Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА Питання та завдання для самоконтролю.

Питання та завдання для самоконтролю.

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
101

Питання та завдання для самоконтролю.

Розкрийте основні поняття теорії ймовірності.

Дайте визначення поняття закономірність.

Охарактеризуйте динамічні та статистичні закономірності. Чому правова статистика вивчає лише статистичні закономірності?

Дайте визначення поняття закону великих чисел.

В чому полягає перевага вибіркового методу спостереження порівняно до інших методів статистичного спостереження?

Що визначає похибка репрезентативності, які фактори на неї впливають?

Які фактори впливають на визначення обсягу вибіркової сукупності?

Охарактеризуйте різні способи відбору одиниць у вибіркову сукупність.

Завдання 1. Обчисліть, яка повинна бути чисельність вибіркової су­купності при встановленні частки засуджених за тяжкі злочини, щоб похибка репрезентативності дорівнювала ± 3% з імовірністю 95,4%? (Вважаємо, що питома вага цих злочинів в області становить 40%).

Завдання 2. Обчисліть, скільки необхідно опитати осіб у віці 18 років і старших за них, щоб з'ясувати, скільки відсотків серед них мають дитину, з похибкою репрезентативності ± 0,5% з імовірністю 99,7%?

Завдання 3. З ймовірністю 0,954 визначте, в яких межах буде знаходи­тися частка необґрунтовано закритих кримінальних справ, якщо при вивченні 200 кримінальних справ, відібраних у випадковому порядку, було встанов­лено, що 20 % з них було закрито необґрунтовано.

Завдання 4. За матеріалами усіх кримінальних справ про умисні вбивст­ва та замахи на них було встановлено, що частка злочинів з використання вогнепальної зброї склала 70 %. У результаті вибіркового дослідження ця частка склала 60 % (Для вибіркового дослідження було відібрано 20 % усіх справ). Визначте похибку репрезентативності цього вибіркового досліджен­ня.

t-align: justify;">Завдання 5. Використовуючи таблицю 15, обчисліть, скільки необхідно дослідити засуджених за порушення правил дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів, щоб встановити серед них частку осіб, які вчинили ДТП у стані алкогольного сп`яніння. Похибка репрезентативності не повинна бути більш 3 %. На базі попередніх даних вважаємо, що ця частка складає близько 40 %.

Завдання 6. На базі дослідження 200 засуджених за вбивства та замахи на вбивства було встановлено, що 60 % з них вчинили злочини у стані алкогольного сп`яніння. Використовуючи таблицю 14, визначте похибку репрезентативності цього дослідження.

Завдання 7. З метою вивчення громадської думки щодо роботи право­охоронних органів шляхом механічного відбору було опитано 1500 осіб, що становить 1 % загальної чисельності населення. 340 осіб позитивно оцінили роботу правоохоронних органів. З ймовірністю 0,997 визначте частку осіб, які позитивно оцінюють роботу правоохоронних органів серед усього населення.

 

< Попередня   Наступна >