Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 1.4.3. Державне соціальне забезпечення за рахунок бюджетних коштів

1.4.3. Державне соціальне забезпечення за рахунок бюджетних коштів

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
151

1.4.3. Державне соціальне забезпечення за рахунок бюджетних коштів

Другою формою соціального забезпечення є державне соці­альне забезпечення за рахунок бюджетних коштів. Воно сто­сується осіб, які отримують забезпечення у зв'язку зі специ­фікою їхньої суспільно корисної діяльності, в період якої вони не підлягали обов'язковому соціальному страхуванню, а також усього населення, якому надаються певні види соціального за­безпечення без будь-якого зв'язку з трудовою діяльністю.

Бюджетним кодексом України (ст. 87—91) передбачені ви­датки на соціальний захист і соціальне забезпечення за раху­нок державного бюджету України і місцевих бюджетів.

Так, до видатків, що здійснюються з державного бюджету України, належать видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення: державні спеціальні пенсійні програми (пенсії військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинсько­го складу строкової служби та членам їхніх сімей; пенсії військо­вослужбовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ; пенсії, призначені за іншими пенсій­ними програмами); державні програми соціальної допомоги (гро­шову допомогу біженцям; компенсації на медикаменти; програ­ма протезування; програми і заходи із соціального захисту інвалідів, у тому числі програми і заходи Фонду соціального захисту інвалідів; відшкодування збитків, заподіяних громадя­нам; заходи, пов'язані з поверненням в Україну кримськота­тарського народу та осіб інших національностей, які були неза­конно депортовані з України; щорічна разова грошова допомога ветеранам Великої Вітчизняної війни; довічна стипендія учас­никам бойових дій; кошти, що передаються до Фонду соціально­го страхування на випадок безробіття; часткове покриття витрат на виплату заборгованості з регресних позовів шахтарів); дер­жавна підтримка громадських організацій інвалідів і ветеранів, які мают

ь статус всеукраїнських; державні програми і заходи стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї; державну підтримку моло­діжних громадських організацій на виконання загальнодержав­них програм і заходів стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї; дер­жавні програми підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян (п. 9 ст. 87). До видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республі­канського АРК і міст обласного значення та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать видат­ки на соціальний захист і соціальне забезпечення, державні про­грами соціального забезпечення: притулки для неповнолітніх (у разі, якщо не менше 70 відсотків кількості дітей, які перебу­вають у цих закладах, формується на території відповідного міста чи району), територіальні центри і відділення соціальної допо­моги вдома; державні програми соціального захисту: пільги ве­теранам війни і праці, допомога сім'ям з дітьми, додаткові ви­плати населенню на покриття витрат з оплати житлово-кому­нальних послуг, компенсаційні виплати за пільговий проїзд ок­ремих категорій громадян; державні програми підтримки буді­вництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян; районні та міські програми і заходи з реалізації державної пол­ітики стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї (п. 4 ст. 89). До ви­датків, що здійснюються з бюджету АРК та обласних бюджетів і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних транс­фертів, належать видатки на соціальний захист і соціальне за­безпечення; державні програми соціального захисту і соціаль­ного забезпечення; допомога з догляду за інвалідами І чи II гру­пи внаслідок психічного розладу; адресна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям; виплати компенсації реабілітованим; дитячі будинки-інтернати; навчання і трудове влаштування інвалідів; будинки-інтернати для престарілих та інвалідів; бу­динки-інтернати для дітей-інвалідів; центри з нарахування і виплати пенсій та допомоги; притулки для неповнолітніх (крім притулків, визначених у підпункті "а" п. 4 ст. 89); республі­канські АРК і обласні програми та заходи з реалізації державної політики стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї; інші державні соціальні програми (п. 4 ст. 90).

Кабінет Міністрів України щороку затверджує графік роз­межування джерел фінансування виплат з Пенсійного фонду на відповідний рік, де чітко вказано, які видатки проводяться за рахунок бюджетних коштів.

 

< Попередня   Наступна >