Головне меню

§ 6. Слідчий апарат, його структура

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
94

§ 6. Слідчий апарат, його структура

Слідчий апарат органів прокуратури складається зі слід­чих, старших слідчих та слідчих з особливо важливих справ.

У Генеральній прокуратурі України є слідчі й старші слідчі, які призначаються Генеральним прокурором України.

У прокуратурах обласного рівня є слідчі управління та відділи, а в Генеральній прокуратурі — управління по роз­слідуванню особливо важливих справ.

У прокуратурах районів, міст є слідчі та старші слідчі, які призначаються та звільняються прокурором АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя.

Слідчий апарат органів МВС і СБУ складається зі слідчих, старших слідчих і слідчих з особливо важливих справ.

У міських і районних відділах (управліннях) внутрішніх справ є слідчі групи і слідчі відділення, а в обласних і при­рів­няних до них управліннях Міністерства внутрішніх справ — слідчі управління.

Керівництво слідством в органах прокуратури, МВС, СБУ і податкової міліції здійснюють начальники слідчих підроз­ділів.

Повноваження начальника слідчого відділу визначені у ст. 114­1 КПК. Він має право перевіряти кримінальні справи, давати вказівки слідчому про проведення досудового слід­ства, про притягнення як обвинуваченого, про кваліфікацію та обсяг обвинувачення, про направлення справи, про проведення окремих слідчих дій, має також право передавати справу від одного слідчого до іншого, доручати розслідування справи декільком слідчим, а також брати участь у проведенні досудового слідства і особисто проводити попереднє слідство, користуючись при цьому повноваженнями слідчого.

Слід зазначити, що Концепцією судово­правової реформи 1992 р. передбачалося створення єд

иного слідчого апарату. Вбачається, що таке об’єднання органів досудового слідства усуне «розпилення» сил, паралелізм у роботі, сприятиме більш повному технічному оснащенню слідчих, посилить їх взаємодію з органами дізнання, що в результаті підвищить рівень досудового розслідування в цілому. Згідно з Конституцією України органи досудового слідства будуть реформовані в систему досудового слідства. Так, пунктом 9 Пере­хідних положень Конституції України передбачається, що прокуратура продовжує виконувати функцію розслідування злочинів до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

Термін об’єднання слідчих апаратів прокуратури, МВС та СБУ в єдину систему досудового слідства ні Конституцією, ні іншими нормативними актами не визначений. Це залежить від темпів реалізації судово­правової реформи в Україні.

 

< Попередня   Наступна >