Головне меню
Головна Підручники Кримінально-процесуальне право Кримінально - процесуальне право ЛЕКЦІЯ 16 СТАДІЯ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ СУДДЕЮ // 1. ПОНЯТТЯ, ЗНАЧЕННЯ ТА ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ СТАДІЇ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ СУДДЕЮ

ЛЕКЦІЯ 16 СТАДІЯ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ СУДДЕЮ // 1. ПОНЯТТЯ, ЗНАЧЕННЯ ТА ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ СТАДІЇ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ СУДДЕЮ

Кримінально – процесуальне прав - Кримінально - процесуальне право
47

ЛЕКЦІЯ 16

СТАДІЯ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ СУДДЕЮ

1. ПОНЯТТЯ, ЗНАЧЕННЯ ТА ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ СТАДІЇ ПОПЕРЕДНЬОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ СУДДЕЮ

Попередній розгляд справи суддею — це стадія кримінального процесу, в якій суддя одноособово розглядає направлену прокурором кримінальну справу на предмет можливості призначення її до судового розгляду та вирішує питання щодо підготовки справи до судового розгляду.

Протягом тривалого часу в теорії кримінального процесу дискутували щодо змісту та назви цієї стадії. Термін, яким позначено цю стадію кримінального процесу нині, з'явився у вітчизняному законодавстві 21 червня 2001 р. з прийняттям "малої судової реформи".

Процесуальне значення стадії попереднього розгляду справи суддею полягає у такому.

Це є свого роду "процесуальний фільтр", що не допускає досудового розгляду кримінальні справи, які неповно розслідуваноабо в яких допущено істотні порушення закону. Роль цієї стадіїдуже схожа до стадії порушення кримінальної справи. Остання є"фільтром" на вході у досудове провадження, а стадія попередньогорозгляду справи — на вході в судове. Саме їх не може оминути жоднакримінальна справа, яку розглядають у суді по суті.

У ній визначають межі майбутнього судового розгляду. Розглядсправи в суді першої інстанції може відбуватися тільки за тимобвинуваченням, що його було сформульовано на досудовомуслідстві.

Попередній розгляд справи суддею забезпечує підготовку всіхнеобхідних умов для правильної організації та успішного проведення судового засідання.

У цій стадії з'являється новий учасник кримінального процесу — підсудний. В разі призначення справи до судового розгляду обвинувач

ений "трансформується" в підсудного.

Провадження в стадії попереднього розгляду справи суддею здійснюється на підставі таких загальних положень:

Судді заборонено вирішувати наперед питання про винуватістьобвинуваченого (підсудного).

Під час попереднього розгляду справи не можуть бути присутніособи, які не є учасниками процесу (свідки, експерти тощо).

ВИСНОВКИ З ПИТАННЯ 1:

Стадія попереднього розгляду справи суддею є обов'язковою увсіх кримінальних справах, що розглядаються в суді по суті.

Провадження в стадії попереднього розгляду справи здійснюєодноособово суддя.

У цій стадії судді заборонено вирішувати наперед питанняпро винуватість особи.

 

< Попередня   Наступна >