удосконалення організації й діяльності судів.

Досвід проведення судово­правової реформи виявив повну відсутність наукових досліджень проблем законодавства про судоустрій і менеджменту у питаннях організаційного забезпечення судової діяльності.

Тому ефективність подальших етапів судово­правової реформи безпосередньо залежить від рівня проведених наукових досліджень.

Два інших основних напрямки: вивчення світового досвіду організації судів і науково­методичне забезпечення діяльності всіх судів, по суті, доповнюють науково­дослідну функцію Академії суддів.

Порівняльний аналіз функцій та завдань, що вирішуються Академією суддів України та таким самим закладом у Російській Федерації, свідчить про їх тотожність.

 

< Попередня   Наступна >