Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА § 3. Види документів первинного обліку органів суду та інших органів юстиції

§ 3. Види документів первинного обліку органів суду та інших органів юстиції

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
171

§ 3. Види документів первинного обліку органів суду та інших органів юстиції

В органах суду розглядаються як кримінальні, так і цивільні справи, а також адміністративні правопорушення. Спочатку розглянемо документи кримінально-правової статистики. Документами карткової системи відповідно до чинного законодавства є такі:

“Статистична картка на підсудного”;

форма № 3 "Обліково-статистична картка на кримінальну справу";

форма № 9 "Обліково-статистична картка на справу у порядку виконання вироку, ухвали, постанови";

Форма № 27 Обліково-статистична картка на кримінальну касаційну справу

Форма № 29 Повідомлення про надходження скарги

Форма № 30 Повідомлення про надходження подання, протесту

Форма № 31 Провадження за скаргою на судове рішення

Форма № 32 Обліково-статистична картка на наглядну скаргу і витребувану кримінальну справу

Форма N 33 Обліково-статистична картка на кримінальну наглядну справу

форма № 41 Картка реєстрації заяв і скарг

Форма № 46 Картка обліку сум збитків, заподіяних розкраданням та іншими злочинами державній, колективній, приватній власності по вироках і рішеннях, постановлених судом

наряд № 1.11 “Копії окремих ухвал суду і листування по їх виконанню”;

наряд № 1.12 “Постанови про відмову в порушенні кримінальної справи за скаргою потерпілого ”;

наряд № 1.13. “Копії постанов (ухвал), за якими справи надіслано на додаткове розслідування, передано на розгляд громадськості, то

вариського суду, органів у справах неповнолітніх та повідомлення про результати розгляду; вимоги, за якими витребувані справи відповідними органами”.

Документами спискової форми є такі:

форма № 4 “Алфавітний покажчик кримінальних справ”;

форма № 10 “Алфавітний покажчик осіб по справах у порядку виконання вироків, ухвал, постанов”;

форма № 25 “Журнал обліку осіб, яких передано на поруки, перевиховання, виправлення”;

форма № 37 “Журнал судових засідань”;

форма № 40 “Журнал обліку речових доказів” та інші.

Відповідно до “Інструкції з діловодства у Верховному Суді Автономної Республіки Крим, обласному, міжобласному, Київському і Севастопольсько­му міських, районному (міському) судах”, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 18 березня 1997 р. за N 82/1886, більшість з цих документів заповнюється технічним персоналом суду. Тому ми зупинимося лише на правилах заповнення та подання “Статистичної картки на підсудного”, яку заповнює суддя або головуючий в судовому засіданні.

В органах юстиції на базі даних, які містяться в “Статистичній картці на підсудного” складаються звіти про роботу судів, аналізуються дані про судимість, її рівень, структуру і динаміку в окремих районах, містах, областях і усієї країни в цілому, про причини і умови вчинення злочинів. Ці дані дають змогу проаналізувати практику діяльності судових органів по розгляду кримінальних справ, призначення покарання, або звільнення від нього, визначити заходи по підвищенню ефективності діяльності судів.

Основний принцип заповнення статистичної картки полягає в тому, що в квадраті кожного пункту (статкартка містить 34 пункт) обов'язково проставляється цифрове позначення, включаючи "0". "0" проставляється в тих випадках, коли вказані ознаки, які передбачені в пункті, відсутні. Наприклад, якщо злочин вчинила особа старше 18 років, то квадрати п. п. 9, 10, 11 статкартки, які характеризують неповнолітніх, заповнюються нулями. Якщо злочин вчинив військовослужбовець, то суддями військових місцевих судів у пунктах 5, 6, 7 проставляється цифрове позначення, відмінне від нуля, судді ж інших місцевих судів у даних пунктах проставляють “0".

Статкартка заповнюється на засудженого, виправданого, особу, справа у відношенні якої закрита, а також на особу, яка визнана неосудною, до якої застосовані примусові заходи медичного характеру.

На кожного підсудного заповнюється окрема статистична картка. Якщо по кримінальній справі притягнуто до відповідальності декілька осіб, то порядковий номер картки по справі заповнюється відповідно до числа притягнутих осіб – 1, 2, 3 і т. п. залежно від ступеня і характеру участі кожного із співучасників у вчиненні злочину.

Заповнення статкартки починається із заповнення номера кримінальної справи, ім'я, по батькові підсудного (обвинуваченого), кодових позначень Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя, суду, судді.

Коди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя заповнюються згідно із "Кодифікатором областей", коди судів та суддів визначаються відповідно управлінням юстиції, виходячи із порядкових номерів переліку судів області, регіону.

Статкартка складається із п`яти розділів: 1) відомості про підсудного (обвинуваченого) на момент вчинення злочину; 2) відомості про злочин; 3) відомості про вирок (ухвалу, постанову) суду; 4) відомості про результати розгляду апеляції; 5) відомості про результати розгляду справи в касаційній інстанції.

Перший розділ статистичної картки “Відомості про підсудного (обвинуваченого) на момент вчинення злочину” дає змогу одержати соціально-демографічну характеристику підсудного: стать, вік, заняття, посаду, рівень освіти. В цьому розділі знаходяться питання, які характеризують попередню злочинну діяльність: наявність судимості, час вчинення останнього злочину.

Дані про вік, освіту, заняття і посаду підсудного вказують на момент вчинення злочину, а не на день винесення вироку, вік враховується по числу виповнених років. Якщо особу засуджено за декілька злочинів, то вік вказується на момент вчинення злочину, за який передбачено більш суворе покарання.

Заповнюючи п. 3 “Заняття”, треба пам`ятати, що “0” ставиться лише тоді, коли особа, яка вчинила злочин, знаходилась в місцях позбавлення волі. В цьому п. 3 до “інші заняття” (7) відносяться особи вільних професій; особи, які визнані неосудними на момент вчинення злочину, тобто усі ті, які не перераховані в інших цифрових покажчиках цього пункту. В цьому пункті до пенсіонерів (8) лише треба відносити тих, хто не працює. Якщо злочин вчинив пенсіонер, який працює, то потрібно вказати фактичне його заняття.

При наявності у підсудного декількох незнятих і непогашених судимостей, в п. 13 відмічається судимість за злочин, який передбачає більш сувору міру покарання.

Другий розділ статистичної картки “Відомості про злочин” дає спочатку відомості про фабулу злочину, тобто стисло викладається суть обвинувачення згідно обвинувального висновку чи постановою судді про порушення кримінальної справи в справах приватного обвинувачення. Пункти 15—22 заповнюються згідно з вироком (постановою, ухвалою) суду. Наприклад, у п. 15 група відображається як організована тільки у випадку визнання її організованою судом.

Заповнюючи п. 19, слід пам`ятати, що якщо злочином заподіянні збитки декільком галузям, то вказується лише та галузь, якій завдані найбільші збитки. Аналогічно заповнюється і п. 21 “Об`єкти злочинних посягань”.

У п. 22 проставляється загальна сума матеріальних і моральних збитків, визнана судом за вироками, постановами, ухвалами суду, у національній валюті — гривнях, без урахування копійок. У разі солідарної матеріальної відповідальності засуджених статкартку на підсудного (обвинуваченого) можна заповняти двома способами:

— у статкартці на підсудного (обвинуваченого), який іде першим за вироком суду, вказується загальна сума матеріальних і моральних збитків, у картках інших боржників ставиться "1";

— загальна сума матеріальних і моральних збитків розподіляється між особами порівну.

Третій розділ статистичної картки “Відомості про вирок (ухвалу, постанову) суду” дає характеристику вироку. Цей розділ заповнюється на підставі рішень місцевих, апеляційних та касаційного судів (касаційного — тільки у разі перевірки вироку, ухвали чи постанови апеляційного суду, винесених ним як судом першої інстанції, або перевірки вироку чи постанови апеляційного суду, винесених ним в апеляційному порядку), для чого введені додаткові квадрати, заповнюючи які потрібно керуватися такими правилами:

— підсудний вважається виправданим тільки при повному його виправданні за всіма статтями пред'явленого обвинувачення;

— особа вважається такою, що справа стосовно неї закрита тільки при закритті кримінальної справи за всіма статтями пред'явленого обвинувачення;

— у випадку засудження особи за декількома статтями, в п. 24 "в" вона обліковується за тією статтею КК України, санкція якої передбачає більш сувору міру покарання;

— у п. 24 "в-1" відображаються всі інші статті КК України, за якими особа засуджена (у випадку закриття справи, виправдання особи чи застосування до неосудного заходів медичного характеру – всі статті, за якими було пред'явлено обвинувачення);

— у разі засудження особи за ч. 2 ст. 115 КК України в п. 24 "в-2" вказуються всі пункти, за якими особа засуджена;

— у п. 25 відображається міра покарання із врахуванням призначеного покарання за сукупністю злочинів (ст. 70 КК України), сукупністю вироків (ст. 71 КК України) та призначеного більш м'якого покарання, ніж передбачено законом (ст. 69 КК України). Застосування чи незастосування ст. 70, 71 КК України відображається в п. 27;

— при складанні покарань у вигляді позбавлення волі загальний строк покарання, остаточно призначеного за сукупністю вироків, не повинен пере­вищувати 15 років, а у випадку, якщо хоча б один із злочинів є особливо тяж­ким, загальний строк позбавлення волі може бути більше 15 років, але не по­винен перевищувати 25 років. При засудженні до реального позбавлення волі строком до 25 років включно у квадратах п. 25 проставляється двома циф­рами строк позбавлення волі, заокруглений до найближчого цілого більшого числа (якщо число — одна цифра, то в першому квадраті додається 0).

У разі застосування до засудженого кількох додаткових мір покарання, в п. 26 заповнюється відповідна кількість квадратів, в інших — проставляєть­ся 0.

Четвертий розділ статистичної картки “Відомості про результати роз­гляду апеляції” і п`ятий розділ статистичної картки “Відомості про результати розгляду справи в касаційній інстанції” заповнюються у разі надходження апеляції чи касаційної скарги або касаційного подання.

Якщо справа розглядалась в апеляційній (касаційній) інстанції, то суддя апеляційного (касаційного) суду — доповідач у справі обов'язково повинен заповнити всі показники, що стосуються апеляційної (касаційної) інстанції та заповнити квадрати III розділу, закресливши дані першої та апеляційної інстанцій.

Розділ V заповнюється тільки у разі перевірки касаційною інстанцією вироку, ухвали чи постанови апеляційного суду, винесених ним як судом першої інстанції, або перевірки вироку чи постанови апеляційного суду, винесених ним в апеляційному порядку.

Заповнюючи ІV, V розділи, потрібно дотримуватися таких правил:

— у разі скасування вироку (ухвали, постанови) суду з на­правленням справи на новий судовий розгляд, повернення справи на додаткове розслідування, закриття провадження в справі, а також зміни вироку з перекваліфікацією обвинувачення — обов'язково заповнюються п. 23—34;

— якщо судом апеляційної (касаційної) інстанції закрито провадження за однією (з статей КК України, за якою особу було засуджено, то п. 23 – 24 заповнюються відповідно за статтями КК України, за якими особа залишилася засудженою;

якщо знижена міра покарання, обов'язково вносяться відповідні зміни до п. 25.

Статкартки на підсудного підписує (чітко пише своє прізвище) головуючий першої інстанції та суддя — доповідач у справі в суді апеляційної (касаційної) інстанції.

За показниками цих розділів і дається характеристика якості роботи судів по розгляду кримінальних справ.

При надходженні на вирок (постанову, ухвалу) суду апеляції секретар заповнює контрольний талон відповідної статкартки на підсудного (обвину­ваченого), що направляється до управління юстиції, а заповнена головуючим статкартка — до апеляційного суду.

У справах на декількох засуджених (виправданих, осіб, справи що закрито чи стосовно яких застосовано заходи медичного характеру) в апеляційну інстанцію направляються статистичні картки на всіх осіб, у тому числі і тих, на вироки (постанови, ухвали) щодо яких не подавалися апеляції.

Місцеві суди щомісяця до 10-го числа направляють до управління юстиції для обробки статкартки на підсудних (обвинувачених), вирок яких набрали законної сили і контрольні талони від статкарток на осіб, кримінальні справи щодо яких знаходяться в апеляційній інстанції.

По цивільно-правовій статистиці в судових органах також заповнюєть­ся значна кількість документів первинного обліку, які характеризують ци­вільні справи, які розглядаються в суді. Документами карткової системи є такі:

форма № 4 “Обліково-статистична картка на цивільну справу”;

форма № 8 “Обліково-статистична картка на цивільну касаційну справу”;

форма № 10 “Обліково-статистична картка на цивільну наглядову справу”;

форма № 37 “Обліково-статистична картка на наглядову скаргу і витребувану цивільну справу”;

наряд № 10 по окремих ухвалах;

наряд № 11 скарги про відмову в прийнятті заяв.

Документи спискової форми є такі:

форма № 38 “Журнал реєстрації видачі копії судових документів”;

форма № 40 “Журнал судових засідань”;

“Журнал обліку осіб, оштрафованих за неявку в судове засідання” та багато інших. Усі ці документи заповнюються технічним персоналом суду, тому ми на них не зупиняємося.

Головний документ первинного обліку адміністративно-правової ста­тистики – форма № 7 “Обліково-статистична картка про адміністративне пра­вопорушення” (карткова форма). В адміністративно-правовій статистиці за­стосовуються також багато документів спискової форми – різні журнали реєстрації.

 

< Попередня   Наступна >