Головне меню

1.3.3. Фонд соціального страхування від нещасних випадків

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
134

1.3.3. Фонд соціального страхування від нещасних випадків

Страхуванням від нещасних випадків займається Фонд соці­ального страхування від нещасних випадків, який є некомерційною самоврядною організацією. Цей Фонд за рахунок своїх коштів здійснює всі види страхових виплат і соціальних по­слуг застрахованим та особам, які перебувають на їхньому утриманні, а також усі види профілактичних заходів, передба­чених ст. 21 і 22 Закону України "Про загальнообов'язкове дер­жавне соціальне страхування від нещасного випадку на вироб­ництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". Фонд забезпечує фінансування заходів, перед­бачених національною, галузевими, регіональними програма­ми поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого сере­довища, планами наукових досліджень з охорони та медицини праці, навчання і підвищення кваліфікації відповідних спеці­алістів з питань охорони праці, організації розроблення і ви­робництва засобів індивідуального та колективного захисту працівників, розроблення, видання, розповсюдження норматив­них актів, журналів, спеціальної літератури, а також інших профілактичних заходів відповідно до завдань страхування від нещасних випадків.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків про­вадить збір та акумулювання страхових внесків, має автоном­ну, незалежну від будь-якої іншої, систему фінансування. Фінансування Фонду здійснюється за рахунок: 1) внесків робо­тодавців: для підприємств — із віднесенням на валові витрати виробництва, для бюджетних установ та організацій — з асиг­нувань, виділених на їхнє утримання та забезпечення; 2) ка­піталізованих платежів, що надійшли в разі ліквідації страху­вальників; 3) прибутку, одержаного від тимчасово вільних коштів Фонду на депозитних рахунках; 4) коштів, одержаних від стягнення відповідно до законодавства штрафів і пені з підприємств, а також штрафів з працівників, винних

у пору­шенні вимог нормативних актів з охорони праці; 5) добро­вільних внесків та інших надходжень, отримання яких не су­перечить законодавству. Самі застраховані особи участі у фор­муванні коштів Фонду не беруть.

Кошти на здійснення страхування від нещасних випадків не входять до складу державного бюджету України, використову­ються виключно за їхнім прямим призначенням і зараховуються на єдиний централізований рахунок Фонду соціального стра­хування від нещасних випадків в установах банків, визначе­них Кабінетом Міністрів України для обслуговування коштів державного бюджету України або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди соціального страхування.

 

< Попередня   Наступна >