Головне меню

§ 10. Служба судових розпорядників

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
93

§ 10. Служба судових розпорядників

Разом із виконанням основних функцій щодо забезпечення дотримання всіма особами, що знаходяться в суді, встановлених правил і виконання ними розпоряджень головуючого в судовому засіданні на судових розпорядників можуть бути покладені обов’язки:

— з дотримання пропускного режиму і підтримки необхідного порядку у приміщеннях судів;

— з оперативного інформування громадян з усіх питань діяльності суду;

— з участі у господарській діяльності апарату суду.

Порівняльний аналіз обсягу повноважень і функціональних обов’язків судових розпорядників у судах України і судових приставів у судах Російської Федерації свідчить про схожість їх правового і соціального статусу.

Разом з тим служба судових приставів Росії, заснована Федеральним Законом від 21 липня 1997 р., має більш довершену нормативну базу на рівні федерального закону. Тим самим її роль має більше значення, ніж служба судових розпорядників в Україні, діяльність яких регулюється посадовими інструкціями.

Окрім ідентичних обов’язків, судові пристави в судах Ро­сії виконують також функції охорони, окрім відповідної форми мають і право на носіння та застосування зброї, а також виконують функцію примусового виконання судових рішень і актів деяких інших органів.

Що ж стосується судових розпорядників, то на них повністю можуть бути покладені обов’язки (у порядку сумісництва) щодо забезпечення господарської діяльності судів, особливо нечисленних, де відсутні відповідні штатні одиниці інших працівників апарату суду. Але це може зашкодити виконанню їхніх основних обов’язків, передбачених ст. 49 ЦПК України та відповідною нормою Кодексу адміністративного судочинства.

<

p>  < Попередня   Наступна >