Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів Розділ ХV Державна податкова служба. Податкова міліція // § 1. Державна податкова служба, її система, завдання та правові засади діяльності

Розділ ХV Державна податкова служба. Податкова міліція // § 1. Державна податкова служба, її система, завдання та правові засади діяльності

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
48

Розділ ХV

Державна податкова служба. Податкова міліція

§ 1. Державна податкова служба, її система, завдання та правові засади діяльності

Державна податкова служба (ДПС) — це молодий інститут державної влади України. Свою історію вона бере з кінця минулого сторіччя, коли 4 грудня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Закон України «Про державну податкову службу в Українській УРСР». У цей же період було започатковано податкову систему України прийняттям Верховною Радою низки інших законодавчих актів: «Про систему оподаткування», «Про оподаткування доходів підприємств і організацій», «Про державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» та деяких інших.

Таким чином, була створена податкова система, яка стала важливим складовим елементом нашої держави. Новий етап розвитку податкової системи почався з видання Указу Президента України від 22 серпня 1996 р. «Про утворення Дер­жавної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій». Зміни та доповнення, внесені на протязі останніх років до Закону України «Про державну податкову службу в Україні», в основному завершили законодавче врегулювання діяльності державної податкової служби.

Відповідно до закону до системи органів державної податкової служби України належать:

— Державна податкова адміністрація України (ДПА);

— державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

— державні податкові інспекції в районах, містах (окрім міст Києва та Севастополя) (далі — органи державної податкової служби).

Залежно від кількості платників податків та інших місцеви

х умов Державна податкова адміністрація може утворювати міжрайонні об’єднані державні податкові інспекції.

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями (далі — податкова міліція). Структура Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України.

Важливе місце в діяльності державної податкової служби, як і в державі загалом, посідає формування бюджету за рахунок грошових доходів, джерелом яких є податки, що сплачуються юридичними та фізичними особами. Податки — це обов’язкові загальнодержавні та місцеві збори у вигляді плати за додану вартість, плати за землю, за прибуток, акцизний збір та ін. Податок сплачується юридичними і фізичними особами за ставками, встановленими державою.

Державна податкова адміністрація та її органи на місцях зобов’язані контролювати своєчасність і повноту сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів усіма господарюючими суб’єктами (фізичними та юридичними особами). У зв’язку з цим ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» чітко визначає завдання органів державної податкової служби:

1) здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю, обчисленням, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі — податки, інші платежі);

2) внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

3) прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно­правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

4) формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків — юридичних осіб;

5) роз’яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

6) запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення. Вказана функ­ція є правоохоронною у вузькому розумінні цього слова, і тому державна податкова служба має статус правоохоронного органу.

При виконанні завдань, що визначаються законодав­ством, органи державної податкової служби тісно взаємодіють з ін­шими органами. Вони координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначей­ства, органа­ми внутрішніх справ, Служби безпеки, прокуратури, митними органами, органами статистики, Контрольно­ревізійною службою та іншими контролюючими органами, установами банків, а також з податковими службами інших держав.

У своїй діяльності органи державної податкової служби керуються Конституцією України, Законом України «Про державну податкову службу в Україні», нормативно­правовими актами вищого рівня юридичного значення, що регулюють порядок обчислення і сплати різних видів податків і відрахувань, Законом України «Про боротьбу з корупцією», Законом України «Про оперативно­розшукову діяльність», нормами Кодексу про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства, Кримінально­процесуального кодексу, Кримінального кодексу, рішеннями Верховної Ради АР Крим і Ради міністрів АР Крим, органів міс­цевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень, а також наказами, інструкціями, положеннями, які видаються Державною податковою адмі­ні­страцією України.

Повноваження (права та обов’язки) органів державної податкової служби визначені у статтях 2 і 13 Закону України «Про державну податкову службу в Україні». Для ефек­тивного функціонування органів Державної податкової служ­би, виконання у повному обсязі визначених законом функцій законодавець надав їм відповідні права та обов’­язки, які спря­мовані на: 1) облік платників податків; 2) перевірку додержан­ня податкового законодавства; 3) застосування податкових санкцій при порушенні податкового законодавства; 4) запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової служби.

Облік платників податків — це один із головних обов’­яз­ків органів ДПС. Він здійснюється шляхом ведення Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, ведення Єдиного банку даних про платників податків — юридичних осіб. Для всіх платників податків постановка на податковий облік є обов’язковою.

З цією метою органи податкової служби мають право: одержувати безоплатно необхідні відомості від підприємств, установ, організацій, включаючи Національний банк та його установи, комерційні банки, громадян — суб’єктів підприєм­ницької діяльності, — довідки, копії документів про фінансово­господарську діяльність, отримані доходи, видатки під­приємств, установ, організацій та іншу інформацію, по­в’язану з обчисленням та сплатою податків; одержувати необхідні відомості для формування Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язків платежів від підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, включаючи Національний банк України та його установи, комерційні банки та громадян — суб’єктів підпри­ємницької діяльності, — про суми доходів і утриманих з них податків, інших платежів; від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію, а також видавати спеціальні дозволи (ліцензії, патенти тощо) на здійснення деяких видів підприємницької діяльності, — про видачу таких дозволів суб’єктам підприємницької діяльності; від органів внут­рішніх справ — про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з нього; від органів реєстрації актів громадського стану — про громадян, які померли; від митних органів щомісяця звітні дані про ввезення на митну територію України імпортних товарів і стягнення при цьому податків, інших платежів; від органів статистики — відомості, необхідні для використання їх при проведенні аналізу фінансово­господарської діяльності під­при­ємств, установ, організацій усіх форм власності.

Перевірка додержання податкового законодавства здійснюється шляхом контролю за додержанням законодавства про податки, інші платежі, валютні операції; порядку розрахунків зі споживачем з використанням електронних контрольно­касових апаратів, комп’ютерних систем і товарно­касових книг; лімітів, готівки в касах та їх використання, а також контроль за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності та ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності.

Застосування податкових санкцій за порушення податкового законодавства, визначених законодавством, — це один із важливих напрямків діяльності органів податкової служби. Державна податкова служба має право застосовувати податкові санкції у вигляді: стягнення недоїмки, накладання адміністративного штрафу, нарахування пені або зупинення операцій на розрахункових рахунках.

Діяльність органів податкової служби щодо запобігання правопорушенням, у тому числі і злочинам, чітко визначена в їх правах та обов’язках. Усі зусилля органів податкової служби спрямовані на контроль за виконанням платниками податків обов’язків перед державою, дотриманням податкового законодавства, недопущенням його порушень. Дії органів податкової служби, спрямовані на встановлення обліку платників податків, перевірку додержання ними податкового законодавства, є ефективним заходом запобігання правопорушенням.

Законом України «Про державну податкову службу в Україні» визначені обов’язки та відповідальність посадових осіб органів державної податкової служби. Так, у ст. 13 Закону передбачено, що посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримуватися Конституції і законів України, інших нормативних актів та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи ДПС функцій та повною мірою використовувати надані їм права. За невиконання або неналежне виконання посадовими особами ДПС своїх обов’язків вони притягуються до дисциплінарної, адміністративної та матеріальної відпо­відальності згідно з чинним законодавством. Збитки, завдані неправомірними діями посадових осіб ДПС, підлягають від­шко­дуванню за рахунок коштів Державного бюджету. Посадові осо­би органів державної податкової служби зобов’язані до­три­муватися комерційної та службової таємниці.

 

< Попередня   Наступна >