Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА §3. Поняття відносних величин та форми їх вираження

§3. Поняття відносних величин та форми їх вираження

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
125

§3. Поняття відносних величин та форми їх вираження

Абсолютні величини мають дуже велике значення в правовій статис­тиці, але їх недостатньо для проведення всебічного аналізу правових явищ, тому що вони завжди характеризують лише загальну кількість одиниць су­купності. Але для того, щоб відповісти на запитання, багато це чи замало, слід обов`язково обчислити узагальнюючі показники. Це в першу чергу від­носиться до аналізу і порівняння злочинності в окремих країнах та її адміні­стративно-територіальних одиницях.

Відносна величина – це узагальнюючий показник, який характеризує кількісне співвідношення двох порівнюваних величин. Порівнюватися мо­жуть або абсолютні, або відносні, або середні величини. Найчастіше в пра­вовій статистиці порівнюють абсолютні величини. При проведенні порів­няння (обчислення відносної величини) середніх або відносних величин слід обов`язково перевірити їх та впевнитися в тому, що їх обчислювали за однаковою методикою, а якщо це не так, то їх порівнювати не можна.

Поняття відносної величини якраз підкреслює те, що її ми завжди одер­жуємо в результаті ділення однієї величини на іншу. При обчисленні відно­сних величин одна із порівнюваних величин (знаменник дробу) має назву ос­нови або бази порівняння. Чисельник дробу – це величина, яка порівнюється. Результат ділення показує, яка частина однієї величини входить до складу ін­шої, або в скільки разів одна величина більше за іншу, або яке співвідношен­ня між ними. Наприклад, якщо в 2001 р. в Україні було зареєстровано 84 ви­падки бандитизму, а в 2000 р. – 78 злочинів, то відносна величина зміни кіль­кості зареєстрованих випадків бандитизму склала ((84 : 78) х 100 = 107,7 %), кількість зареєстрованих випадків бандитизму у 2001 р. зросла по відношен­ню до 2000 р. на 7,7 %.

Відносні величини можуть виражатися в різних оди

ницях виміру – кое­фіцієнтах, відсотках (%), промілях (о/оо), продецимілях (о/ооо) – залежно від того, до чого дорівнюється база порівняння. Якщо базу порівняння прийнято за одиницю, то ми одержуємо відносну величину в коефіцієнтах (в нашому прикладі, 1,077). Якщо база порівняння дорівнює 100 %, то відносну величи­ну одержуємо у відсотках (в нашому прикладі, 107,7%). Зрозуміло, що техні­ка обчислення цих показників однакова, тому залежно від мети дослідження і первинних даних ці показники можна застосовувати або у відсотках, або у коефіцієнтах. Найчастіше в правовій статистиці застосовуються відсотки (%).

Коли базу порівняння прийняти за тисячу, то ми одержуємо результа­ти в промілях (о/оо), котрі найчастіше застосовуються в демографічній стати­стиці для характеристики кількості народжених немовлят на тисячу населен­ня, смертності населення (кількості померлих на тисячу населення), кількості зареєстрованих шлюбів і розлучень на тисячу населення. Ці показники зас­тосовуються і в інших галузях статистики тоді, коли наведені величини дійсно істотно відрізняються і нас цікавлять тисячні частки явища.

Якщо база порівняння приймається за десять тисяч, то відносна вели­чина виражається у продецимілях (о/ооо). Так обчислюється кількість лікарів або лікарняних ліжок на десять тисяч населення. В правовій статистиці обов`язково вказується (записується), що показник обчислено на десять тисяч населення. Наприклад, кількість злочинів, які припадають на 10 тисяч населення в Україні, в 2002 р. склала 82,5, в 2000 р. – 110,9, в 1999 р. – 108,9.

Інколи відносні величини можуть мати й найменування, наприклад, щільність населення, яка характеризує скільки чоловік припадає на 1 квадратний кілометр.

Відносні величини мають велике значення в статистиці. Вони дають змогу одержати узагальнюючу характеристику явища, що вивчається, полег­шують читання, розуміння та аналіз статистичних даних, дозволяють прове­сти порівняльний аналіз різних явищ, а також більш поглиблено вивчити взаємозалежності між ними.

 

< Попередня   Наступна >