Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА § 5. Способи відбору одиниць у вибіркову сукупність

§ 5. Способи відбору одиниць у вибіркову сукупність

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
125

§ 5. Способи відбору одиниць у вибіркову сукупність

Вибіркове спостереження організаційно може застосовуватися двома способами відбору: повторним та безповторним. Повторний відбір здійсню­ється таким чином: кожна одиниця (або група одиниць) генеральної сукупно­сті, яка потрапила до вибіркової сукупності, знову повертається до генераль­ної сукупності і бере участь у відборі в подальшому. Таким чином якась оди­ниця може декілька разів потрапити у вибіркову сукупність. При безповтор­ному відборі одиниця сукупності, яка потрапила у вибіркову сукупність, не повертається до генеральної сукупності і не може ще раз бути включена до вибіркової сукупності. Правова статистика використовує тільки безповтор­ний відбір, внаслідок чого імовірність окремих одиниць потрапити у вибір­кову сукупність збільшується. При проведенні безповторного відбору одер­жують більш точні результати тому що з`являється співмножник (1 - n/N ), який зменшує величину похибки репрезентативності вибіркового спостере­ження. Дуже часто при проведенні вибіркового спостереження правових яви­щах цей співмножник не враховується, тому що він ускладнює розрахунки.

Велике значення має формування вибіркової сукупності. Воно завжди здійснюється за певними правилами. Найчастіше використовують такі спосо­би відбору одиниць у вибіркову сукупність: простий випадковий, механіч­ний, типовий, серійний або гніздовий.

Простий випадковий відбір – це класичний спосіб формування вибіркової сукупності. При ньому відбір одиниць у вибіркову сукупність провадиться випадково шляхом жеребкування (лототрон) або з використанням таблиці випадкових чисел. При цьому способі відбору для кожної одиниці сукупності створюються однакові умови, щоб вона могла потрапити у вибіркову сукупність.

На практиці його провадять таким чином: на кожну одиницю сукупності загото

влюють картку, жетон або білет, де вказується порядковий номер або повне найменування одиниці. Усі картки розміщуються в лототроні, з якого у випадковому порядку послідовно відбирається необхідна кількість карток (одиниць генеральної сукупності). Одиниці, номера яких є на відібраних картках, і складає вибіркову сукупність. Завдяки цьому узагальнюючі показники вибіркової сукупності відтворюють узагальнюючі показники генеральної сукупності. Тому наведена вище формула похибки репрезентативності повністю відповідає цьому способу відбору одиниць у вибіркову сукупність. Для сукупностей значного обсягу значно краще ніж жеребкування застосовувати для відбору одиниць таблиці випадкових чисел.

Таблиця 16

Таблиця випадкових чисел

Пояснимо, як треба користуватися таблицею випадкових чисел (табл. 16). Наприклад, у вибіркову сукупність має бути включено 75 одиниць із пе­релічених 780 одиниць генеральної сукупності. Використовуючи таблицю випадкових чисел, можна побачити, що її перший рядок має такі числа: 5489; 5583; 3156; 0835; 1988; 3912; 0938; 7460; 0869 та 4420. До нашої вибіркової сукупності можуть потрапити тільки одиниці, які мають номер менше 780. Використовуючи лише останні три цифри кожного числа, ми зможемо віді­брати необхідну кількість одиниць у вибіркову сукупність. Із наведених чи­сел це будуть: 489, 583, 156, 460, 420. Можна використовувати і перші три цифри кожного числа. Тоді у вибіркову сукупність потрапили б 548, 558, 315, 83, 198, 391, 93, 746, 86 та 442.

Простий випадковий відбір одиниць сукупності дає гарний результат тільки тоді, коли сукупність однорідна. Якщо ж генеральна сукупність складається з одиниць, які істотно відрізняються одна від іншої, то необхідно формувати вибіркову сукупність або механічним, або типовим відбором.

Механічний відбір. Таким є вибірка, при якій генеральна сукупність заздалегідь поділяється на певне число рівних за кількістю одиниць груп, піс­ля чого із кожної групи відбирається для вибіркової сукупності тільки одна одиниця. Передбачається, що основою вибірки в цьому разі є упорядкована чисельність елементів сукупності. Вибір одиниць у вибіркову сукупність здійснюється через рівні інтервали Крок інтервалу обчислюють шляхом ді­лення обсягу всієї сукупності на передбачений обсяг вибіркової сукупності.

Механічний відбір має переваги перед простим випадковим відбором, тому що при його проведенні до вибіркової сукупності обов`язково потрап­лять різні частини генеральної сукупності і результати є більш репрезента­тивними. Механічний відбір простіше організувати і легше перевірити поря­док формування вибіркової сукупності. Наприклад, кожна четверта квартира при перепису населення або кожна десята одиниця за журналом реєстрації, тільки спочатку необхідно визначитися з якого номеру починати відбір з першого або якогось іншого.

Типовий відбір – це спосіб формування вибіркової сукупності залежно від складу генеральної сукупності. Типовою називається така вибірка, при якій генеральна сукупність заздалегідь поділяється на типові, якісно одно­рідні групи за істотними ознаками. Після чого із кожної групи відбирається певна кількість одиниць у порядку механічного або простого випадкового відбору з метою формування вибіркової сукупності з урахуванням кількості одиниць, які потрапили в кожну окрему групу.

Типовий відбір має істотні переваги перед іншими видами відбору оди­ниць у вибіркову сукупність, тому що при цьому забезпечується пропорційне представництво різних відокремлених груп, завдяки чому вибіркове спосте­реження стає більш репрезентативним.

Дуже часто цей спосіб відбору одиниць у вибіркову сукупність має наз­ву пропорційного представництва, або метода квот. Він найчастіше застосо­вується при вивченні громадської думки. Спочатку вивчається реальний склад населення за істотними ознаками (наприклад, стать, вік, рівень освіти, родинний стан, рівень доходів тощо). Вибіркова сукупність за цими ознаками повністю відповідатиме генеральній сукупності. Головна особливість цього способу відбору полягає в тому, що вибіркова сукупність буде відтворювати генеральну сукупність і за іншими ознаками, які не враховувалися при про­ведені відбору до неї.

Зараз в Україні цей спосіб формування вибіркової сукупності застосо­вується органами державної статистики.

Серійний, або гніздовий, відбір. Іноді доцільно проводити відбір до вибіркової сукупності не окремих одиниць, а їх груп (гнізд, серій), щоб в її межах спостерігати усі без винятку одиниці сукупності. При серійному від­борі основою вибірки є серія одиниць, яка розглядається і вивчається як одне ціле.

Серійний відбір значно легше організувати і провести. Але слід мати на увазі, що він дає значно більшу похибку репрезентативності, і щоб забезпе­чити таку ж точність, як і при інших способах відбору, слід збільшити чи­сельність вибіркової сукупності. При цьому способі відбору одиниць не мож­на застосовувати формулу похибки репрезентативності, наведену раніш Для цього способу існують свої специфічні формули.

Застосування того чи іншого способу формування вибіркової сукупно­сті залежить від мети вибіркового спостереження, можливостей його органі­зації та проведення. Наприклад, якщо необхідно детально вивчити осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, можна застосувати серій­ний відбір. Спочатку відбирається достатня кількість виправно-трудових ус­танов і в кожній з них вивчають усіх осіб, які відбувають покарання.

 

< Попередня   Наступна >