Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні Розділ 2. Правові основи, функції та принципи організації діяльності прокуратури // 2.1. Правові основи діяльності органів прокуратури

Розділ 2. Правові основи, функції та принципи організації діяльності прокуратури // 2.1. Правові основи діяльності органів прокуратури

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
180

Розділ 2. Правові основи, функції та принципи організації діяльності прокуратури

2.1. Правові основи діяльності органів прокуратури

Повноваження прокурорів, організація, засади та порядок діяльності прокуратури визначаються Консти­туцією України, Законом "Про прокуратуру", іншими законодавчими актами.

Конституція України закріплює основні функції прокуратури (ст. 121) і регламентує порядок призначення та звільнення Генерального прокурора України (ст. 122).

Завдання, організація і порядок діяльності органів прокуратури, а також повноваження прокурорів визначаються Законом України "Про прокуратуру".

Порядок здійснення прокурорами процесуальних та інших повноважень передбачається Кримінально-процесуальним, Цивільно-процесуальним, Господарсько-про­цесуальним, Кримінально-виконавчим кодексами, Кодек­сом України про адміністративні правопорушення, а також Законами України "Про звернення громадян", "Про міліцію", "Про Службу безпеки України", "Про оперативно-розшукову діяльність" та ін. Крім цього, у своїй діяльності прокурори керуються такими законодавчими актами, як Дисциплінарний статут прокуратури України, Положення про класні чини працівників органів прокуратури України, а також відомчими наказами, розпоряд­женнями, інструкціями Генерального прокурора України (п. 7 ст. 15 Закону "Про прокуратуру").

У своїй діяльності органи прокуратури враховують норми міжнародно-правових актів щодо охорони прав і свобод людини. До таких актів відносяться: Загальна декларація прав людини (1946 р.), Конвенція з прав та основних свобод людини (1950 р.) та ін.

Генеральний прокурор України відповідно до угод про міжнародне співробітництво і правову допомогу вирішує питання про порушення та розслідуван

ня кримінальних справ, видачу злочинців або осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, а також вирішує інші передбачені такими угодами питання. Повноваження Генеральної прокуратури, прокуратур обласного рівня в галузі взаємної правової допомоги в межах міжнародного співробітництва регламентується, крім міжнародних угод, також відомчими нормативними актами: наказами, інструкціями, протоколами.

 

< Попередня   Наступна >