Головне меню
Головна Підручники Прокуратура ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ Д. ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНУ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ТА РОЗГЛЯД ЗАЯВ І ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО ЗЛОЧИНИ

Д. ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНУ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ТА РОЗГЛЯД ЗАЯВ І ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО ЗЛОЧИНИ

Прокуратура - ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД В УКРАЇНІ
221

Д. ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНУ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ТА РОЗГЛЯД ЗАЯВ І ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО ЗЛОЧИНИ

Генеральний прокурор України вимагає під­вищити дієвість прокурорського нагляду за законністю розгляду заяв і повідомлень про вчинені злочини, своєчасним порушенням кри­мінальних справ; гостро і принципово вирішувати питання про відповідальність посадових осіб, що допустили порушення законності, приховали злочини від обліку; домагатися фактичного усунення по­рушень, їх попередження.

Прокурорський нагляд за виконанням законів про прийом, ре­єстрацію, облік і вирішення заяв і повідомлень про злочини є час­тиною нагляду за виконанням законів органами дізнання та досу­дового слідства. Суть його полягає в тому, що Генеральний проку­рор України і підлеглі йому прокурори, здійснюючи нагляд, виявляють порушення закону, причини й умови, що цьому сприяли, забезпе­чуючи виконання загальних завдань прокуратури і завдань нагляду за виконанням законів органами дізнання і досудового слідства.

Прокурору потрібно перевірити, чи повністю були зареєстровані сигнали про вчинені злочини з тим, щоби жоден злочин не зали­шився нерозкритим і жодна особа, що вчинила злочин, не залиши­лась непокараною згідно з законом. Такого висновку можна дійти, коли буде з'ясовано наступне:

1. Чи повністю були зареєстровані заяви і повідомлення про під-готовлювані і вчинені злочини?

2. Чи дотримувались строки реєстрації та вирішення заяв і пові­домлень про злочини?

3. Чи проводилась перевірка заяв і повідомлень про злочини шля­хом витребування необхідних матеріалів і отримання пояснень, без провадження слідчих дій?

4. Прийняті за заявами і повідомленнями про злочини рішення були законними і обґрунтованими і ч

и про них повідомлялись особи, установи, від яких надійшла заява чи повідомлення, а також, чи роз'яснювалось їм право на оскарження прийнятого рішення?

5. Чи вживалися заходи для усунення порушень закону, причин і умов, що їм сприяли, а винні в порушеннях закону посадові особи органу дізнання або слідства притягались до встановленої за­коном відповідальності?

6. Чи забезпечувались права і законні інтереси учасників процесу?

Здійснюючи нагляд за законністю вирішення заяв і повідомлень про злочини, прокурор повинен керуватись відповідними статтями КПК, а також відомчими нормативними актами.

Одним із наслідків прийняття заяви чи повідомлення про зло­чин може бути порушення кримінальної справи. У зміст нагляду за законністю порушення кримінальної справи входить перевірка вимог закону про обов'язок слідчого, органу дізнання прийняти заяву, повідомлення про вчинений злочин, злочин, що готується, чи вчиняється, їх своєчасну реєстрацію, облік і вирішення. За за­гальним правилом, на заяву чи повідомлення, що надійшли, по­винно бути прийняте передбачене законом рішення в строк не більше 3-х днів з дня їх отримання, а у виняткових випадках - не більше 10-ти днів з метою своєчасного виявлення порушень за­конів у процесі вирішення заяв і повідомлень про злочини. Вра­ховуючи таку правову регламентацію цієї діяльності, вважається доцільним проводити її періодичні перевірки, зокрема, в органах внутрішніх справ - не рідше одного разу на десять діб. У кожному разі, у випадку надходження до прокуратури скарг про неправиль­не чи несвоєчасне вирішення конкретним органом дізнання чи слідчим заяв і повідомлень про злочини - перевірку таких скарг потрібно проводити протягом трьох діб, після чого повідомити заявника про прийняте прокурором рішення.

Прокурор перевіряє, чи дійсно вимагалась перевірка заяв і по­відомлень про злочини, і якщо так, то чи проводилась ця перевірка шляхом витребування необхідних матеріалів, отримання пояснень, чи з порушенням вимог закону відповідними органами проводились слідчі дії (огляд місця події). На вказані обставини доречно звернути увагу тому, що найчастіше в процесі таких перевірок порушуються саме вимоги закону про недопустимість проведення слідчих дій до порушення кримінальної справи. Із вказаних правил закон встанов­лює лише такі винятки - провадження огляду місця події та арешт на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв'язку з метою за­побігти злочину. На практиці ж виконуються й інші слідчі дії, зокрема затримання й допит підозрюваного, його особистий обшук і освідування, обшук, призначення й проведення судових експертиз, опис майна тощо. Звичайно можна дискутувати про потребу законодав­чого розширення переліку слідчих дій, які можна було б проводити до порушення кримінальних справ, але на разі діє формальна зако­нодавча вимога, яка забороняє на цьому етапі провадження вико­нувати такі дії, окрім, звичайно, огляду місця події.

Відповідно до закону за заявою чи повідомленням, що надійшло, окрім порушення кримінальної справи, ще може бути прийнято одне з таких рішень: 1) про відмову в порушенні кримінальної справи; 2) про передачу заяви чи повідомлення за належністю.

Прийняття рішення у вигляді порушення кримінальної справи можливе за умови точного виконання вимог закону, що встановлю­ють приводи й підстави для такого рішення, а також відтворюють і визначають обставини, що виключають провадження у справі.

Підставами до порушення кримінальної справи є джерела, з яких орган дізнання, слідчий прокурор, суд чи суддя отримують дані про вчинені чи підготовлювані злочини:

1) заяви і скарги;

2) повідомлення представників, юридичних і посадових осіб;

3) статті, замітки і листи та інші повідомлення в пресі;

4) явка з повинною;

5) безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором чи судом ознак злочину.

Усі перераховані приводи, крім безпосереднього виявлення оз­нак злочину, за суттю охоплюються терміном "заяви і повідомлення". До заяв про злочин відноситься і скарга потерпілого, хоча вона пря­мо і не названа в законі. Необхідність перевірки законності скарги як приводу до порушення кримінальної справи має важливе практичне значення у справах так званого приватного обвинувачення, що пору­шуються не інакше як за скаргою потерпілого. Такі кримінальні спра­ви органи дізнання та досудового слідства самі порушувати не ма­ють права, а зобов'язані скарги потерпілого направити за підсуд­ністю, вживши попередньо заходів до її перевірки. У такій скарзі по­винно бути чітко виражене волевиявлення потерпілого про притяг­нення винного до кримінальної відповідальності. Не може розгля­датись як скарга пояснення з викладенням фактичних обставин спра­ви, дане за вимогою посадової особи відповідним правоохоронним органам.

Закон регламентує вимоги, які висуваються до заяв і повідом­лень про злочини. Усні заяви заносяться в протокол, який підпи­сується заявником і посадовою особою органу дізнання, слідчим прокурором чи суддею, які прийняли заяву. Повідомлення юридичних осіб різних форм власності (їх представників) і посадових осіб по­винні бути зроблені у письмовій формі. На відміну від громадян вони (посадові особи) не попереджаються про кримінальну відповідаль­ність за завідомо неправдивий донос, оскільки посадова особа, що надіслала завідомо неправдиве повідомлення, несе кримінальну відповідальність за однією із статей КК про злочини у сфері служ­бової діяльності.

Під достатніми даними для порушення кримінальної справи слід розуміти такі дані, які вказують на ознаки злочину.

Підставами для порушення кримінальної справи можуть бути взяті дані із змісту самої заяви чи повідомлення, які не вимагають прове­дення перевірки для прийняття відповідних рішень. Коли ж за заявою не можливо визначити достатність даних для порушення кримінальної справи, прокурор повинен врахувати, що згідно з законом до них від­носять обставини, перераховані у ст. 64 КПК України.

Ряд норм КК встановлюють можливість притягнення до кримі­нальної відповідальності осіб тільки в тих випадках, якщо до них рані­ше застосовувались заходи адміністративного впливу чи були спе­ціальні попередження.

Одночасно з порушенням кримінальної справи повинні бути вжиті заходи для попередження чи припинення злочину, а також для закріплення слідів злочину.

Визнавши, що кримінальна справа порушена без законних при­водів і достатніх підстав або за наявності обставин, які виключають провадження у справі, прокурор своєю постановою відміняє неза­конне рішення слідчого чи органу дізнання, відмовляє в порушенні кримінальної справи чи закриває кримінальну справу, якщо у ній були проведені слідчі дії.

Перевіряючи законність та обґрунтованість прийняття слідчим рі­шення про відмову в порушенні кримінальної справи, прокурор з'ясовує:

- чи дотримано письмової форми повідомлень юридичних і по­садових осіб;

- чи правильно занесено зміст заяв громадян в протокол;

- чи були зроблені роз'яснення заявникові положення закону про відповідальність за завідомо неправдивий донос;

- чи дотримані строки перевірки інформації;

- чи не проводились в ході перевірки, як вже зазначалось, слідчі дії;

- чи повідомлено про результати перевірки і прийняте рішення зацікавленим особам.

Особливу увагу потрібно приділяти повноті перевірки і закон­ності прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної спра­ви. Підставами відмови слугують обставини, що виключають про­вадження у справі (ст.6 КПК України).

Перевіряючи постанову слідчого чи органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи, прокурор зобов'язаний звернути увагу не тільки на обґрунтованість цієї відмови за суттю, але й на відповідність формулювання наведеної в постанові підстави для відмови в порушенні справи нормам матеріального і процесуаль­ного права, а також на відповідність цього формулювання обста­винам, викладеним в матеріалах.

Перевіряючи законність прийнятого рішення про передачу зая­ви чи повідомлення за належністю (тобто за підслідністю чи підсудністю), прокурор повинен виходити з вимог закону про те, що орган дізнання має право порушити справу про будь-який злочин, що охоп­люється компетенцією, відповідно до вимог статті 101 КПК України, крім справ приватного обвинувачення.

За наявності ознак злочину, щодо якого провадження досудо­вого слідства обов'язкове, орган дізнання порушує в межах своєї компетенції кримінальну справу і проводить невідкладні слідчі дії для виявлення і закріплення слідів злочину: огляд, обшук, виїмку, осві-дування, затримання й допит підозрюваних, допит потерпілих та свідків тощо. Тому не буде порушенням, якщо орган дізнання після порушення кримінальної справи про злочин, не підслідний саме йо­му, виконає всі перераховані слідчі дії і потім, коли остаточно вста­новить приналежність, передасть справу за підслідністю. Головне додержання у цій діяльності вимог закону щодо строків дізнання і виконання загальних завдань кримінального судочинства.

Заява (повідомлення) про злочин чи інша інформація, отримана працівником органу дізнання чи досудового слідства поза службовим приміщенням, після вжиття необхідних заходів до попередження чи зупинення злочину, негайно передається в чергову частину чи прий­мальну (наприклад у прокуратурах) для реєстрації. Про зареєстро­вані злочини, повідомлення про злочини і вжиття щодо них невід­кладних заходів черговий працівник органу дізнання чи слідчий до­повідає начальнику органу дізнання чи прокурору або особам, які їх замінюють, які за кожним випадком повідомлення про злочин дають письмову вказівку про розгляд їх, згідно із законом. Щодо іншої інфор­мації (телефонні, телеграфні повідомлення, анонімні листи тощо), зареєстровані в спеціальному журналі, черговий негайно вживає заходів для її перевірки. Якщо в ході перевірки інформації буде ви­явлений і встановлений заявник і він подасть письмову заяву чи його усне повідомлення буде оформлено у передбаченому законом по­рядку (складено протокол у порядку, передбаченому ст.95 КПК), то така інформація про злочин реєструється в книзі заяв і повідомлень про злочини. Про кількість, характер інформації, що надійшла, і вжиті заходи черговий в органах МВС, СБУ та податкової міліції кожної доби доповідає начальнику цього правоохоронного органу. Якщо під час перевірки заяви (повідомлення) чи іншої інформації буде вста­новлено факт адміністративного проступку, відповідно до закону бу­дуть вживатися до порушника заходи адміністративного впливу або матеріали направлятимуться з цією метою у відповідні державні органи. В результаті, щодо кожної заяви, повідомлення про злочин в облікових документах відповідного правоохоронного органу повинні бути зроблені записи, як мінімум у двох журналах.

Відтворюючи характер прийнятого рішення щодо заяви, поса­дова особа або черговий у відповідному правоохоронному органі зобов'язані зробити не пізніше ніж через 10 днів відмітку у відпо­відному журналі про порушення кримінальної справи, про відмову в її порушенні чи в направленні заяв і повідомлень за приналеж­ністю.

Відтворення результатів наглядової діяльності прокурора щодо усунення виявлених порушень під час прийому, реєстрації, обліку і вирішення заяв та повідомлень про злочини передбачено у відпо­відних розділах встановленої статистичної звітності про результати слідства й роботи прокурора. Злочин повинен вважатися постав­леним на облік тільки після реєстрації його у відповідному органі МВС, СБУ, податкової міліції, прокуратури.

Виходячи із прокурорських повноважень, загальних завдань що­до нагляду за виконанням законів органами дізнання і досудового слідства і, беручи до уваги специфіку конкретних завдань щодо ви­явлення порушень закону у процесі прийому, реєстрації та вирі­шення заяв і повідомлень про злочини, прокурор проводить пере­вірку вимог закону:

- про прийом заяв і повідомлень про злочини всіма посадовими особами піднаглядних підрозділів органів внутрішніх справ, служ­би безпеки та податкової міліції;

- про своєчасну, повну і правильну реєстрацію заяв і повідом­лень про злочини у відповідних структурах названих право­охоронних органів;

- про порядок і способи отримання цими органами матеріалів для вирішення заяв і повідомлень про злочини, а також за­конність і обґрунтованість прийнятих рішень.

Безпосередній перевірці повинна передувати її підготовка.

- планування, підбір і детальне вивчення законів та інших нор­мативних актів, що відносяться до предмета перевірки,

- використання узагальнень, даних обліку і звітності;

- аналіз скарг на несвоєчасне і неправильне вирішення заяв і повідомлень про злочини;

- підбір в прокуратурі даних про направлення до відповідного піднаглядного правоохоронного органу (наприклад, в органи внутрішніх справ) повідомлень про злочини торговельними і лікувальними закладами тощо;

- ознайомлення з методичними посібниками та іншою літера­турою,

- визначення типових порушень законів;

- направлення запитів у різні установи про наявність у них да­них про злочини,

- підготовка списку облікової документації для відповідного ор­гану дізнання чи досудового слідства.

Прокурор повинен чітко визначитись, що він буде перевіряти і які у цьому процесі способи він може використати.

Виявити порушення вимог закону про своєчасну, повну і пра­вильну реєстрацію заяв і повідомлень про злочини прокурор може такими способами:

1) перевіркою матеріалів, за якими прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи;

2) вивченням кримінальних справ чи тих заяв і повідомлень, у яких вказано про вчинення конкретного злочину;

3) отриманням пояснень від відповідних осіб;

4) витребуванням документів з установ і організацій, фігурантів у заяві та повідомленні про злочин тощо;

5) заслуховуванням доповідей чи звітів слідчих і осіб, що проводять дізнання;

6) вивченням розгляду або безпосереднім розглядом скарг грома­дян на дії відповідних осіб правоохоронного органу;

7) дачею доручення вищестоячим органам чи посадовим особам щодо проведення перевірок діяльності нижчестоячих підрозділів з питань прийому, реєстрації, обліку та вирішення заяв і повідом­лень про злочини;

8) узагальненням різних видів практики.

Варто зазначити, що виявлення порушень закону у вказаному напрямі діяльності органів дізнання та досудового слідства мож­ливе і в ході безпосередньої участі прокурора в розслідуванні зло­чинів чи в процесі підтримання державного обвинувачення в суді. Повертаючись до названих способів перевірки виконання зако­нів, конкретизуємо деякі їх моменти:

1. У ході вивчення заяв і повідомлень про злочини прокурор повинен з'ясувати, чи є на заяві штамп реєстрації документа, що надійшов, і запис реєстрації заяви в книзі обліку заяв і повідомлень про злочини; чи дотримуються встановлені строки перевірочних дій і видаються заявникам відповідні документи про прийом заяв. Прокурор також повинен перевірити, чи передаються оперативними працівниками заяви і повідомлення про злочини в чергові частини для їх своєчасної реєстрації.

Вивчаючи матеріали, за якими прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи, прокурор повинен перевірити не тільки законність і обґрунтованість прийнятого рішення, але й з'ясувати, чи своєчасно були прийняті, зареєстровані і обліковані заяви і повідомлення про вчинювані і підготовлювані злочини, чи дотриманий процесуальний порядок перевірки отриманої інфор­мації, чи не порушені права зацікавлених осіб. 3. Вивчаючи матеріали кримінальної справи, прокурор з'ясовує, коли було подано і зареєстровано заяву, в який строк і які конкретно перевірочні дії проводились; через який проміжок часу після подачі заяви чи повідомлення порушено кримінальну справу.

Прокурорська практика засвідчує, що трапляються непоодинокі випадки, коли за окремими заявами з ознаками очевидних злочинів, у випадках яких законом передбачені заходи щодо зміцнення доказів, попередження злочинів, збереження слідів злочину, ці дії своєчасно не проводяться, і кримінальні справи за такими заявами чи пові­домленнями тривалий час не порушуються.

Виявити порушення закону, зрештою, прокурор може в резуль­таті порівняння отриманої з підприємств і організацій інформації про вчинені там за певний період злочини із записами про ці факти в обліковій інформації міліції. Адже, непоодинокі випадки, коли заяви і повідомлення навмисно не реєструються, тривалий час щодо них передбачені законом перевірочні дії не проводяться. Коли ж над­ходять повторні заяви за цими ж фактами, перевірка проводиться поверхнево та формально і закономірно завершується прийняттям рішення про відмову в порушенні кримінальної справи.

В окремих випадках в кінці місяця, кварталу, півріччя заяви і повідомлення про злочини необгрунтовано скеровуються в інший орган, а потім через деякий час вони повертаються, але включа­ються в статистичну звітність в наступний звітний період.

Іншим напрямом нагляду прокурора за дотриманням закону під час прийому, реєстрації, обліку та вирішення заяв і повідомлень про злочини (окрім описаного вище способу порівняльного аналізу об­ліково-реєстраційної документації) виступає перевірка виконання органами дізнання та досудового слідства законів про порядок і спо­соби отримання матеріалів для вирішення заяв і повідомлень про злочини. Здійснювані у цьому напрямі перевірки проводяться шля­хом вивчення прокурором:

а) матеріалів, за якими прийнято рішення про відмову в пору­шенні кримінальних справ;

б) порушених за заявами й повідомленнями про злочини кри­мінальних справ;

в) рапортів працівників органів внутрішніх справ, служби безпеки та податкової міліції, що перевіряли дані, які надійшли від за­собів масової інформації.

Під час перевірки вказаних вище матеріалів і порушених кримі­нальних справ прокурор з'ясовує чи дотримані вимоги закону щодо витребування необхідних матеріалів і отримання пояснень та іншої інформації без порушення кримінальної справи і проведення слід­чих дій.

Часто посадові особи піднаглядних правоохоронних органів до порушення кримінальної справи з метою отримання необхідної ін­формації проводять допити за правилами допитів свідків, але без дати фактично проведеної слідчої дії. Робиться це для того, щоб у разі порушення кримінальної справи заповнити відсутні в протоколі реквізити і таким способом імітувати своєчасність виконання даної слідчої дії. Наявність таких випадків свідчить про фальсифікацію процесуальних актів, що, природно, не може залишатись без ре­агування прокурора. Передусім прокурор повинен встановити вин­них осіб у вчиненні вказаних порушень, а також з'ясувати причини і умови, що сприяли їм. Для цього прокурор зобов'язаний взяти пояснення як у конкретних виконавців таких дій, так і в тих, чиї показання зафіксовані в процесуальних актах, складених з пору­шенням закону.

Виявлені порушення закону прокурор заносить в журнал для запису виявлених у піднаглядних правоохоронних органах порушень законів.

Прокурор зобов'язаний перевірити законність та обґрунтованість прийнятого за заявою чи повідомленням рішення. Особливу увагу про­курор повинен звертати на законність, обґрунтованість та форму рішень: про відмову в порушенні кримінальної справи, про порушення кримі­нальної справи та про передачу заяв чи повідомлень за приналежністю.

Постанова про порушення кримінальної справи є законною ли­ше в тому разі, коли в процесі провадження дотримані вимоги про­цесуального закону, а також, коли в ній правильно застосована від­повідна стаття особливої частини Кримінального кодексу.

Назва постанови буде обґрунтованою, якщо в її описовій частині наведені достатні дані, що вказують на ознаки того злочину, за фак­том вчинення якого порушено кримінальну справу.

У постанові про відмову в порушенні кримінальної справи та скерування матеріалів за приналежністю прокурор перевіряє, чи дотримані під час провадження перевірки вимоги кримінально-про­цесуального законодавства, а також інших норм закону.

За всіма виявленими порушеннями законів під час прийому, реєстрації, обліку і вирішення заяв та повідомлень про злочини в органах дізнання та досудового слідства прокурор повинен вжити заходів щодо їх усунення, покарання винних посадових осіб і попе­редження порушень в майбутньому, використовуючи для цього на­дані йому повноваження.

Залежно від характеру виявлених порушень закону, прокурор вживає відповідні заходи правового реагування, про які вже зга­дувалось. Зокрема, виносить різного роду постанови, дає від­повідні вказівки, вносить подання. Він має право приймати рі­шення про:

• скасовування постанови про порушення кримінальної справи і складення постанови про відмову в її порушенні або про закриття справи (коли проводились слідчі дії);

• скасування постанови про відмову в порушенні кримінальної справи і складення постанови про її порушення;

• усунення особи, що проводить дізнання чи слідство, від по­дальшого ведення дізнання чи слідства, якщо нею допущено порушення закону під час розслідування справи;

• вилучення справи від органу дізнання і передачу її слідчому;

• передачу справи від одного слідчого іншому;

• повернення кримінальної справи органу дізнання чи слідчому із своїми письмовими вказівками про проведення додаткового розслідування тощо.

Прокурор вправі також давати вказівки про проведення дізнання та досудового слідства, про обрання чи зміну запобіжного заходу, про притягнення як обвинуваченого, кваліфікацію злочину і обсяг об­винувачення та інше.

Отже, в процесі здійснення нагляду за виконанням законів про прийом, реєстрацію, облік і вирішення заяв і повідомлень про зло­чини органами дізнання та досудового слідства прокурор зобов'я­заний вжити всі передбачені законом заходи щодо усунення ви­явлених порушень закону, для притягнення винних посадових осіб до встановленої законодавством відповідальності, а також для усу­нення причин і умов, що цьому сприяли.

 

< Попередня   Наступна >