Головне меню
Головна Підручники Прокуратура ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ Г. ПРАВОВІ АКТИ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ОРГАНАМИ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Г. ПРАВОВІ АКТИ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ОРГАНАМИ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Прокуратура - ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ
163

Г. ПРАВОВІ АКТИ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ОРГАНАМИ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Правові акти прокурорського нагляду за ви­конанням законів органами дізнання та досу-дового слідства є, як вже зазначалось, перед­бачені кримінально-процесуальним законом від­повідні рішення прокурора. Кожен правовий акт прокурорського нагляду має відповідну форму, породжує певні юридичні наслідки і фіксує реалізацію прокурором конкретного повноваження. Це повноваження має за мету або від­новлення порушеного права, або надання юридичної сили конкрет­ному рішенню органу дізнання чи слідчого у випадках, передбачених законом, або припинення й попередження можливих у майбутньому порушень у діяльності піднаглядних органів.

Акти прокурорського нагляду можуть виступати у формі поста­нови, письмової вимоги, письмової вказівки, санкції (відмови в санк­ції), письмової згоди з постановою органу дізнання чи слідчого (від­мови дати таку згоду), у вигляді відповідної резолюції, подання.

Постанови прокурора виступають правовими засобами на­гляду, які скасовують постанови органу дізнання або слідчого про відмову у порушенні кримінальної справи; постанови про скерування заяви (повідомлення) про злочин або матеріалів кримінальної спра­ви за належністю чи підслідністю; постанови про об'єднання кри­мінальних справ, виділення кримінальної справи; накладення ареш­ту на майно; обрання, зміну, скасування запобіжного заходу; по­станови про притягнення як обвинуваченого; визнання потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем; про допуск захисника до участі у справі; про зупинення провадження у справі; про за­криття кримінальної справи тощо.

Постанова прокурора може бути актом, який не лише скасовує визнане незаконним рішення органу дізнання або слідчого, а й таки(А, що містить відповідну вказівку цим суб'єктам кримінального процесу. Т

ак прокурор, скасовуючи постанову про зупинення розслідування або закриття кримінальної справи, має право одночасно прийняти рішення про передачу справи у провадження іншого слідчого. Скасувавши по­станову про відмову в порушенні кримінальної справи, прокурор по­рушує її. Скасувавши постанову про порушення кримінальної справи, прокурор може відмовити у такому порушенні або закрити справу.

Постанови прокурора можуть бути й іншого характеру, тобто такі, що не скасовують ті чи інші незаконні, як на його думку, по­станови слідчого чи органу дізнання, а містять рішення щодо за­стосування, зміни, скасування запобіжного заходу, про усунення слід­чого (особи, яка здійснює дізнання) від подальшого провадження досудового розслідування та щодо інших питань, якщо таким спо­собом прокурору необхідно забезпечити додержання закону.

Незалежно від підстав для складання прокурором певного виду наглядової постанови, цей процесуальний акт має притаманні йому реквізити. Кожна постанова має вступну, описову (мотивуючу) та резолютивну частини. У вступі зазначаються місце і час складання, посада, класний чин (військове звання військового прокурора). В описовій частині фіксується, на яких підставах і яка кримінальна справа (її номер та інші дані) перевірена прокурором, характер ви­явлених порушень, ким вони допущені. У резолютивній - форму­люється рішення прокурора.

Інші акти прокурорського нагляду містять, за загальним прави­лом, лише вказівки на характер рішення, прийнятого прокурором. Письмові вказівки у кримінальній справі можуть встановлювати обов'язок слідчого (органу дізнання) - здійснити конкретні слідчі дії у певний строк; висунути обвинувачення; змінити кваліфікацію зло­чину, який інкримінується обвинуваченому; відправити доручення щодо виконання окремих слідчих дій в іншому районі тощо.

Коли є відмова у дачі санкції на окремі слідчі чи процесуальні дії та рішення, прокурор має право вказати на потребу у такій від­мові або на вжиття інших дій чи процесуальних заходів тощо.

Письмові вимоги містять найменування документів криміналь­ної справи, на які прокурор робить запит для вивчення.

Подання містять вказівки на характер встановленого прокуро­ром порушення закону, допущеного слідчим (органом дізнання) і вимоги прокурора щодо вжиття відповідних заходів за цими фактами, вирішення питання про відповідальність винних та повідомити про результати розгляду подання в установлений законом термін.

 

< Попередня   Наступна >