Головне меню

§ 2. Податкова міліція, її завдання та повноваження

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
124

§ 2. Податкова міліція, її завдання та повноваження

У складі органів державної податкової служби знаходяться спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями — податкова міліція. Податкова міліція веде боротьбу з податковими правопорушеннями, здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно­розшукову, кримінально­процесуальну та охоронну функцію.

Основні завдання податкової міліції визначені ст. 19 Закону України «Про державну податкову службу в Україні». Вони спрямовані на:

а) запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфе­рі оподаткування, їх розкриття, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення;

б) розшук платників, які ухиляються від сплати податків, інших платежів;

в) запобігання корупції в органах податкової служби та виявлення її фактів;

г) забезпечення безпеки діяльності працівників органів державної податкової служби, захисту їх від протиправних посягань, пов’язаних з виконанням службових обов’язків.

Таким чином, можна зробити висновок, що відповідно до чинного законодавства податкова міліція при виконанні завдань здійснює свою діяльність у наступних напрямках.

Адміністративна діяльність. Працівники податкової міліції при виконанні покладених на них обов’язків здійснюють перевірки додержання податкового законодавства і при виявленні адміністративних правопорушень мають право складати протоколи про адміністративні штрафи, застосовувати інші заходи, передбачені законодавством про адміні­стративні правопорушення.

Оперативно­розшукова діяльність податковою міліцією проводиться відповідно до Закону України «Про оперативно­

розшукову діяльність». Права податкової міліції, що здійснює таку діяльність, регламентуються ст. 8 зазначеного Закону.

При цьому необхідно чітко виконувати вимоги закону про те, що негласне проникнення до житла чи іншого володіння особи, зняття інформації з каналів зв’язку, контроль за листуванням, телефонними розмовами, телеграфною та іншою кореспонденцією, застосування інших технічних засобів одержання інформації проводяться за рішенням суду.

Досудове слідство співробітниками слідчих підрозділів податкової міліції проводиться згідно з кримінально­процесуальним та кримінальним законодавством України. Кри­мінально­процесуальним кодексом визначені злочини, по яких розслідування проводять слідчі підрозділів податкової міліції. В основному це злочини, що вчиняються у сфері господарської діяльності і передбачені Кримінальним кодексом: ст. 204 — незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів; ст. 207 — ухилення від повернення виручки в іноземній валюті; ст. 208 — незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків; ст. 209 — легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом; частинами 2, 3, 4 ст. 212 — ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів; ст. 216 — незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут одер­жаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок; ст. 218 — фіктивне банкрутство.

Правом проведення досудового слідства наділені старші слідчі та слідчі в особливо важливих справах; старші слідчі, слідчі, а також начальники слідчих підрозділів.

Організація роботи слідчого апарату передбачає активну участь слідчих у боротьбі зі злочинністю, зміцненні законності і правопорядку шляхом:

а) швидкого і повного розкриття злочинів та розслідування кримінальних справ, віднесених до компетенції податкової міліції, притягнення до відповідальності усіх винних осіб;

б) вжиття своєчасних заходів для забезпечення відшкодування збитків, завданих злочинними діяннями;

в) встановлення в ході розслідування причин та умов, які сприяли вчиненню злочинів, вжиття заходів щодо їх усунення, активної участі в їх профілактиці.

Боротьба з корупцією в органах державної податкової служби проводиться спеціально створеними підрозділами податкової міліції, які, у свою чергу, підпорядковуються Управлінню по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС. Законодавчою базою діяльності цих підрозділів є Закон України від 5 жовтня 1999 р. «Про боротьбу з корупцією», де в переліку органів, які ведуть боротьбу з корупцією, вказана податкова міліція (ст. 4). Відповідні підрозділи податкової міліції здійснюють оперативні та слідчі дії, спрямовані на запобігання та викриття корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією у системі органів держав­ної податкової служби.

Забезпечення безпеки працівників органів державної по­даткової служби та захист їх від протиправних посягань, по­в’язаних з виконанням ними посадових обов’язків, здій­снюється спеціально уповноваженими підрозділами податкової міліції. Створення таких підрозділів обумовлено специфікою діяльності працівників органів державної податкової служби та відповідає тим завданням, які визначені ст. 19 Закону України «Про державну податкову службу в Украї­ні». Забезпечення безпеки діяльності працівників органів державної податкової служби, захисту їх від протиправних посягань, пов’язаних з виконанням службових обов’язків, покладено на керівників Головного управління податкової міліції ДПА, управлінь податкової міліції ДПА в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також відділів податкової міліції державних податкових інспекцій в районі, місті, міжрайонної та об’єднаної державної податкової ін­спекції.

Охорона особистої та громадської безпеки — це одне із завдань податкової міліції. Відповідно до покладених на неї завдань співробітник міліції начальницького складу незалежно від займаної ним посади зобов’язаний уживати перед­бачених законом заходів щодо звернень громадян або посадових осіб із заявою чи повідомленням про загрозу особистій або громадській безпеці. У разі безпосереднього виявлення такої загрози він повинен вжити заходів щодо запобігання правопорушенням та їх припинення, рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події й доповісти про це в органи внутрішніх справ.

Посадова чи службова особа податкової міліції у межах повноважень, наданих Законом України «Про державну податкову службу в Україні» та іншими законами, самостійно приймає рішення і несе за свої протиправні дії або безді­яль­ність дисциплінарну відповідальність згідно з Дисциплінарним статутом органів внутрішніх справ або іншу передбачену законодавством відповідальність.

При порушенні посадовою чи службовою особою податкової міліції прав і законних інтересів громадянина відповідний орган державної податкової служби зобов’язаний вжити заходів до поновлення цих прав, відшкодування завданих матеріальних збитків, на вимогу громадян — публічно вибачитися.

Дії або рішення податкової міліції та її посадових та службових осіб можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку до суду чи прокуратури.

 

< Попередня   Наступна >