Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 15.2. Форми міжнародного співробітництва органів прокуратури

15.2. Форми міжнародного співробітництва органів прокуратури

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
142

15.2. Форми міжнародного співробітництва органів прокуратури

Аналізуючи нормативно-правові акти у сфері міжна­родного співробітництва, можна визначити основні форми співробітництва органів прокуратури.

Перш за все це форми міжнародного співробіт­ництва, які спрямовані на надання правової допомоги в цивільних, сімейних і кримінальних справах. До них відносяться:

- сприяння та надання допомоги в розслідуванні зло­чинів;

- видача осіб, що скоїли злочини;

- отримання свідчень і заяв;

- вручення документів, пов'язаних із судочинством у кримінальних, цивільних і сімейних справах;

- установлення місцезнаходження осіб;

- проведення оглядів, обшуків, експертиз та інших слідчих дій;

- забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної пра­вопорушенням ;

- надання документів, інформації, речових доказів та ін.

Крім форм міжнародного співробітництва, які нада­ються в кримінальних, цивільних та сімейних справах, органи прокуратури виконують значний обсяг роботи з організації та проведення заходів міжнародного характеру. Це заходи щодо організації переговорів, нарад, семінарів, конференцій, навчання та підвищення кваліфікації, розроблення, укладення та реалізації міжнародних угод зі спільної боротьби з організованою злочинністю, обміну досвідом правоохоронної роботи й інше.

Генеральна прокуратура України підтримує також прямі зв'язки з такими суб'єктами міжнародних організацій, як Інтерпол, Європол, Бюро з координації боротьби з організованою злочинністю на території СНД та ряд інших організацій.

lign: justify;">Виконуючи значний обсяг робіт щодо міжнародного співробітництва, прокуратура здійснює і наглядові функції. Особливо це стосується нагляду за законністю виконання доручень про проведення розшуку, виконання слідчих дій, затримання і взяття під варту особи, видачу якої затребувано, та інших слідчих дій у кримінальних справах. Генеральний прокурор у п. 5 Наказу № 9 гн від 7 травня 2004 р. "Про організацію роботи органів проку­ратури України у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги" вимагає від керівників органів прокуратури забезпечити організацію виконання запитів про проведення процесуальних дій відповідно до вимог КПК України, - та з дотриманням 10-денного терміну проведення слідчих дій з дати надходження запиту до виконавця, а повного його виконання - протягом місяця. Наказ вимагає не допускати порушення передбачених міжнародними договорами з відповідними країнами строків перебування під вартою осіб, затриманих для подальшої видачі компетентним установам іноземних держав, до надходження запиту про видачу. У разі неотримання таких запитів у визначені строки вживати заходів до звільнення затриманих з-під варти (п. 5.6 Наказу № 9 гн).

 

< Попередня   Наступна >