Головне меню

§ 9. Бібліотека судів

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
69

§ 9. Бібліотека судів

З метою забезпечення судів нормативно­правовими актами, науковою і спеціальною літературою, матеріалами судової практики в кожному суді створюється бібліотека суду, фондами якої є друковані видання та комп’ютерні бази даних.

Основою для створення бібліотек судів виявились фонди «кодифікації» нормативних матеріалів, які тривалий час в більшості районних судів велися на громадських засадах. За радянських часів, в умовах стабільного законодавства велася картотека обліку всього нормативного матеріалу на підставі єдиного класифікатора.

Тривалий період часу у зв’язку з руйнуванням раніше іс­нуючої структури законодавства робота велася у кожному суді самостійно. І лише 3 липня 1998 р. наказом Міністра юстиції були затверджені «Правила обліку нормативно­правових актів і матеріалів судової і нормативної практики в судах і органах юстиції України». Цей наказ втратив чинність згідно з наказом Міністерства юстиції України від 15 квітня 2004 р. № 31/5, яким затверджено Положення про порядок здійснення обліку та систематизації законодавства в органах та установах юстиції України.

Положення встановлює перелік нормативно­правових актів, що підлягають обліку і підтриманню в контрольному стані, та порядок роботи з їх обліку в органах юстиції. Тому стосовно роботи в судах цей нормативний акт може використовуватися як документ, що знімає певні проблеми в нормативному врегулюванні цієї роботи в судах.

Особливу цінність і значущість для судової практики складають матеріали узагальнень різних категорій справ та збірки судових прецедентів.

З урахуванням можливостей комп’ютерного обліку судової практики одним з перспективних напрямів є розробка відповідних регіональних баз даних, які після створення локальної комп’ютер

ної мережі могли б використовуватися кожним суддею.

З прийняттям закону щодо запровадження реєстру всіх судових рішень найбільш відповідальним напрямком біб­ліотечної справи у кожному суді стає впровадження як електронного варіанту всіх судових рішень, так і ведення тематичних збірок цих рішень на паперових носіях.

 

< Попередня   Наступна >