Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів Розділ ХІІІ Органи внутрішніх справ // § 1. Призначення органів внутрішніх справ

Розділ ХІІІ Органи внутрішніх справ // § 1. Призначення органів внутрішніх справ

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
53

Розділ ХІІІ

Органи внутрішніх справ

§ 1. Призначення органів внутрішніх справ

Органи внутрішніх справ — це сукупність державних спеціалізованих установ, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ України, що виконують правоохоронні та правозастосовні функції по підтриманню правопорядку в державі.

Чинне законодавство, встановлюючи загальні завдання органів внутрішніх справ, відводить їм специфічне місце серед правоохоронних органів. На них як на органи, що ді­ють оперативно і цілодобово, покладено основний тягар правоохоронної роботи по підтриманню правопорядку, а са­ме: виконання різнобічних завдань по профілактиці, виявленню, усуненню правопорушень і притягненню правопорушників до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Виходячи із завдань, що стоять перед органами внутрішніх справ, їх правоохоронна діяльність є досить розгалуженою, вона є важливою гарантією законності і правопорядку. Становлячи собою систему, органи внутріш­ніх справ працюють у структурі і під керівництвом МВС України, яке виступає державним органом виконавчої влади і здійснює в межах своєї компетенції державне керівництво у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина, охорону правопорядку, забезпечення громадської безпеки і безпосередньо розгалужує основні напрямки діяльності органів внутрішніх справ і внутрішніх військ МВС України.

Діяльність МВС України у сфері забезпечення прав людини ґрунтується на принципі, що всі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах, а права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

 

< Попередня  
-s-2--------21----.html">Наступна >