Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА Розділ Х. РЯДИ ДИНАМІКИ // § 1. Поняття про статистичні ряди та їх види

Розділ Х. РЯДИ ДИНАМІКИ // § 1. Поняття про статистичні ряди та їх види

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
74

Розділ Х. РЯДИ ДИНАМІКИ

§ 1. Поняття про статистичні ряди та їх види

Усі процеси в суспільному житті обумовлені змінами у розвитку явищ, вони взаємопов`язані і обов`язково існують лише у взаємозв`язку. Кожен мо­же помітити, що суспільне життя змінюється неухильно, кожен день з`явля­ються нові його прояви. Якщо проаналізувати ці зміни за тривалий час, то змінам підлягають не тільки розміри збитків від злочинів, але й їх види і осо­ба злочинця за різними характеристиками. Діалектика вчить, що усе зміню­ються безперервно, досягнутий рівень сьогодні, наступного дня може бути лише початковим рівнем.

З цією тезою неможливо спорити. Але іноді досягнутий рівень тривалий час залишається незмінним. Трапляється й навпаки. Наприклад, кількість за­реєстрованих злочинів в 1995 р. склала 641860, а кількість зареєстрованих злочинів в 2002 р. – 450661. Чисельність населення в Україні в період по­чатку розпаду Радянського Союзу складала 52,1 млн. чол.; на 1 січня 2001 р. – 49 млн. 300 тисяч; на 1 грудня 2001 р. – 48 млн. 457 тисяч. Наведені дані свідчать про те, що не можна на базі лише самих даних зробити висновок про те, які тенденції має розвиток того чи ін­шого явища. Так, перший приклад характеризує позитивні зрушення в дина­міці злочинності, а другий – негативні процеси у відтворенні населення Ук­раїни, хоча в обох прикладах йде мова лише про зменшення рівня показника протягом часу.

Усе це наочно характеризує необхідність вивчення розвитку суспільних явищ в часі з різних боків і стосовно окремих територій. З метою досліджен­ня кількісних і якісних змін в різних явищах, особливо правових, застосову­ється такий специфічний метод статистичної науки, як статистичні ряди.

Статистичні ряди – це сукупність статистичних даних, які вибрані із звітності або з документів п

ервинного обліку, розташовані в хронологічному або логічному порядку, характеризують зміни розміру ознак, які покладені в основу побудови статистичного ряду.

В основу розподілу статистичних рядів можна покласти багато різних параметрів. Розглянемо лише ті, які найбільш часто застосовуються в різних галузях статистики.

Залежно від того, як вони характеризують явище в статиці чи в динамі­ці, усі статистичні ряди поділяють на ряди розподілу і ряди динаміки. Ряди розподілу характеризують явища в певний термін часу, в статиці; вони дають відомості про розподіл сукупності на окремі групи за кількісними або якісними ознаками на визначений термін часу. (Більш детальніше дивись розділ У підручника).

Ряди динаміки – це ряд чисел, який характеризує зміну величини сус­пільного явища в процесі його розвитку, тобто в часі.

Окремі автори виділяють поняття паралельних рядів. Звісно, що тут ма­ють на увазі процес порівняльного аналізу двох або більше взаємопов`язаних рядів. Але ці ряди можуть у статистичному аналізі порівнюватися або в ста­тиці (ряди розподілу), або в динаміці (ряди динаміки). Ми вважаємо за недо­цільне відокремлення цих понять у статистичному аналізі, оскільки вони по­винні використовуватися як для характеристики рядів розподілу, так і рядів динаміки.

 

< Попередня   Наступна >