Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 3.2. Процесуальні форми міжнародного співробітництва. // 3.2.1. Під процесуальною формою міжнародного співробітництва слід розуміти конкретні процесуальні дії надання правової допомоги у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

3.2. Процесуальні форми міжнародного співробітництва. // 3.2.1. Під процесуальною формою міжнародного співробітництва слід розуміти конкретні процесуальні дії надання правової допомоги у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
129

3.2. Процесуальні форми міжнародного співробітництва.

3.2.1. Під процесуальною формою міжнародного співробітництва слід розуміти конкретні процесуальні дії надання правової допомоги у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

До основних процесуальних форм міжнародного співробітництв слід віднести наступні:

- отримання свідчень і заяв;

- сприяння і надання допомоги в розслідуванні злочинів;

- видача осіб, що скоїли злочин;

- тимчасова видача осіб, що знаходяться під вартою для отримання від них свідчень;

- вручення документів, пов’язаних з судочинством у цивільних, сімейних і кримінальних справ;

- проведення оглядів, обшуків, експертиз тощо;

- надання речових доказів, документів, інформації;

- встановлення місця знаходження осіб;

- забезпечення відшкодування шкоди, заподіянню правопорушенням, та деякі інші форми.

Звернення про правову допомогу, надсилаються до Генера­льної прокуратури України через прокуратуру області (прирівняну до неї про­куратуру) з супровідним листом керівництва відповідної прокуратури, в якому обґрунтовується необхідність отримання правової допомоги від компетентних органів іноземної держави. У деяких випадках, міжнародно-правові акти передбачають можливість направлення звернення про правову допомогу іншім державам безпосе­редньо прокурорами обласного та районного рівнів.

Генеральна прокуратура України після вивчення та перевірки документів, у разі належного їх оформлення, готує і відповідно до порядку, встановленого міжнародним договоро

м України, надсилає до компетентного органу іноземної держави запит про надання правової допомоги за підписом Генерального прокурора України або начальника управління міжнародних зв’язків Генеральної прокуратури України.

Звернення про правову допомогу у кримінальних справах та додані до них документи складаються державною мовою України і повинні бути засвідчені підписом компетентної посадової осо­би та скріплені гербовою печаткою органу, який видав ці документи з обов'язковим дорученням належним чи­ном завіреного перекладу мовою запитуваної сторони або передбаченою дого­вором.

В су­час­них умо­вах з-по­між зав­дань, на ви­ко­нан­ня яких спря­мо­ва­на діяль­ність органів прокурату­ри України, важливим є ви­рі­шення пи­тань у га­лу­зі прокурорсь­ко-слід­чої діяль­нос­ті, що вип­ли­ва­ють із загальновизнаних норм між­на­род­ного пра­ва та укла­де­них Ук­ра­ї­ною міждер­жав­них до­го­во­рів. Закон Ук­ра­ї­ни “Про про­ку­ра­ту­ру” виз­на­чає, що саме Ге­не­раль­ний прокурор Ук­ра­ї­ни від­по­від­но до між­дер­жав­них угод у галу­зі на­дан­ня право­вої до­по­мо­ги з кримінальних справ ви­рішує пи­тан­ня про по­ру­шен­ня криміналь­них справ і роз­с­лі­ду­ван­ня зло­чи­нів, про­ве­ден­ня діз­нан­ня, ви­да­чу злочин­ців або осіб, які пі­доз­рю­ють­ся у вчи­нен­ні злочинів, нап­рав­лен­ня повідомлень про наслід­ки кри­мі­наль­но­го переслідуван­ня. Прокуратура здійснює нагляд за законністю виконання доручень про проведення розшуку, слідчих дій, особливо тих, проведення яких здійснюється за санкцією прокурора, а також затримання і взяття під варту особи, видача якої потребується, звільнення особи з під варти, якщо вимога про видачу не отримана впродовж строку, передбаченого законодавством України для затримання особи. Генеральна прокуратура України вирішує питання про відстрочку видачі особи, якщо вона притягнуто до кримінальної відповідальності або засуджено за інший злочин, до припинення кримінального переслідування або до звільнення її від покарання. Органи прокуратури також виконують до­ручення компетентних органів країн, з якими Україна має договірні відносини, здійснюють кримінальне переслідування власних громадян, яки скоїли злочини на території інших держав.

Чин­ний КПК Укра­ї­ни містіть тільки загальну норму, яка вказує, що порядок зносин судів, прокурорів, слідчих і органів дізнання з відповідними установами іноземних держав, а також порядок виконання взаємних доручень визначається законодавством України і міжнародними договорами України. Тому, процесуальні питання міжнародного співробітництва врегульовано у ратифікованих Україною Європейських конвенціях та Конвенціях країн СНД.

 

< Попередня   Наступна >