Головне меню

7. Ремонт приватизованого житла

Житлове право - Житлове право України: Навч. посіб.
89

7. Ремонт приватизованого житла

Відповідно до п. 4 ст. 2 Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”, компенсація за непроведений ремонт надається власниками державного житлового фонду за рахунок коштів, передбачених на його проведення, наймачам одноквартир­них будинків і квартир багатоквартирних будинків, якщо вони вия­вили бажання виконати ремонт власними силами або за власні кошти за наступною компенсацією.

Право на одержання компенсації за непроведений ремонт мають тільки наймачі, які виявили бажання приватизувати займане житло, де вони мешкають, у будинках, включених в установленому порядку до планів ремонту.

Розмір компенсації визначається затвердженим кошторисом на ремонт будинку в цінах, що діють на період виконання ремонту.

У багатоквартирних будинках ремонт власними силами найма­чів або за їхні кошти з виплатою належної компенсації може бути здійснений за згодою всіх наймачів будинку. Компенсація розподіля­ється за ремонт між наймачами пропорційно загальній площі квар­тир, які вони займають.

Якщо затвердженою проектно-кошторисною документацією передбачено ремонт окремих квартир багатоквартирного будинку, зго­да всіх наймачів на проведення ремонту власними силами або за власні кошти з наступною компенсацією не обов’язкова.

Компенсація сплачується наймачам квартир (будинків) після проведення ремонту та оформлення з участю представника власни­ка будинку відповідного акта, що засвідчує виконання всіх робіт в обсягах, визначених проектно-кошторисною документацією.

Порядок участі в організації та фінансуванні ремонту приватизованих жилих будинків їх колишніх власників

Відповідно до п. 7 ст. 10 Закону України “Про приватиза

цію державного житлового фонду” колишні власники багатоквартирних бу­динків (виконкоми-місцевих Рад, місцеві державні адміністрації у містах Києві та Севастополі, підприємства, організації, установи, в повному господарському віданні або оперативному управлінні яких вони перебували) зобов’язані брати участь у роботах, пов’язаних з ремонтом, потреба в якому виникла після приватизації квартир. Об­сяг цих робіт визначається кількістю приватизованих квартир бу­динку і строком його експлуатації від закінчення будівництва або реконструкції до проведення першого ремонту після приватизації.

Якщо в будинку приватизовано кілька квартир і їхні власники не виявили бажання створити товариство (об’єднання) власників квар­тир, то кожний власник квартири укладає з власником будинку до­говір про участь у витратах на утримання (обслуговування та ре­монт) будинку та прибудинкової території. Договором визначається розмір щомісячних внесків власником квартири на розрахунковий рахунок власника будинку на майбутні ремонти. За таких умов пер­ший після приватизації та наступні ремонти будинку здійснюються власником будинку незалежно від строку його експлуатації.

Якщо в будинку приватизовано частину квартир і їхні власники створили товариство (об’єднання) співвласників квартир, між това­риством (об'єднанням) і власником неприватизованих квартир (співвласником будинку) укладається угода про спільне володіння жилим будинком і пайову участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території. При цьому згідно з розміром частки во­лодіння будинком визначається уповноважений співвласник, на якого покладаються обов’язки замовника, пов’язані з утриманням і будинку та прибудинкової території. Угодою визначається розмір щорічних зборів коштів, що проводить товариство (об’єднання) співвласників квартир на майбутні ремонти будинків. Ці кошти на­копичуються на розрахунковому рахунку товариства (об’єднання).

Якщо в будинку приватизовано не всі квартири, при проведенні і першого після приватизації будинку ремонту колишній власник бу­динку (теперішній співвласник) зобов’язаний взяти участь у фінан­суванні вартості ремонту приватизованої квартири. Розмір частки і визначається виходячи з вартості ремонту приватизованої частини будинку. Вартість ремонту неприватизованої частини будинку фінансується його власником у повному обсязі.

Якщо у будинку приватизовані всі квартири, колишній його власник фінансує проведення тільки першого після приватизації ремонту.

Розмір щорічних внесків власників квартир на ремонт будинку встановлюється власником будинку, угодою співвласників будинку і не повинен бути меншим за розмір витрат на ремонт будинків, встановлений для державного житлового фонду.

Перший після приватизації ремонт будинку має носити ком­плексний характер, тобто має включати виконання необхідних ро­біт, пов’язаних з усуненням виявлених при обстеженні несправнос­тей і пошкоджень усіх елементів будинку.

До переліку робіт, що підлягають виконанню при проведенні першого ремонту, включаються роботи, спрямовані на підвищення рівня благоустрою будинку та прибудинкової території, встановлен­ня технічного обладнання, якого не вистачає, поліпшення експлу­атаційних показників будинку (заміна плоских суміщених покрівель на шатрові, утеплення окремих ділянок стін тощо).

До складу робіт, що виконуються при здійсненні першого ремон­ту, не включаються роботи, пов’язані з ремонтом квартир, виконан­ня яких входить в обов’язки власників і наймачів квартир.

Обстеження будинків, які потребують першого після приватиза­ції ремонту та складання проектно-кошторисної документації на йо­го проведення, покладається на відповідні проектні організації. В об­стеженні будинку зобов’язані брати участь представники власників, співвласників будинку та колишнього власника будинку.

При нестачі накопичених товариством (об’єднанням) співвлас­ників квартир коштів на виконання передбачених кошторисом робіт з урахуванням встановленої частки витрат колишнього власника будинку, власники квартир покривають вказану нестачу або перегля­дають та перезатверджують склад і обсяг робіт, пов’язаних з ремон­том будинку.

 

< Попередня   Наступна >