Головне меню

1.3.1. Пенсійний фонд України

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
81

1.3.1. Пенсійний фонд України

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пен­сійне страхування" передбачено створення замість існуючого нового Пенсійного фонду. Він буде органом, який здійснювати­ме керівництво та управління солідарною системою, провади­тиме збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначатиме пенсії та буде готувати документи для її виплати. Він та­кож буде забезпечувати своєчасне і в повному обсязі фінансу­вання та виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснювати контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фон­ду, вирішувати питання, пов'язані з веденням обліку пенсій­них активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснювати адміністративне управління Накопичу­вальним фондом та інші функції, передбачені чинними норма­тивними актами. Ст. 58 цього Закону визначає правовий ста­тус Пенсійного фонду як самоврядної неприбуткової організації, що здійснює свою діяльність на підставі Статуту, який затвер­джує орган її управління (правління Пенсійного фонду).

Розділ IX цитованого Закону присвячений коштам Пенсій­ного фонду. Згідно зі ст. 72 джерелами формування коштів Пенсійного фонду є: 1) страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, крім частини внесків, що спря­мовуються до Накопичувального фонду; 2) інвестиційний дохід, який отримується від інвестування резерву коштів для покрит­тя дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах; 3) кошти державного бюджету та цільових фондів, що перера­ховуються до Пенсійного фонду у випадках, передбачених за­коном; 4) суми від фінансових санкцій, застосованих відповід­но до закону до юридичних та фізичних осіб за порушення вста­новленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхо­вих внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а та­кож суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громад

ян за ці порушення; 5) благодійні внески юридичних та фізичних осіб; 6) добровільні внески; 7) інші надходження відповідно до законодавства. Тре­ба мати на увазі, що кошти Пенсійного фонду не входять до складу державного бюджету України і не підлягають оподат­куванню.

Зазначені кошти Пенсійного фонду використовуються на виплату пенсій і надання соціальних послуг, передбачених Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"; фінансування адміністративних витрат, пов'язаних з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійно­го фонду; оплату послуг з виплати та доставки пенсій; форму­вання резерву Пенсійного фонду. Суворо заборонено викорис­тання коштів Пенсійного фонду для оплати договорів страху­вання довічних пенсій та одноразових виплат і з метою, не пе­редбаченою Законом України "Про загальнообов'язкове держав­не пенсійне страхування".

У пункті 12 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зазначе­но, що впродовж п'яти років (із 1 січня 2004 р.) функції вико­навчої дирекції Пенсійного фонду, її територіальних органів виконують відповідно Пенсійний фонд України та його головні управління на обласному рівні й управління на рівні районів. У цей період він функціонуватиме як центральний орган вико­навчої влади, а його бюджет і далі буде затверджувати Кабінет Міністрів України.

Положення про Пенсійний фонд України затверджене Ука­зом Президента України від 1 березня 2001 р. Відповідно до п. 8 бюджет Пенсійного фонду України формується за рахунок збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що спла­чується підприємствами, установами, організаціями та фізич­ними особами в порядку, визначеному законодавством; коштів державного бюджету України та місцевих бюджетів; коштів, що надходять за регресними вимогами; добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян; сум пені, фінан­сових санкцій, штрафів, передбачених за порушення порядку оплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; банківських кредитів; інших не заборонених законодавством входжень. Зазначені кошти спрямовуються на фінансуван­ня виплати державних пенсій та інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пен­сійного фонду України, в тому числі громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон; погашення банківсь­ких кредитів та відсотків за їхнє використання; створення та функціонування системи персоніфікованого обліку відомостей утримання центрального апарату та органів Пенсійного фонду України, розвиток їхньої матеріально-технічної бази; організа­цію роз'яснювальної роботи серед населення та здійснення інших заходів відповідно до завдань Пенсійного фонду України.

 

< Попередня   Наступна >