Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 3.2.2. Порядок прийняття органами прокуратури рішень про видачу України осіб для кримінального переслідування або виконання вироку.

3.2.2. Порядок прийняття органами прокуратури рішень про видачу України осіб для кримінального переслідування або виконання вироку.

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
272

3.2.2. Порядок прийняття органами прокуратури рішень про видачу України осіб для кримінального переслідування або виконання вироку.

У п.3 ст.1 Закону України від 16 січня 1998 р. "Про ратифікацію Європейської конвенції про видачу правопорушників, 1957 рік, Додаткового протоколу 1975 року та Другого додаткового протоколу 1978 року до Конвенції" Україна визначила, що на Генеральну прокуратуру України покладаються повноваження про видачу осіб щодо запитів органів досудового слідства іноземних держав. Згідно ст.80 Конвенції СНД про правову до­по­мо­гу та пра­вові від­но­си­ни у ци­віль­них, сі­мей­них та криміналь­них спра­вах, 1993 р. відносини з питань видачі Україною осіб, які знаходяться на території інших держав СНД здійснюються Генеральними прокурорами (прокуро­рами) країн - учасниць.

При виникненні необхідності та наявності підстав для видачі Україні особи, яка заходіться на території іншої держави, а також у разі затримання іноземними установами особи, яка розшукується Україною, відповідні прокурори повинні направляти всі матеріали в управління міжнародних зв’язків Генеральної прокуратури України для виріше­ння питання про видачу особи.

Клопотання про видачу осіб повинні містити: назву органу, що розслідує справу, та закордонної установи, до якої звернено запит; посилання на чинну угоду між країнами про надання правової допомоги; найменування справи, по якій запитується правова допомога; опис подій та їх юридична кваліфікація; прізвище, ім'я, по батькові розшукуваної особи, повна дата і місце її наро­дження, місце проживання або місцеперебування за кордоном та інші відомості про неї, а у разі можливості також фотографію або інше зображення особи, опис зовнішності й інші матеріали, що дозволяють її ідентифікувати.

До клопотання долучаються такі документи: копія постанови про притягнен

ня цієї особи як обвинуваченого; копія постанови про розшук особи; копія постанови судді про затримання розшукуваної особи або обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, чи копія вироку з підтвердженням про набуття ним законної сили; довідка про докази, якими підтверджується вина розшукуваної особи у вчиненні злочину, а також висновок компетентних органів України про громадянство розшукуваної особи та деякі інші документи.

При надходженні від компетентних органів іноземної держави згоди на видачу розшукуваної особи Генеральна прокуратура України направляє дору­чення Міністерству внутрішніх справ України та Державному департаменту України з питань виконання покарань щодо організації прийому цієї особи та етапування її до місця проведення розслідування у справі.

Після закінчення провадження у справі стосовно виданої особи до Гене­ральної прокуратури України надсилається засвідчена копія процесуального рішення для подальшого інформування відповідного іноземного органу.

 

< Попередня   Наступна >