Головне меню

§ 8. Апарат суду

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
59

§ 8. Апарат суду

Завдання апарату суду — організаційне забезпечення роботи по реалізації функцій, покладених на конкретну судову установу.

Структура апарату обумовлена штатною чисельністю і місцем (рівнем) суду в судовій системі. Тому апарати місцевих і апеляційних судів можна класифікувати на такі групи:

— місцеві суди штатною чисельністю до 5 суддів;

— місцеві суди штатною чисельністю від 6 до 10 суддів;

— місцеві суди штатною чисельністю 11 і більше суддів;

— апеляційні суди штатною чисельністю до 50 суддів;

— апеляційні суди з 50 і більше суддями.

Певні особливості структури і чисельності апарату господарських і військових судів обумовлені їх специфікою. З урахуванням практики організації роботи в кожному конкретному суді судовою адміністрацією розробляються і затверджуються типові штатні розклади для кожної з наведених груп судів і, з урахуванням граничної чисельності державних службовців і технічного персоналу, штатні розклади судів, що розробляються керівниками апарату та головами судів.

Статтею 130 Закону України «Про судоустрій України» закладені передумови управління судом через керуючого справами або керівника апарату, який може ще іменуватися завідуючим секретаріатом.

Тим самим реалізована американська модель керівництва судами через судових адміністраторів, які повністю виконують функції голів судів по роботі з кадрами та персоналом суду (окрім суддів), матеріально­технічному забезпеченню, організації роботи (менеджменту) всіх ланок апарату суду. Причому деякі структури (секретарі судових засідань, помічники суддів) у конкретних справах знаходяться ще й у п

ідпорядкуванні суддів та інших посадовців суду.

Відповідно до норм Закону України «Про Державну службу» під його дію з числа апарату судів, окрім працівників робочих спеціальностей, не підпадають: секретарі­друкарки, діловоди, кур’єри, архіваріуси, завгоспи.

Уся решта працівників має додаткові права й обов’язки, передбачені законодавством про державних службовців. Після завершення передбаченого законом при прийомі на роботу двомісячного випробувального терміну наказом голів судів їм присвоюються ранги державних службовців. У місцевих судах з 15­го по 12­й ранг; державні службовці апеляційних судів поділяються на дві категорії: 5­ту — секретарі, консультанти (ранги з 11­го по 9­й) і 4­ту — помічники суддів, старші консультанти (ранги з 9­го по 7­й). А також організовано приведення держслужбовців до присяги.

За умовами оплати праці окрім доплати за ранги, праців­ники апарату суду, що є державними службовцями, у питаннях матеріально­побутового, медичного, санаторно­курортного і транспортного забезпечення прирівнюються до відповідних категорій службовців у відповідних структурах виконавчої влади.

Функціональні обов’язки працівників апарату судів, окрім законодавчої бази, регламентуються підзаконними актами: інструкціями про діловодство, типовими правилами і положеннями.

Значну питому вагу в цьому регулюванні мають локальні нормативні акти, що розробляються й у встановленому порядку затверджуються у кожному суді: правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові інструкції помічників, консультантів, положення про порядок прийому громадян та ін.

Локальними нормативними актами може також встановлюватися порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, порядок приведення їх до присяги і багато інших питань внутрішнього життя колективу.

У Верховному Суді України і вищих спеціалізованих судах основні особливості в організації роботи обумовлені вищим правовим статусом державних службовців.

Для оперативності в господарській діяльності всі суди наділені статусом юридичної особи, що потен­ційно створює передумови до ефективнішого організа­цій­ного забезпечення діяльності судів.

 

< Попередня   Наступна >