Головне меню

§ 5. Статус слідчого

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
67

§ 5. Статус слідчого

Загальними вимогами до осіб, які призначаються на посаду слідчих, є громадянство України та наявність необхідних ділових і моральних якостей.

Вимога про наявність вищої юридичної освіти осіб, що призначаються на посади слідчих, міститься лише у Законі України «Про прокуратуру». Що ж стосується СБУ, МВС та податкової міліції, то положення про призначення на посади слідчих осіб, які мають вищу юридичну освіту, містяться у підзаконних нормативних актах цих відомств.

Слідчі СБУ і МВС окрім цього проходять відповідно вій­ськову службу в СБУ і державну службу в МВС.

Військовими слідчими призначаються офіцери, які проходять військову службу або знаходяться в запасі.

Кримінально­процесуальне законодавство встановлює процесуальну самостійність слідчого. При проведенні досудового слідства всі рішення про напрямок слідства та про проведення слідчих дій слідчий приймає самостійно і несе повну відповідальність за їх законне та своєчасне проведення.

В той же час у певних випадках кримінально­процесуальний кодекс передбачає санкціонування або узгодження з прокурором певних дій слідчого, а також дозвіл суду на прове­дення деяких слідчих дій.

Так, для проведення обшуку у певному приміщенні чи місці слідчому потрібна санкція прокурора або його заступника, а обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, накладення арешту на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв’язку проводиться слідчим за погодженням з прокурором і лише на підставі відповідної постанови судді.

Здійснюючи нагляд за дотриманням законів органами досудового слідства, прокурор має право скасовувати незаконні

постанови слідчого, брати участь у проведенні або самостійно здійснювати слідчі дії, давати слідчому вказівки по справі та здійснювати інші повноваження, надані йому кримінально­процесуальним законодавством. Начальник слідчого відділу, керуючи роботою слідчого апарату, також має право давати слідчому вказівки по справі. Вказівки прокурора і начальника слідчого відділу по кримінальній справі є обов’язковими для виконання. У той же час слідчий має право оскаржити вказівки начальника слідчого відділу прокурору, а вказівки прокурора — вищому прокурору.

Оскарження слідчим вказівок прокурора або начальника слідчого відділу про притягнення як обвинуваченого, про кваліфікацію злочину та обсяг обвинувачення, про направлення справи для віддання обвинуваченого до суду або про припинення справи зупиняє їх виконання. У цьому випадку прокурор або скасовує вказівки нижчого прокурора (начальника слідчого відділу), або доручає проведення слідства з цієї справи іншому слідчому.

Відповідно до ст. 55 Конституції України дії, рішення або бездіяльність будь­якої посадової чи службової особи можуть бути оскаржені до суду, у тому числі й дії, рішення чи бездіяльність слідчого.

 

< Попередня   Наступна >