Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 1.3.4. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

1.3.4. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
159

1.3.4. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати праце­здатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені ст. 34 Закону України "Про за­гальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовлени­ми народженням та похованням", та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів і є некомерційною самоврядною організацією. Держава виступає гарантом надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам з боку Фонду та його стабільної роботи.

Джерелами формування коштів цього виду соціального стра­хування є: 1) страхові внески страхувальників-роботодавців і застрахованих осіб, що сплачуються на умовах і в порядку, передбачених законом; 2) суми не прийнятих до зарахування витрат страхувальника за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою пра­цездатності та витратами, зумовленими народженням і похо­ванням, пені, штрафів та інших фінансових санкцій, застосо­ваних до страхувальників та посадових осіб відповідно до цього Закону й інших актів законодавства; 3) благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб; 4) асигну­вання з державного бюджету України; 5) прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду, в тому числі резерву стра­хових коштів Фонду на депозитному рахунку; 6) інші надхо­дження відповідно до законодавства. Кошти Фонду не включа­ют

ься до державного бюджету України, не підлягають вилу­ченню та використовуються тільки за цільовим призначенням. Вони зараховуються на єдиний централізований рахунок Фон­ду в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів Украї­ни для обслуговування коштів державного бюджету України, або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди з окремих видів страхування.

Кошти цього виду соціального страхування спрямовуються: 1) на виплату застрахованим особам допомоги у зв'язку з тим­часовою непрацездатністю, вагітністю та пологами, при наро­дженні дитини та у зв'язку з доглядом за дитиною до досягнен­ня нею трирічного віку, на поховання; 2) фінансування сана­торно-курортного лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їхніх сімей; 3) утворення резерву страхових коштів у розрахунку на місяць для фінансування матеріального забез­печення застрахованих осіб; 4) забезпечення поточної діяльності та утримання органів Фонду, розвиток його матеріально-тех­нічної бази.

 

< Попередня   Наступна >