Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні Розділ 15. Участь органів прокуратури в міжнародному співробітництві // 15.1. Сутність міжнародного співробітництва органів прокуратури

Розділ 15. Участь органів прокуратури в міжнародному співробітництві // 15.1. Сутність міжнародного співробітництва органів прокуратури

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
158

Розділ 15. Участь органів прокуратури в міжнародному співробітництві

15.1. Сутність міжнародного співробітництва органів прокуратури

Конституція України (ст. 9) передбачає, що чинні міжнародні договори, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Органи державної влади, у тому числі й органи прокуратури, повинні суворо дотримува­тися вимог, що містяться в таких міжнародних догово­рах. У законодавчому порядку конкретизовано питання, що випливають з міждержавних угод і стосуються діяль­ності прокуратури. Так, у статті 26 Закону України "Про прокуратуру" передбачено: "Генеральний прокурор України відповідно до міждержавних угод про надання правової допомоги вирішує питання про порушення і розслідуван­ня кримінальних справ, проведення дізнання, видачу злочинців або осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, - направлення повідомлень про наслідки кримінального переслідування, а також інші передбачені такими угодами питання". Це означає, що саме Генеральний прокурор України відповідно до міждержавних угод про надання правової допомоги вирішує питання у галузі прокурорсько-слідчої діяльності.

Крім цього, Верховна Рада України своєю постановою №3611-XII від 17 листопада 1993 р.1 надала Генеральному прокуророві України право на підписання від імені України угод про прийняття громадян України, засуд­жених судами інших держав, для відбування покарання на території України та про передачу громадян іноземних держав, засуджених судами України, для відбування покарання на території цих держав. Таким чином, законодавець визначає Генеральну прокуратуру України як центральний орган, на який покладаються повнова­ження щодо здійснення міжнародного співробітництва в міжнародних справах на стадії досудового слідства. Такий підхід законодавця цілком відповідає функції нагляду за до

держанням законів при провадженні діз­нання та досудового слідства. Крім названих законодавчих актів, які стосуються діяльності Генеральної прокуратури України, міжнародне її співробітництво здійснюється також на підставі міжнародних договорів і угод, учасни­цею яких є Україна, законів України та нормативних відомчих актів Генеральної прокуратури України.

До важливих міжнародних документів слід віднести ряд актів ООН, які регламентують права людини, у тому числі: Загальну декларацію прав людини, Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми, Типовий договір про взаєм­ну допомогу, Декларацію основних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживань владою, Кодекс поведінки посадових осіб по підтриманню правопорядку та інші акти, які прийняті Генеральною Асамблеєю ООН і спрямовані на вдосконалення міжнародного співробіт­ництва правоохоронних органів держав - членів ООН.

Україна як член ООН поширює на національне законодавство дію цих міжнародно-правових актів.

Важливу роль у забезпеченні міжнародного співробіт­ництва органів прокуратури відіграють багатосторонні договори, які ратифіковані Україною:

- Європейська конвенція про видачу правопорушни­ків (1957 р.);

- Європейська конвенція про взаємну правову допо­могу в кримінальних справах (1959 р.);

- Конвенція про передачу засуджених осіб (1983 р.);

- Європейська конвенція про міжнародну діяльність рішень у кримінальних справах (1970 р.);

- Європейська конвенція про передачу провадження в кримінальних справах (1972 р.) та інші.

Поряд із цим, Генеральна прокуратура України уклала ряд угод про правову допомогу і співробітництво з прокуратурами всіх країн СНД, а також з інших країн світу.

Особливе місце в міжнародному співробітництві про­куратури України відіграє Координаційна Рада Генераль­них прокурорів країн - учасниць СНД, де приймаються і рішення з координації спільних дій у сфері боротьби з організованою злочинністю, виконання законів у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина, інтересів держави.

 

< Попередня   Наступна >