Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 11. Забезпечення охорони і підтримка громадського порядку в судах

§ 11. Забезпечення охорони і підтримка громадського порядку в судах

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
154

§ 11. Забезпечення охорони і підтримка громадського порядку в судах

Підтримку громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, виконання функцій державного захисту суддів, працівників судів, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснює судова міліція.

У радянський період приміщення судів у нічний час, святкові й вихідні дні охоронялися за державний рахунок підрозділом служби охорони МВС. У подальшому, з переходом цієї структури на повний господарський розрахунок, кошториси судів опинилися не в змозі погнатися за тарифами на ці послуги, що постійно зростають, і до кінця 90­х років практично всі приміщення судів опинилися без будь­якої охорони. До цього часу вже існував і набирав поступово сили спеціальний підрозділ міліції, покликаний забезпечити реалізацію законів України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» та «Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь в кримінальному судочинстві», прийнятих 23 грудня 1993 р.

Порядок реалізації цих функцій спеціальними підрозділами міліції був регламентований тимчасовими інструкціями від 26 серпня 1997 р. і 26 лютого 1998 р., іншими відомчими нормативними актами.

Слід зазначити, що наразі спеціальний закон, який мав би регулювати вказану діяльність, відсутній. Враховуючи значущість і відповідальність виконуваних завдань, це повинен бути закон про судову міліцію. І на державному рівні має бути ухвалене рішення про перетворення існуючих спецпідрозділів міліції на судову та про їх подвійне підпорядкування, у тому числі й головам апеляційних судів (або начальникам управлінь ДСА).

Це дасть можливість забезпечити оперативність й ефективність в реалізації основних функцій не тільки в апеляційних судах, але й в усіх місцевих судах р

егіону.

 

< Попередня   Наступна >