Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА § 4. Поняття про статистичну звітність

§ 4. Поняття про статистичну звітність

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
101

§ 4. Поняття про статистичну звітність

На базі даних, які занесені до документів первинного обліку, заповню­ються бланки статистичної звітності. Статистична звітність – це основна ор­ганізаційна форма статистичного спостереження, що обумовлює можливість зіставлення і контролю за різними процесами суспільного життя.

Звітність підприємств, установ і організацій є поки що основним дже­релом статистичної інформації. В звітності передбачається система суворо регламентованих показників, які характеризують різні сторони діяльності тієї чи іншої установи, підприємства, організації.

Статистична звітність – це офіційний документ, в якому містяться статистичні дані про роботу підзвітного підприємства чи установи, які занесені в суворо обумовлену форму і які повинні бути обов`язково подані вищій і контролюючій організації в затверджені строки.

Звітність має обов`язковість (усі установи повинні подавати її в суворо обумовлені строки), юридичну силу, тому що вона має підпис керівників підзвітних установ, і документальну обумовленість (усі дані в ній базуються на документах первинного обліку).

За різними ознаками статистичну звітність поділяють на окремі види. Розрізняють загальнодержавну і внутрішньовідомчу звітність. Загальнодер­жавна звітність обов`язково заповнюється усіма підприємствами і установа­ми країни і подається до органів державної статистики. Внутрішньовідомча звітність розробляється міністерствами або відомствами для своїх оператив­них потреб. Останнім часом кількість форм такої звітності значно скорочено.

За характером показників розрізняють типову і спеціалізовану звіт­ність. Типова звітність має єдину форму і зміст показників для всіх підприєм­ств і установ країни, наприклад, звіт про кількість працюючих. У форма

х спе­ціалізованої звітності окремі показники видозмінюються відповідно до специфіки галузі господарства. Форми звітності в правоохоронних органах, як правило, відносяться до спеціалізованої звітності.

За періодичністю подання звітність є поточна і річна. До поточної звіт­ності відносяться щомісячна, квартальна, за півріччя, тому що в них містить­ся значно менше показників, ніж в річній. Особливістю щомісячних звітів в правоохоронних органах є те, що дані наводяться наростаючим підсумком (тобто відразу за два, три і більше місяця).

За способом подання – термінова (телеграфна або телетайп в органах МВС) і поштова. Слід зазначити, що в терміновій звітності наводяться лише ті показники, які потрібні для оперативного керівництва.

Система звітності та її обсяг визначається переліком (табелем) звітно­сті. Табель звітності – це список діючих форм, який затверджується органа­ми державної статистики. Табель містить такі відомості: назви і номера форм звітності, спосіб подання, хто подає, кому вона подається, періодичність по­дання, строк, коли вона надсилається.

Звітність може подаватися лише за формами, які затверджені органами державної статистики, усі інші вважаються незаконними. У кожній формі за­твердженої звітності передбачаються такі реквізити: а) дата і номер, за яким форма затверджена органами державної статистики; б) назва форми, що ви­значає зміст звітності; в) період, за який подається звітність або дата, до якої відносяться звітні дані; г) строк подання звітності, дата, коли звітність відправлена, або через скільки днів після звітного періоду вона висилається; д) адреси, в які має подаватися звітність; е) номер і літера, які присвоєні да­ній формі звітності; є) назва установи, яка подає звітність, а також назва мі­ністерства, якому підпорядкована ця установа; ж) адреса підприємства, уста­нови, що подає звіт, і її коди; з) посади осіб, які зобов'язані підписати звіт і відповідальні за його складання; і) кількість примірників, в яких складено звіт, і який примірник та чи інша форма звіту.

Всі установи України зобов`язані надавати звітність до органів держав­ної статистики і до вищих органів у порядку підлеглості. Система звітності в нашій країні постійно розвивається і вдосконалюється у напрямку її державної централізації і уніфікації.

 

< Попередня   Наступна >