Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 1.3.5. Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

1.3.5. Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
212

1.3.5. Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Фонд загальнообов'язкового державного соціального стра­хування України на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за викорис­танням коштів, виплати, забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій відповідно до чинного законодавства. Фонд є цільовим централізованим страховим фон­дом і некомерційною самоврядною організацією, а держава виступає гарантом його діяльності у сфері матеріального забез­печення і надання соціальних послуг застрахованим особам.

Джерелами формування коштів Фонду є: 1) страхові внески страхувальників-роботодавців, застрахованих осіб, що сплачу­ються на умовах і в порядку, передбачених чинним законодав­ством; 2) асигнування державного бюджету; 3) суми фінансо­вих санкцій, застосованих відповідно до чинних законів до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушен­ня встановленого порядку сплати страхових внесків та викори­стання коштів Фонду, недотримання законодавства про зайня­тість населення, а також суми адміністративних штрафів, на­кладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення; 4) благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб; 5) інші надходження відповідно до законодавства України.

Кошти Фонду використовуються: 1) на виплату забезпечен­ня та надання соціальних послуг, передбачених ст. 7 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страху­вання на випадок безробіття"; 2) відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних із достроковим виходом на пенсію осіб, зазначених у частині 2 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випа­док безробіття"; 3) фінансув

ання витрат на утримання та забез­печення діяльності виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів, управління Фондом, розвиток його матеріальної та інформаційної бази; 4) створення резерву коштів Фонду. Ви­датки бюджету Фонду на забезпечення виплати допомоги у зв'язку з безробіттям є захищеними і здійснюються у першо­черговому порядку.

 

< Попередня   Наступна >