Головне меню

1.3.6. Фонд медичного страхування

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
89

1.3.6. Фонд медичного страхування

Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено запровадження в Україні загальнообов'язкового державного соціального медич­ного страхування. У Верховній Раді розглядаються відповідні законопроекти. З прийняттям цього закону буде завершено процес створення п'яти видів загальнообов'язкового держав­ного соціального страхування, що зазначені у ст. 4 Основ зако­нодавства України про загальнообов'язкове державне соціаль­не страхування.

Законопроектом "Про загальнообов'язкове державне соціаль­не медичне страхування" передбачено, що управління загаль­нообов'язковим державним соціальним медичним страхуван­ням здійснюватиме Фонд медичного страхування. Законопро­ектом передбачено, що джерелами коштів Фонду медично­го страхування будуть: 1) страхові внески страхувальників; 2) суми фінансових санкцій, застосованих згідно із законодав­ством до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду медичного страхування, а та­кож суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до законодавства на службових осіб і громадян за такі пору­шення; 3) добровільні внески та інші надходження, які не за­боронені законодавством. Кошти Фонду медичного страхуван­ня будуть використовуватися: 1) на оплату медичної допомоги, наданої застрахованим особам у необхідних обсягах; 2) фінан­сування витрат на утримання і забезпечення діяльності вико­навчої дирекції та її робочих органів, управління, розвиток ма­теріальної та інформаційної бази Фонду медичного страхуван­ня; 3) вирівнювання фінансових можливостей територій щодо надання медичної допомоги населенню за загальнообов'язко­вим державним соціальним медичним страхуванням у поряд­ку, що затверджується правлінням Фонду медичного страху­вання за рахунок певного відсоткового

відрахування від суми базових страхових внесків, які надійшли до робочих органів виконавчої дирекції; 4) створення резерву коштів. Кошти Фон­ду медичного страхування не входять до складу бюджетів, не підлягають вилученню, використовуються виключно за своїм призначенням та зберігаються в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України для обслуговування коштів дер­жавного бюджету України, або в спеціалізованому банку, який обслуговує фонди соціального страхування.

 

< Попередня   Наступна >