Головне меню
Головна Підручники Прокуратура ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ Ґ. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНІВ ОРГАНАМИ ДІЗНАННЯ ТА ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Ґ. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНІВ ОРГАНАМИ ДІЗНАННЯ ТА ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Прокуратура - ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ
220

Ґ. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНІВ ОРГАНАМИ ДІЗНАННЯ ТА ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Наказом Генерального прокурора Укра­їни № 4 від 4 жовтня 1998 року "Про орга­нізацію прокурорського нагляду за додержан­ням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство" визначені основні моменти, щодо організації прокурорського нагляду за виконанням законів органами досудового розслідування. Наказ зобо­в'язує прокурорів усіх рівнів забезпечувати єдиний підхід до організації наглядової діяльності за названими органами та посадовими особами незалежно від їх відомчого підпорядкування; у всіх випадках виявлення порушень реагувати щодо них на всіх етапах кримінального судо­чинства, починаючи з моменту отримання заяви, повідомлення про злочин, і завершуючи прийняттям прокурором кінцевого рішення (за­твердження обвинувального висновку, скерування справи до суду для застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, перевірки законності рішення про закриття, а також відмови у пору­шенні кримінальної справи).

З цих вказівок Генерального прокурора випливає, що прокурор­ський нагляд за виконанням законів органами дізнання та досудо­вого слідства здійснюється всіма територіальними і спеціалізованими прокурорами усіх ланок системи прокуратури України. Він пови­нен охоплювати діяльність піднаглядних органів від її початку і до завершення у кожній кримінальній справі.

У прокуратурах низової ланки зі значним обсягом роботи нагляд за дізнанням і досудовим слідством входить, за загальним правилом, до функціональних обов'язків заступника прокурора та одного чи декількох помічників прокурора. Однак за будь-якого розподілу функціональних обов'язків між прокурором та його заступником (заступ­никами) тільки прокурор може вирішувати такі питання, як санк­ціонування проведення окремих

слідчих дій, продовження строку розслідування до трьох місяців тощо.

Помічники прокурора перевіряють матеріали, за якими від­мовлено в порушенні кримінальної справи, кримінальні справи. У межах своєї компетенції дають вказівки щодо виконання слід­чих та розшукових дій та інших питань дізнання або слідства; складають для прокурора (заступника) довідки про результати вивчення перевірочних матеріалів справ; беруть пояснення в осіб, які проводять дізнання, і слідчих за фактами допущених ними порушень закону, від учасників кримінальної справи у зв'яз­ку з поданою скаргою; готують постанови про скасування не­законних і необґрунтованих рішень органів дізнання та слідчого; складають проекти прокурорських подань тощо.

У прокуратурах обласного рівня та прирівняних до них територі­альних та спеціалізованих прокуратурах діють відповідні управління (відділи) нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудо­вого слідства, які очолюються заступниками прокурора. Безпосеред­ньо нагляд у прокуратурах цього рівня здійснюється самим обласними та прирівняними до них прокурорами, відповідними їх заступниками (вони ж начальники вищеназваних управлінь-відділів), іншими керів­никами цих підрозділів, старшими прокурорами і прокурорами тощо.

Об'єктами нагляду на цьому рівні виступають слідчі підрозділи органів внутрішніх справ та податкової міліції Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, СБУ. Прокурор, заступник прокурора області та прирівняні до них керівники спеціалізованих прокуратур наглядають за виконанням законів підлеглими слідчими, Що входять до штату слідчого управління (відділу) прокуратури.

Нагляд здійснюється також за процесуальною діяльністю від­повідного рівня органами дізнання.

Безпосереднього нагляду за виконанням законів органами ді­знання і досудового слідства районного рівня прокурори областей та прирівняні до них не здійснюють. Це обов'язок вже згадуваних районних та інших прирівняних до низових територіальних та спе­ціалізованих прокурорів. Винятки утворюють наглядові повноважен­ня щодо продовження строків розслідування понад три місяці, ви­рішення незгоди слідчих з вказівками наглядаючих прокурорів (в межах компетенції, регламентованій у ст. 114 КПК). Якщо надані слідчим письмові заперечення (разом з кримінальною справою) прокурор обласного рівня або його заступник визнають обґрунто­ваними, вони скасовують письмові вказівки нижчестоячого проку­рора. Коли ж вони погодяться з вказівками - вищестоячий прокурор доручає досудове слідство у цій справі іншому слідчому.

У Генеральній прокуратурі України суб'єктами нагляду за ви­конанням законів органами дізнання та досудового слідства висту­пають Генеральний прокурор України, та ряд його заступників (вони ж - начальник Головного управління нагляду за законністю оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слід­ства; начальник управління розслідування особливо важливих справ; начальник управління військових прокуратур), начальники структурних підрозділів вищеназваних управлінь, їх заступники, старші прокурори і прокурори, до посадових повноважень яких входить здійснення нагляду за законністю дізнання та досудового слідства, в центральних апаратах МВС, СБУ, податкової міліції, Державної митної служби та Прикордонної охорони.

 

< Попередня   Наступна >