Головне меню

§ 3. Соціальний механізм дії права

Соціологія - Соціологія: Підручник / Н. П. Осипова, В. Д.
93

§ 3. Соціальний механізм дії права

Питання соціальної дії права, його інститутів і норм утворю­ють певне коло проблем. Зрозуміло, що дослідження дії права, законів і норм не менш важливо ніж аналіз їх соціальної обумов­леності. Вплив права на суспільні відносини відбувається не авто­матично, а потребує чималих зусиль з боку державних органів, юридичних установ, усього суспільства в цілому.

Право виступає як могутній важіль управління і перетво­рення суспільних відносин, але за умови, що існує ясне уяв­лення, за допомогою яких засобів правові вимоги, норма­тивні приписи законів та інших юридичних актів перево­дяться у соціальну поведінку суспільства, соціальних верств, груп, особистості.

Саме в цьому полягає соціальний механізм дії права. Під соціальним механізмом дії права розуміється механізм системи взаємодії правових та інших соціальних чинників, які беруть участь у житті права на всіх етапах його функ­ціонування.

Соціальні чинники економічного, політичного, морально­го та іншого характеру у своїй сукупності утворюють те, що називають соціальним середовищем дії права.

Вивчення соціального механізму дії права передбачає виз­начення відповідних чинників, які впливають на виконання юридичних норм і побудову ряду моделей поведінки, що да­ють змогу досліджувати сукупну дію усіх цих соціально і юридично значущих чинників, які зведені до єдиної системи. Його результати стають теоретичною базою для науково об­грунтованих рекомендацій органам, що застосовують право, та для вдосконалення законодавства шляхом збагачення його соціального змісту за рахунок відображення у правових нор­мах економічних, політичних, соціально-психологічних та ін­ших моментів. У свою чергу дослідження юридичного меха­нізму веде до створення теоретичного фундаменту для поліп­шення стр

уктури самих правових норм, чіткішого відобра­ження їх юридичного змісту шляхом уточнення прав та обов’язків учасників правовідносин і для раціоналізації зако­нодавчої техніки.

 

< Попередня   Наступна >