Головне меню

§ 3. Структура і кадри податкової міліції

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
106

§ 3. Структура і кадри податкової міліції

До складу податкової міліції належать:

а) Головне управління податкової міліції, Слідче управ­ління податкової міліції, Управління по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби Державної податкової адміністрації України.

Головне управління податкової міліції Державної податкової адміністрації України є спеціальним самостійним струк­турним підрозділом Державної податкової адміністра­ції України і підпорядковується Голові Державної податкової адміністрації України та його першому заступнику — начальнику податкової міліції. Головне управління податкової міліції очолює начальник, який призначається на посаду і звіль­няється з посади Головою Державної податкової адмі­ні­страції України за поданням першого заступника Голови — начальника податкової міліції.

Начальник Головного управління податкової міліції є заступником начальника податкової міліції. На посаду начальника Головного управління призначається особа з вищою юридичною освітою і з достатнім досвідом роботи в правоохоронних органах;

б) Управління податкової міліції, слідчі відділи податкової міліції, відділи по боротьбі з корупцією в органах ДПС від­повідних державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі є спеціальними структурними підрозділами відповід­них державних податкових адміністрацій, підпорядковує­ться голові цієї державної податкової адміністрації і Головному управлінню податкової міліції Державної податкової адміні­страції України.

Очолює управління начальник, який призначається на посаду і звільняється з посад

и Головою Державної податкової адміністрації за спільним поданням начальника Головного управління податкової міліції та голови відповідної державної податкової адміністрації, узгодженим з начальником податкової міліції — першим заступником Голови ДПА України.

Начальник Управління є першим заступником відповідної державної податкової адміністрації. На посаду начальника Управління призначається особа, яка має відповідну освіту, достатній досвід роботи в податковій міліції або в інших пра­воохоронних органах і за своїми особистими, діловими, моральними якостями здатна виконувати відповідні обо­­в’­язки;

в) відділи податкової міліції, слідчі відділи (групи) податкової міліції відповідних державних податкових інспекцій в районах, містах, районах у містах, міжрайонних та об’єднаних державних податкових інспекцій.

Відділ податкової міліції (далі — відділ) є спеціальним структурним підрозділом відповідної державної податкової інспекції в районі, місті, районі у місті, міжрайонної та об’єд­наної державної податкової інспекції, підпорядковується голові цієї державної податкової інспекції та управ­лінню податкової міліції державної податкової адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Се­вастополі.

Начальницький склад відділу комплектується із числа працівників, які мають вищу юридичну, економічну або іншу спеціальну освіту.

Порядок прийняття на службу до податкової міліції регламентується ст. 23 Закону України «Про державну податкову службу в Україні». Згідно з вимогами Закону на службу до податкової міліції приймаються на контрактній основі громадяни України, які мають відповідну освіту, здатні за своїми особистими, діловими, моральними якостями і станом здоров’я виконувати обов’язки, покладені на податкову міліцію. Громадяни України, які вперше зараховуються на службу до податкової міліції на посади начальницького складу, складають присягу. Ці особи проходять службу у порядку, встановленому законодавством для осіб начальницького складу органів внутрішніх справ.

Працівникам податкової міліції, які обіймають посади начальницького складу, присвоюються такі спеціальні звання:

вищий начальницький склад: генерал­лейтенант податкової служби, генерал­майор податкової служби. Ці звання присвоює Президент України;

старший начальницький склад: полковник податкової міліції, підполковник податкової міліції, майор податкової міліції;

середній начальницький склад: капітан податкової мі­ліції, старший лейтенант податкової міліції, лейтенант податкової міліції. Звання старшого і середнього начальницького складу податкової міліції присвоюються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України;

молодший начальницький склад: старший прапорщик податкової міліції, прапорщик податкової міліції. Присвоєння цих звань визначається Державною податковою ад­міністрацією України.

Держава гарантує правовий і соціальний захист осіб начальницького складу податкової міліції та членів їх сімей. На них поширюються гарантії і правовий захист, що перед­бачені Законом України «Про міліцію».

 

< Попередня   Наступна >