Головне меню

1.3.2. Накопичувальний фонд

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
78

1.3.2. Накопичувальний фонд

Ст. 78 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає створення Пенсійним фон­дом Накопичувального фонду як цільового позабюджетного фонду. Адміністративне управління цим фондом буде здійсню­вати виконавча дирекція Пенсійного фонду.

Джерелами формування коштів Накопичувального фонду будуть: 1) страхові внески застрахованих осіб, що спрямову­ються до Накопичувального фонду; 2) інвестиційний дохід, що утворюється внаслідок розміщення та інвестування коштів Накопичувального фонду в порядку, встановленому законом; 3) суми від фінансових санкцій, застосованих відповідно до закону до юридичних і фізичних осіб за порушення встановле­ного законодавством порядку нарахування, обчислення і спла­ти страхових внесків, що спрямовуються до Накопичувального фонду, та використання коштів Накопичувального фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених відповід­но до закону на посадових осіб та громадян за ці порушення.

Сукупний інвестиційний дохід формуватиметься за рахунок:

1) прибутку, що отримується від інвестування пенсійних ак­тивів у цінні папери; 2) відсотків, що нараховуються на пенсій­ні активи, розміщені на банківських депозитних рахунках; 3) доходу від інших видів інвестування, дозволених законом.

Пунктом 5 ст. 70 Закону передбачено, що кошти Накопичу­вального фонду будуть використовуватися: 1) на інвестування з метою отримання доходу на користь застрахованих осіб; 2) оплату договорів страхування довічних пенсій або здійснен­ня одноразових виплат; 3) оплату послуг компаній з управлін­ня активами; 4) оплату праці виконавчої дирекції Пенсійного фонду, пов'язаної з адміністративним управлінням Накопичу­вальним фондом, у тому числі на проведення тендерів, у поряд­ку та розмірах, установлени

х радою Накопичувального фонду; 5) оплату послуг радника (радників) з інвестиційних питань; 6) оплату послуг зберігача; 7) оплату послуг із проведення пла­нової аудиторної перевірки.

У Прикінцевих положеннях Закону України "Про загально­обов'язкове державне пенсійне страхування" не зазначено точ­ну дату запровадження накопичувальної системи, а визначені умови, після виконання яких може бути прийнятий закон про запровадження Накопичувального фонду та запровадження перерахування страхових внесків до цієї системи. До таких умов належать: забезпечення виплати пенсій у солідарній системі в розмірі, передбаченому частиною 3 ст. 46 Конституції України (на рівні не нижчому від прожиткового мінімуму, встановлено­го законом); збалансованості бюджету Пенсійного фонду відпо­відно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку; ство­рення інституційних компонентів функціонування накопичу­вальної системи пенсійного страхування.

У Законі підкреслено, що в Накопичувальному фонді обов'яз­ково будуть брати участь особи, яким на час запровадження відра­хувань до цього фонду не виповнилося: чоловікам — 40 років, жінкам 35 років. Добровільно в цьому фонді можуть брати участь особи у віці: чоловіки від 40 до 50 років, жінки — від 35 до 45 років. Не братимуть участі в цьому фонді чоловіки старші 50 років та жінки після 45 років. Максимальний розмір страхових внесків, будуть спрямовуватися до Накопичувального фонду, не може перевищувати сім відсотків суми заробітної плати (доходу).

 

< Попередня   Наступна >