Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 3.1.2. Поняття, основні риси та види принципів права соціального забезпечення

3.1.2. Поняття, основні риси та види принципів права соціального забезпечення

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
170

3.1.2. Поняття, основні риси та види принципів права соціального забезпечення

Під принципами права соціального забезпечення слід розу­міти зумовлені природними правами людини основні положен­ня, які виступають орієнтирами у правовому регулюванні су­спільних відносин у сфері соціального забезпечення фізичних осіб та визначають суть, зміст і механізм функціонування цієї галузі права.

На думку Т.З. Гарасимова, до основних ознак принципів права соціального забезпечення належать такі: 1) принципи права є найбільш загальними, вихідними положеннями, ідея­ми, які мають фундаментальне значення в регулюванні соці­ально-забезпечувальних правовідносин; 2) вони визначають спрямованість, зміст інститутів права соціального забезпечен­ня; 3) принципи права, що переважають у певній державі, ви­ражають правові ідеї, які складають завдання інституту соці­ального забезпечення; 4) вони поширюються на всі правовідно­сини, що складають предмет відповідної галузі права; 5) прин­ципи права прямо або опосередковано відображені в нормах права.

Ознаки, що притаманні загальним принципам права (див. 3.1.1), властиві і принципам права соціального забезпечення, його підгалузям та правовим інститутам. До ознак принципів права соціального забезпечення можна також віднести: 1) взає­мозв'язок та взаємозумовленість принципів права соціального забезпечення з принципами соціального забезпечення; 2) прин­ципи права соціального забезпечення ґрунтуються на таких загальнолюдських цінностях та ідеалах, як добро, чуйність, гуманізм, справедливість; 3) основою для формування основ­них положень права соціального забезпечення служать соці­альні ризики; 4) залежність розвитку галузевих принципів від стану національної економіки.

Необхідно відрізняти принципи права соціального забезпе­чення від принципів правотворчості у сфері соціальног

о забез­печення. Правотворчість у сфері соціального забезпечення — це інтелектуальна діяльність спеціально уповноважених на це органів, що потребує особливих знань і вмінь, спрямована на розробку, прийняття нормативних актів, внесення до них змін та скасування. Принципи правотворчості — це основні засади здійснення правотворчої діяльності. Ними є: 1) дотримання процедури підготовки та прийняття нормативних актів (прин­цип законності); 2) принцип науковості (до правотворчості за­лучаються представники наукових установ і закладів); 3) прин­цип використання правового досвіду (вітчизняного та інозем­них держав); 4) принцип демократизму (проекти нормативних актів публікуються у пресі, обговорюють представники грома­дськості, зокрема, ветеранські організації, організації інвалідів тощо).

У літературі розкривається зміст принципів форми права (нормативно-правових актів). До них, зокрема, належать: 1) конкретність, ясність і чіткість формулювань; 2) логічність, стислість і відсутність суперечностей у викладі тексту; 3) про­стота і доступність правового акта для широких мас населен­ня; 4) поєднання стабільності та динамічності у правовому ре­гулюванні тощо.

В економічній літературі розглядаються принципи соціаль­ного забезпечення. Найчастіше називають такі: загальність; загальнодоступність; встановлення залежності розмірів і форм забезпечення від праці в минулому; велика різноманітність видів забезпечення і послуг, що надаються; демократичний характер організації та управління соціальним забезпеченням. Ці принципи є фундаментом для формулювання принципів права соціального забезпечення.

Право соціального забезпечення не має кодифікованого нор­мативного акта (кодексу), а отже, немає закріплених у законі принципів галузі права. Вчені наводять різні системи принципів права соціального забезпечення.

Так, Т.З. Гарасимів розрізняє принципи права соціального забезпечення і правові принципи права соціального забезпе­чення. До системи принципів права соціального забезпечен­ня, які визначають його сутність та закономірності розвитку (не закріплені у нормах права), належать: 1) усезагальність права на соціальне забезпечення як основного права людини; 2) визначення сфери суспільних відносин соціальним ризи­ком; 3) гарантії соціального забезпечення на рівні, не нижчо­му від прожиткового мінімуму в державі; 4) переважна роль централізованого правового регулювання. Систему правових принципів (закріплених у нормативних актах) складають: 1) дер­жавні гарантії права на соціальне забезпечення; 2) дифе­ренціація умов та обсягу соціального забезпечення в Украї­ні; 3) солідарна відповідальність суб'єктів права на соціаль­не забезпечення; 4) адресність соціального забезпечення в Україні.

Н.Б. Болотіна до загальних принципів цієї галузі права віднесла такі: всезагальність соціального забезпечення; рівність та заборона дискримінації; всесторонність; незменшуваність змісту й обсягу соціальних виплат і послуг при прийнятті но­вих законів; державна гарантованість; багатоканальність фінан­сового забезпечення; єдність та диференціація соціального за­безпечення; обґрунтованість соціальних нормативів; збережен­ня прав у галузі соціального забезпечення; захист законних сподівань, юридичної ясності, реальності прав, судового захи­сту права людини на соціальне забезпечення.

І.М. Сирота запропонував таку схему (систему) принципів правового регулювання соціального забезпечення: 1) соціальне забезпечення на умовах обов'язкового державного соціального страхування всіх громадян, які працюють; 2) різноманіття форм і видів соціального забезпечення застрахованих працівників (у всіх випадках втрати працездатності); 3) диференціація умов і норм соціального забезпечення залежно від характеру і три­валості трудової діяльності та розміру страхових внесків пра­цівників; 4) забезпечення пенсіями та допомогами на рівні про­житкового мінімуму; 5) здійснення соціального забезпечен­ня за рахунок коштів державних та недержавних страхових фондів; 6) здійснення соціального забезпечення органами державного управління; 7) охорона і захист прав і законних інтересів громадян на соціальне забезпечення.

До галузевих принципів права соціального забезпечення С.М. Синчук віднесла: 1) поширення права соціального забезпе­чення на всіх громадян незалежно від громадянства, форми та виду суспільно корисної діяльності; 2) здійснення забезпечення на рівні, не нижчому від встановлених у державі соціальних стан­дартів; 3) здійснення забезпечення в разі настання соціального ризику. Універсальність соціального забезпечення; 4) державна гарантованість права на соціальне забезпечення; 5) принцип справедливості та неупередженості; 6) принцип поєднання со­лідарної та індивідуальної відповідальності; 7) диференціація умов та обсягів соціального забезпечення; 8) принцип ефектив­ності. Адресний характер соціального забезпечення.

 

< Попередня   Наступна >