Головне меню

2.2. Функції прокуратури

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
74

2.2. Функції прокуратури

Поняття "функція" має декілька значень. У словнику російської мови С.І. Ожегова воно тлумачиться так: "робота, яку виконує орган, обов'язки, коло діяльності, призначення, роль".

Поняття "функція прокуратури" розуміється як прокурорська діяльність, вид прокурорської діяльності. У літературі часто вживається як рівнозначне терміну "функції прокуратури" поняття "напрямок прокурорської діяльності". Однак із теоретичних позицій таке ототожнення не завжди буде виправданим. Проте в деяких державах (Казахстані, Латвії, Узбекистані, Литві та інших) термін "напрямки діяльності" використовується в законодавчих актах. У Російській Федерації застосо­вуються терміни "функції" і "напрямки" діяльності прокуратури.

В Україні теоретики та практики стверджують, що функції прокуратури - це вид діяльності її органів, який зумовлюється соціальним призначенням прокуратури й характеризується визначеним предметом провадження та спрямуванням на вирішення відповідних завдань.

Функції прокуратури можна поділити на наглядові та ненаглядові, а враховуючи їх законодавче закріплення -на:

а) функції, які передбачені в Законі України "Про прокуратуру";

б) функції, передбачені Конституцією України. Згідно зі ст. 121 Конституції на прокуратуру поклада­ються такі функції:

а) підтримання державного обвинувачення в суді;

б) представництво штересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом;

в) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

г) нагляд за додержанням законів при виконанні судових ріше

нь у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Ці функції закріплені і в ст. 5 Закону "Про прокуратуру". Крім цього, у Законі передбачені також і інші функції:

1) координація діяльності по боротьбі зі злочинністю (ст. 10);

2) нагляд за додержанням і застосуванням законів (ст.1,19);

3) функція розслідування злочинів (ст. 17).

Згідно з п. 9 р. 15 Перехідних положень Конституції прокуратура виконує функції нагляду за додержанням і застосуванням законів і досудового слідства - до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів щодо контролю за додержанням законів і до сформування системи досудового слідства і введення в дію цих законів, що регулюють її функціонування.

Закон України "Про прокуратуру" (ст. 5) визначає, що на прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не передбачених Конституцією України і цим Законом. У той же час слід відмітити, що в органах прокуратури, як і в інших державних структурах, діє внутрішня функція - функція управління. Термін "управління" означає керування, діяльність щодо здійснення допомоги в будь-чому. Суть управління в системі органів прокуратури треба розуміти як вплив вищих прокурорів на підлеглих, керівництво і контроль за їх діяльністю з метою забезпечення результативного виконання ними покладених на них завдань.

 

< Попередня   Наступна >