Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 1.4.4. Змішане соціальне забезпечення окремих категорій громадян

1.4.4. Змішане соціальне забезпечення окремих категорій громадян

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
150

1.4.4. Змішане соціальне забезпечення окремих кате­горій громадян

Останнім часом почала складатися змішана форма соціаль­ного забезпечення, коли одні видатки повністю фінансуються за рахунок бюджетних коштів, а інші покриваються відповідними страховими фондами. Це стосується осіб, які займаються специфічною трудовою діяльністю і отримують матеріальне забезпечення відповідно до Законів України "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України", "Про статус суддів", "Про судову експертизу", "Про державну підтримку засобів масової інформації" та ін. Зазна­чені в них особи належать до застрахованих, але рівень соці­ального забезпечення їх набагато вищий від інших застрахова­них осіб, які забезпечуються за нормами законів, що стосують­ся окремих видів загальнообов'язкового державного соціаль­ного страхування.

Особам, які мають право на призначення пенсій за окремими (спеціальними) законами, крім військовослужбовців офіцерсь­кого складу, визначається сума пенсії відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван­ня", виплата якої здійснюється за рахунок коштів Пенсійного фонду. Різниця між пенсією, призначеною за окремим законом, та пенсією, визначеною відповідно до Закону України "Про за­гальнообов'язкове державне пенсійне страхування", виплачуєть­ся за рахунок визначених відповідним окремим законом коштів (за рахунок державного бюджету, коштів галузі та ін.). Якщо розмір пенсії, визначений відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", вищий, ніж розмір пенсії, призначений за окремим законом, за бажан­ням пенсіонера виплачуватиметься вища пенсія.

Військовослужбовцям офіцерського складу, військовослуж­бовцям надстрокової служби та військової служби за контрак­том Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністе

рства України з питань надзвичайних ситу­ацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильсь­кої катастрофи, Служби безпеки України, Прикордонних військ України, Управління державної охорони України, особам на­чальницького складу органів внутрішніх справ України, кри­мінально-виконавчої системи України, особам начальницько­го складу податкової міліції, інших військових формувань, що утворюються відповідно до законів України, пенсії призначаються відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечен­ня військовослужбовців та осіб начальницького, рядового скла­ду органів внутрішніх справ та деяких інших осіб". Якщо військовослужбовці офіцерського складу не набудуть права на пенсію відповідно до зазначеного спеціального закону, при при­значенні їм пенсій за Законом України "Про загальнообов'яз­кове державне пенсійне страхування" період військової служ­би зараховуватиметься до страхового стажу за умови надання Пенсійному фонду державних дотацій з відповідних бюджетів, які покриватимуть суми несплачених страхових внесків на державне пенсійне страхування за роки військової служби щодо цих осіб.

 

< Попередня   Наступна >